Een suite die swingt

0
74

iPhoto
Dat iLife een hoge graad van integratie biedt, merk je ook aan de lay-out van de verschillende onderdelen. Enkel de look van het nieuwe GarageBand steekt wat af door de wat vreemd ogende houtachtige omkadering. iPhoto is aan versie 4 toe en heeft een aantal belangrijke wijzigingen meegekregen. Vooral de snelheid waarmee je door je digitale fotocollectie struint is sterk verbeterd (dat zou zelfs bij een collectie van 25.000 foto’s het geval moeten zijn, al hebben we de snelheid bij zo een grote hoeveelheid niet getest). Op het eerste zicht lijkt de fotobibliotheek in iPhoto wat chaotisch. In een grote map staan al je foto’s bij elkaar, maar die map bevat ook de thumbnails en foto’s die je eventueel bewerkt hebt. iPhoto ordent je foto’s vervolgens op basis van de datum (die de camera aan een foto meegeeft) en zet ze in jaarmappen. Nieuwe foto’s plaatst het automatisch in de map 2004.

Daarnaast biedt iPhoto nog tal van andere sorteermogelijkheden. Je kunt zogenaamde ‘slimme’ albums samenstellen, vergelijkbaar met de slimme afspeellijsten in iTunes. Je kunt slimme albums maken op basis van negen criteria: album, beoordeling, willekeurige tekst, opmerkingen, datum, bestandsnaam, trefwoord, filmrol en titel. Zo kun je bijvoorbeeld met het criterium beoordeling een slim album samenstellen omdat iPhoto je toelaat sterren toe te kennen aan je opnames. Je kunt je foto’s een beoordeling geven van één tot vijf sterren geven.
Foto’s die je niet geslaagd vindt kun je bewerken en optimaliseren. iPhoto is geen volwaardig fotobewerkingsprogramma, maar rode ogen of oneffenheden kun je weghalen en ook foto’s bijsnijden, een sepialook geven of het contrast ervan bijstellen. Het programma bewaart een kopie van het origineel, zodat je altijd de beschikking hebt over de originele opname.

Uiteraard kun je met iPhoto ook een diavoorstelling in elkaar knutselen. iPhoto 4 biedt vier mogelijke overgangen voor je slideshow: Kubus, Overvloeien, Mosaïekspiegeling of Uitwissen.

Bij dit onderdeel komt de integratie van de verschillende onderdelen trouwens goed tot zijn recht, want je kunt de muziek die je in GarageBand componeerde gebruiken om je diashow te ondersteunen of andere muziek kiezen vanuit iTunes. Wie veel diashows bouwt zal het beperkte aantal overgangen op termijn wellicht betreuren. Zoals je in iTunes je muziekbibliotheek via een netwerk kan delen, zo kan je in iPhoto je fotobibliotheek delen en de gedeelde bibliotheken van anderen in het netwerk bekijken.
iPhoto is een erg gebruiksvriendelijke en snelle fotobrowser, al zijn de mogelijkheden voor het bewerken van je foto’s eerder beperkt. Je foto’s moeten touwens wel allemaal op de harde schijf staan om ze in de fotobibliotheek te kunnen gebruiken. De fotocollectie die je eventueel op cd’s hebt staan, moet je dus laden vooraleer iPhoto ze kan weergeven. Dat kan heel wat harde schijfruimte vergen als je een grote collectie hebt.

1
2
3
4
Vorig artikelCamera met anti-bibbersysteem
Volgend artikelNieuwe MuVo beschikbaar in een 256 MB- en 128 MB-versie
Ludo Schildermans
Ludo Schildermans is schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Jozef Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.