Een ware slachtpartij

1
80

TISCALI
De Italiaanse groep Tiscali is dol op overnames. Ze hebben dat in België nogal grootschalig gedaan. Als je World Online, Village Uunet, Wanadoo en Yucom in onze testen mist, komt dat omdat dat nu allemaal Tiscali is. Je kunt bij Tiscali net zoals bij de andere providers meerdere soorten betalende modemaccounts en een ADSL-abonnement krijgen. De hulpvoorzieningen zijn wat aan de magere kant en dat maakt hen iets minder geschikt voor beginnelingen.
Bij de abonnementsfaciliteiten word je beter verzorgd. Het ADSL-aanbod blijkt eerder middelmatig te scoren. Het modemabonnement Tiscali Free Plus (nu gratis, maar vroeger betalend onder de naam Tiscali Complete) verdient een pluim omdat de werkingskosten het laagst van allemaal liggen. Je telefoonkosten voor de internetverbinding worden namelijk verrekend door Tiscali en niet door Belgacom en dat blijkt een heel goede zaak te zijn: op maandbasis levert dit de laagste werkingskosten op die we tot dusver zagen. We zijn eigenlijk verrast dat Tiscali er niet meer reclame mee maakt.

Op het gebied van de snelheidsmetingen geeft Tiscali de concurrentie vaak het nakijken. Op breedbandgebied moeten ze zoals iedereen de duimen leggen voor Telenet, maar ze bieden voor het voorbije half jaar de hoogste ftp-snelheid van alle ADSL-providers inclusief XS4All ADSL Rocket. Dat ligt natuurlijk vooral aan de transparante ftp-caching die Tiscali voor al hun klanten toepast en het is een duidelijk bewijs dat die uitstekend werkt. Aan de http-kant heeft Tiscali even duidelijk wat meer problemen, want daar zijn ze de zwakst scorende breedbandprovider.
Zolang transparante caching voor alle gebruikers geldt en niet speciaal voor onze testrobots dient, hebben wij uiteraard geen enkele probleem ermee dat providers hun netwerk proberen te optimaliseren. Transparante caching kan een goed idee zijn omdat het netwerkgebruik van de abonnees efficiënter maakt voor vaak gevraagde sites of bestanden.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
Vorig artikelPc wordt digitale tv en beeldbewerker
Volgend artikelDe snelheid van de Belgische internetproviders in grafieken

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.