Een ware slachtpartij

1
80

BELGACOM.NET en BELGACOM SKYNET

Belgacom.Net en Belgacom Skynet vormen eenzelfde provider. De eerste dient voor gratis internettoegang en bij de tweede moet je betalen. Zoals je kunt verwachten heeft een gratis account enige nadelen in vergelijking met een betalende. Dat uit zich bijvoorbeeld op het gebied van abonnementsvoorwaarden en -diensten, meegeleverde extra’s en beschikbare hulp. De website van Belgacom.Net en Skynet is een echt internetportaal en hoewel het om hetzelfde portaal gaat, krijg je toch net iets anders op je scherm als je naar Belgacom.Net surft dan bij een bezoek aan Skynet. Allerlei interessante dingen zijn slechts één klik ver.

Belgacom Skynet heeft het meest indrukwekkende lokale software-archief van allemaal. Ze zijn mirror voor diverse bekende software-archieven. Belgacom deelt ons mee dat hun nieuwsserver maar liefst 76.000 nieuwsgroepen bevat en dat berichten daarin 90 dagen lang bijgehouden worden, behalve ‘binaries’ (de meeste alt.-groepen): die worden vier dagen bijgehouden al kunnen ze ook eerder sneuvelen als er teveel berichten in een groep zouden staan. Als je een e-mailbericht verstuurt, mag dat bij deze provider in principe maximaal 16 MB groot zijn – al kan dat veel minder zijn als de mailservers een hoge belasting kennen.
Belgacom biedt een uitstekend totaalpakket voor modemgebruikers: het behaalt op alle categorieën de eerste plaats voor het betalend abonnement Skynet Comfort en de derde plaats voor de gratis toegang via Belgacom.Net.

Problemen met testrobot
Helaas kunnen we je deze keer geen snelheidsmetingen geven voor Belgacom Skynet ADSL Go. Alle ProviderMonitor-scores die van eind maart tot 12 november gepubliceerd zijn voor Belgacom Skynet ADSL Go zijn immers ongeldig wegens een hardwareprobleem van de testrobot dat vertragingen in de downloads veroorzaakte. Wij wensen te benadrukken dat de vertragingen die optraden in de testrobot die Skynet ADSL in Antwerpen meet in het kader van de ProviderMonitor het gevolg waren van omstandigheden die onafhankelijk zijn van de wil van Data TestLab en die niet te voorzien waren. Wij onderstrepen ook dat we onmiddellijk hebben ingegrepen eenmaal dat het feit bekend was en de testrobot vervangen hebben. Onze testrobot had immers een zeer geniepig hardwareprobleem ontwikkeld dat uiteindelijk ruim 10 seconden testtijd had toegevoegd aan elke downloadmeting. Het heeft helaas maanden geduurd vooraleer we dit ontdekten. De reden is dat het om een zeer geleidelijk proces ging: het probleem begon met één seconde extra tijd voor elke downloadmeting en daar kwam om de week of zo een seconde bij. Tegen april schommelde een downloadmeting bijvoorbeeld tussen de 17 en de 21 seconden terwijl dat 14 à 16 seconden hoorde te zijn. In juli werd dat tussen 21 en 28 seconden en tegen eind oktober zaten we voor zo’n meting aan tussen 24 tot 31 seconden. Dat hield aan gedurende de eerste weken van november en toen werd het probleem pas echt ontdekt. De betrokken robot werd meteen vervangen en wel op 12 november 2003. Dat houdt in, dat alle snelheidsmetingen van Belgacom Skynet ADSL Go in Antwerpen ongeldig zijn voor de periode van eind maart tot 12 november 2003. De cijfers in verband met de connectiviteit (verbindingsstatus) en responsiviteit (pingtesten) zijn wél correct, die werden immers niet beïnvloed door het hardwareprobleem van de betrokken testrobot. Het hardwareprobleem had alleen een weerslag op de http- en de ftp-downloadmeting.
Op de laatste pagina van dit artikel vind je meer uitleg over hoe we problemen met de ProviderMonitor proberen te voorkomen, op tijd proberen te detecteren en te verhelpen en waarom dat hier buiten onze wil misliep.

Transparante caching
Belgacom Skynet is sinds november bezig met een implementatie van transparante ftp-caching, maar beperkt tot de zone 03. Transparant wil zeggen dat de gebruikers helemaal niets hoeven te doen om hiervan te profiteren. Het is wel de bedoeling deze caching voor heel het land zal gelden. Tiscali voert een dergelijke caching nu al uit voor al zijn abonnees en we verwachten dat de andere providers dit voorbeeld op termijn zullen volgen. Deze transparante ftp-caching heeft tot gevolg dat Belgacom Skynet de laatste twee weken maximum scoort in onze downloadtesten omdat onze testrobot gewoon aan de ADSL-limiet zit te downloaden. Dit creëert een vertekend beeld omdat de robot zich in Antwerpen bevindt en die transparante ftp-caching voorlopig alleen daar gebeurt.
Belgacom deelt ons mee dat de roll-out van die transparante ftp-caching in gang gezet is en binnenkort vervolledigd zou moeten zijn voor heel het land. De termijn die men daarop plakt is maart 2004. Zolang de transparante ftp-caching van toepassing is op minder dan vijftig procent van de Skynet ADSL Go gebruikers zullen we dit uiteraard vermelden bij de publicatie van de wekelijkse ProviderMonitor op DiskIdee.
Als we het gemiddelde nemen van de testen sinds 12 november (het moment waarop de slecht werkende robot vervangen werd), dan zien we dat Belgacom Skynet ADSL Go een voor ADSL zonder meer fantastische snelheidsmeting laat zien. Je vindt deze resultaten en die van de andere providers voor dezelfde periode in deze deze Excel-tabel.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
Vorig artikelPc wordt digitale tv en beeldbewerker
Volgend artikelDe snelheid van de Belgische internetproviders in grafieken

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.