Sneller mobiel surfen met GPRS

0
70

de pan uitswingen. Zo kost de compacte Siemens ME45 slechts 291,50 euro exclusief BTW, terwijl de even compacte Motorola Timeport 260 al voor 254,39 euro excl. BTW de jouw kan zijn. De prijs kan dus geen excuus zijn om de GPRS-technologie links te laten liggen. Natuurlijk weet je op voorhand dat je voor het aankomende UMTS-netwerk wederom een nieuw toestel zult moeten aanschaffen; dat is nu eenmaal de prijs die we moeten betalen voor vooruitgang. In de praktijk ligt UMTS nog jaren in de toekomst.

Soorten mobieltjes
Er bestaan verschillende soorten GPRS-gsm’s die worden onderverdeel in de volgende klassen:

Klasse A: kan simultaan zowel GPRS- als GSM-services afhandelen. Hierdoor kun je bijvoorbeeld tegelijkertijd een sms versturen en data via GPRS ontvangen.

Klasse B: kan zowel GPRS als GSM services aan, maar kan er slechts één tegelijkertijd afhandelen.

Klasse C: enkel geschikt voor GPRS (of GSM).

Installatie
Waar we je ook voor willen waarschuwen zijn de veelal uitgebreide installatiehandelingen die je moet doornemen vooraleer je mobiel kunt surfen. Naast de al uitgebreide wap-instellingen zijn er immers voor GPRS specifieke zaken die je dient te bepalen en dit verschilt van operator tot operator. In ons geval moesten we éénmaal de helpdesk van Mobistar contacteren en die was gelukkig vrij goed op de hoogte van GPRS.

Test
We testen een aantal GPRS-mobieltjes op het netwerk van Mobistar. We haalden een bestand binnen via ftp en surfden ook naar een aantal populaire sites. Belangrijkste conclusie is wel dat surfen via GPRS nog altijd een trage bedoening is. In het beste geval – zoals bij FTP – haal je maximaal een doorvoersnelheid van

1
2
3
4
5
Vorig artikelMotorola zet in op GPRS
Volgend artikelTik dan 797 204… (*)
Bart Stoffels
Bart Stoffels is it-specialist en journalist, gespecialiseerd in cloud, networking, storage, servers en mobiele technologie.