Sneller mobiel surfen met GPRS

0
70

wap-over-gprs – op punt staat en dat zal vermoedelijk pas in maart 2002 zijn. Proximus en Mobistar zijn nu al druk in de weer met GPRS. Bij Proximus zit het hele GPRS-gebeuren nog min of meer in een opstartfase. Daardoor is het momenteel enkel mogelijk om te ‘wappen over GPRS’ wat betekent dat je wap-pagina’s sneller kunt ophalen dankzij GPRS. Niet dat we daar wakker van liggen, maar het is een begin. Op termijn moet ook het ‘echte’ surfen via GPRS geïmplementeerd worden en daarvoor is Proximus nu testen aan het doen. Er wordt een maximumsnelheid voorzien van 30.000 bits per seconde. Onze GPRS-test viel jammer genoeg enkele weken te vroeg zodat we je geen resultaten kunnen voorleggen over de snelheid van het Promixus GPRS-netwerk. Mobistar staat blijkbaar al wat verder, want het bezorgde ons zowel een GPRS-toestel, een SIM-kaart, alsook de nodige software om te kunnen surfen via GPRS. En inderdaad, na een toch wel behoorlijk aantal configuratie-instellingen zetten we onze eerste stappen op het internet via GPRS. Onze testcomputer geeft een hoopgevende connectiesnelheid aan van 57.600 bits per seconde, maar dat wordt duidelijk niet gehaald. Zelfs een niet al te zware site zoals Yahoo duurt minstens twee minuten om te laden!

Prijzen
Bij Proximus zal de GPRS-service Mobile Intranet, bedoeld voor toegang tot het bedrijfsnetwerk, 80 euro kosten. Hiervoor mag je maximaal 40 MB aan data downloaden. Voor elke bijkomende megabyte betaalt u 2 euro. Alle andere klanten kunnen voor 16,50 euro per maand GPRS-toegang krijgen tot de WAP-portal van Proximus Interactive. Inbegrepen in die prijs is een volume van 2 MB en dit met een minimum van 10 kilobyte per sessie. Ga je over de 2 MB-limiet, dan wordt er per bijkomende megabyte 8,25 euro extra gefactureerd. Mobistar richt zich met GPRS hoofdzakelijk op

1
2
3
4
5
Vorig artikelMotorola zet in op GPRS
Volgend artikelTik dan 797 204… (*)
Bart Stoffels
Bart Stoffels is it-specialist en journalist, gespecialiseerd in cloud, networking, storage, servers en mobiele technologie.