De tweede ronde

0
10

Het zit Intel nog altijd hoog dat AMD zowat een jaar geleden als eerste op de proppen kwam met een gigahertz-processor. Deze fout zal de chipreus geen tweede keer maken en met de Pentium 4-processor hebben ze het ideale instrument in handen. Deze klokt nu immers af op een indrukwekkende 2 GHz oftewel 2000 MHz!
intel_pentium_4_logo
Toen de Pentium 4 nog maar net geïntroduceerd was, kreeg deze al meteen bakken kritiek over zich heen: te traag in huidige applicaties, enkel beschikbaar in combinatie met het dure RDRAM en een veel te hoge prijsstelling. Sindsdien is er echter veel veranderd en met de komst van de Intel 845-chipset en tegelijkertijd ondersteuning voor andere geheugentypes dan RDRAM ligt de weg naar algemene aanvaarding helemaal open. Dat de NetBurst-architectuur van de Pentium 4 zich vooral richt op de toekomst is daarbij een mooi gegeven en kiezen voor een pc met Pentium 4 is dus geen wilde gok meer.

Socket
Nog veel belangrijker is echter de keuze van chipset en socket-technologie. De eerste generatie Pentium 4-processors maakt gebruik van een Socket 423 terwijl we nu een migratie zien naar Socket 478. Momenteel zijn de meeste Pentium 4-processors in beide socket-versies beschikbaar maar je kiest dus best voor een Socket 478 waarop overigens ook de volgende Pentium 4-processorkern – met codenaam Northwood – zal passen.

RDRAM of niet?
Vervolgens moet je de keuze van chipset maken en dat wordt waarschijnlijk één van de moeilijkste keuzes: ten eerste is er de vertrouwde Intel 850-chipset die momenteel de beste prestaties kan voorleggen maar wel enkel werkt in combinatie met RDRAM-geheugen. De prijzen van RDRAM-geheugen zijn de laatste maanden flink gedaald maar liggen nog altijd een pak hoger dan die van SDRAM- en DDR-geheugen. Een ander nadeel is dat RDRAM dual channel geheugen is, wat betekent dat je ze steeds per twee (of per vier) moet installeren. Wil je 128 MB RDRAM dan moet je dus twee RDRAM-modules van 64 MB kopen.Natuurlijk weten we allemaal dat SDRAM nog altijd populair is, maar de opvolger in de vorm van snellere DDR SDRAM staat ook al te drummen. Moderne pc’s op basis van een AMD-processor maken bijna zonder uitzondering gebruik van dit DDR-geheugen en op termijn zal dat ook het geval worden voor de Pentium 4. Toch speelt Intel hier spelbreker want het weigert voorlopig om een 845-chipset met ondersteuning voor DDR-geheugen te introduceren. De eerste moederborden met Intel 845-chipsets kunnen dus enkel overweg met SDRAM. In onze test gebruikten we een MSI 845 Pro2-R moederbord met 256 MB SDRAM.

Conclusie
Je mag je de komende maanden verwachten aan een stormloop van betaalbare Pentium 4-pc’s en het is natuurlijk zaak om dan de juiste keuzes te kunnen maken. Wat ons betreft kies je voorlopig best voor een pc op basis van een Intel 850-chipset en RDRAM, ook al valt die combinatie wat duurder uit. Heb je wat meer geduld dan wacht je beter op Pentium 4 chipsets met ondersteuning voor DDR-geheugen zoals de Intel 845-D en de Via P4X266. De Intel 845 met SDRAM is een goedkope oplossing, maar de prestaties duikelen jammer genoeg de dieperik in.De Pentium 4 2 GHz is zonder twijfel de snelste processor van het moment en alleen daarom al de moeite. Het snelheidsverschil met een ‘eenvoudige’ Athlon 1,4 GHz is echter niet zo bijster groot, terwijl het prijsverschil dat duidelijk wel is.
Vorig artikelUit het slop
Volgend artikelSurfen als een volleerde internaut
Bart Stoffels
Bart Stoffels is it-specialist en journalist, gespecialiseerd in cloud, networking, storage, servers en mobiele technologie.