Beperkt geheugensteuntje

0
15

Het gebruik van pda’s is in. Regelmatig komen er nieuwe speeltjes op de markt die nog meer kunnen dan hun voorgangers, maar minstens even duur zijn. Niet iedereen wil evenwel 250 tot 500 of zelfs 700 euro neertellen voor een hebbedingetje in je vestzak. Het kan ook eenvoudiger, bijvoorbeeld met de Xsmall van Olivetti.
olivetti_xsmall_t
De Olivetti XSmall heeft wat weg van de Xircom Rex 6000, al is qua functionaliteit een vergelijking met de iets oudere Rex 5000 meer op zijn plaats. Enerzijds heeft de Olivetti enkele aardigheidjes die de Rex moet missen. Anderzijds vind ik er een aantal handige Rex-functies niet in terug. In de eerste plaats heeft de Olivetti XSmall geen aanraakscherm. Dat wordt evenwel goedgemaakt door een klein opplooibaar toetsenbordje. Verwacht hier evenwel geen wonderen van. De toetsen zijn echt heel klein en het contact met de XSmall verloopt niet altijd even vlot. Toch is het beter dan niks. Jammer dat de Olivetti XSmall geen PC Card connectie heeft. Daarvoor is hij ook nét iets te dik. Je kunt hem dus niet in een notebook steken. Wel kun je hem aan gelijk welke pc of notebook verbinden met de seriële kabel die meegeleverd is.

Software
De meegeleverde cd-rom bevat de CompanionLink software die samenwerkt met Outlook 2000 en enkele andere PIMs (Personal Information Manager). Aardig is het feit dat de bijhorende documentatie van CompanionLink ook in het Nederlands op de cd-rom staat. Heb je geen Outlook 2000 of een van de ander ondersteunde PIM’s zoals Act, GoldMine of Lotus Organizer, dan is de meegeleverde OrganizerLink wellicht iets voor jou. Tegenover de Rex 6000 is het geheugen wel vrij beperkt. Met 768 KB moet je het stellen. De XSmall is duidelijk bedoeld als beperkt geheugensteuntje onderweg, maar voor een pda die wat meer vermag, moet je elders gaan winkelen.

Conclusie
Het lijkt allemaal heel erg op de Xircom Rex, ook de meeste ingebouwde functies zoals een te-doen lijst, memo-lijst en adressenbeheerder lijken als twee druppels water op de Rex-versies. Wel is de Olivetti XSmall een beetje dikker en kun je hem niet rechtstreeks in je notebook stoppen. Ook een aanraakschermpje moet je missen, al wordt dat gecompenseerd door het meegeleverde toetsenbordje.
Adviesprijs
99,13 euro
Vorig artikelVan geen kleintje vervaard
Volgend artikelAlles digitaal
Ludo Schildermans
Ludo Schildermans is schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Jozef Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.