Alles digitaal

0
24

Reeds van bij het lezen van het persbericht waren we opgetogen over de Sanyo iDshot want dit toestelletje biedt heel wat mogelijkheden. Je neemt er digitale kiekjes mee en ook stukjes digitale video zijn geen probleem. Bovendien voorziet de iDshot in een royaal opslagmedium van 730 MB waardoor je je niet meer hoeft in te houden bij het vastleggen van je favoriete momenten.
sanyo_idsot2
De op het eerste gezicht vreemd vormgegeven iDshot blijkt in de praktijk behoorlijk compact en ligt verrassend goed in de hand. Bovenaan bevindt zich een modus-knop waarmee je instelt wat je precies wilt opnemen: foto, video, of sequentieel foto. Je vindt er ook het configuratiemenu en de pc-connectie. Een lcd-scherm levert de belangrijkste informatie zoals batterijduur en aantal resterende foto’s of minuten video. Vanzelfsprekend beschikt de iDshot over een ingebouwd lcd-scherm waarop je het opgenomen beeldmateriaal bekijkt. Wie de batterij wil besparen, kan altijd overschakelen naar de optische zoeker. Opvallend is verder de grote hoeveelheid software die wordt meegeleverd: de Communicator gebruik je voor gegevensoverdracht naar de pc en met de Panorama Stichter maak je eenvoudig 360 graden-foto’s. Meegeleverd zijn ook QuickTime Pro voor het kunnen afspelen van de videofilmpjes, Adobe Premiere 5.1 voor videobewerking en MGI PhotoSuite III SE voor fotobewerking.

Opslagcapaciteit
Inzake opslagcapaciteit biedt de iDshot een zee van ruimte. De iDshot maakt namelijk gebruik van zogenaamde iD Photo-disks met een (ongeformatteerde) capaciteit van liefst 730 MB. Eén Photo-disk heeft een diameter van ongeveer vijf centimeter en lijkt sterk op een gewone computerdiskette. Voor gebruik moet de disk geformatteerd worden waarna er nog zo’n 690 MB effectief bruikbaar is. Maak je gebruik van de ingebouwde Firewire-interface dan kan de iD Photo-disk zelfs dienst doen als externe harde schijf! Ook een USB-interface is aanwezig, maar die dient enkel voor de overdracht van het opgenomen beeldmateriaal naar de pc.

Mogelijkheden
Met bijna 700 MB aan schijfruimte per iD-disk biedt de iDshot ongekende mogelijkheden. In de laagste resolutie van 640 bij 480 beeldpunten passen er zo maar eventjes twaalfduizend foto’s op één schijf. Dat is werkelijk een luxe waarbij je totaal niet meer hoeft te letten op het aantal foto’s dat je al genomen hebt. Zelfs in de hoogste resolutie van 1360 bij 1024 beeldpunten passen er nog altijd meer dan twaalfhonderd opnames op één iD-disk. Standaard wordt alle fotomateriaal opgeslagen in een gecomprimeerd JPEG-bestand, maar wie geen kwaliteitsverlies wil kan makkelijk overschakelen naar het TIFF-formaat. Voor de organisatie van al die kiekjes voorziet de iD-disk gelukkig wel in mappen.

Kwaliteit
Over de kwaliteit kunnen we kort zijn: met een resolutie van 1,5 megapixel moeten we de iDshot onder de instappers bij de digitale camera’s klasseren, maar dat betekent niet dat je het moet doen met een slechtere kwaliteit. Wij vinden de kleuren en het contrast in orde, enkel de scherpte kon wat beter. Positief zijn we ook over de vrij krachtige ingebouwde flits die een automatische stand heeft die zelf bepaalt wanneer ze in actie moet schieten. Ook voor het tegengaan van de beruchte ‘rode ogen’ is er een speciale instelling aanwezig.Het videogedeelte van de iDshot slaat beelden rechtstreeks op in het Quicktime-formaat waarbij drie resoluties worden ondersteund met een maximum van 640 bij 480 beeldpunten en telkens met de keuze uit vijftien of dertig frames per seconde (fps). Wie kiest voor de hoogste kwaliteit zal merken dat er dan maar plaats is voor acht minuten video wat zeer weinig is. Realistischer is 320 bij 180 beeldpunten wat aan 30 fps iets meer dan twintig minuten video oplevert. De kwaliteit van de films is goed genoeg voor gebruik op de pc maar kan zeker niet tippen aan DV-kwaliteit. Vooral de hoge mate van compressie is goed zichtbaar.

Conclusie
De Sanyo iDshot is een uiterst veelzijdig apparaat dat tegemoet komt aan de eisen van velen. Toch moet je enkele beperkingen voor lief nemen: het videogedeelte is bijna uitsluitend bedoeld voor gebruik op de pc waarbij je moet denken aan webtoepassingen. Ook inzake pixelresolutie staat de iDshot onder aan de ladder alhoewel we dat niet meteen een groot nadeel vinden voor de doorsnee gebruiker. Of deze laatste het hoge prijskaartje van de iDshot wel ziet zitten, is een andere vraag. Voor toepassingen waarbij zaken moeten worden vastgelegd omwille van documentatie of bewijsvoering (bijvoorbeeld verzekeraars, justitie) is de iDshot in elk geval een zeer interessant product.
Adviesprijs
1983,15 euro
Vorig artikelBeperkt geheugensteuntje
Volgend artikelHet snellere snorren
Bart Stoffels
Bart Stoffels is it-specialist en journalist, gespecialiseerd in cloud, networking, storage, servers en mobiele technologie.