Van geen kleintje vervaard

0
23

Pentax en Hewlett Packard werken sinds enige tijd intensief samen bij het ontwikkelen van digitale camera’s. Ze combineren de ervaring die Pentax bezit op het gebied van analoge fototoestellen en optische systemen met de knowhow van HP inzake digitale beeldvorming. De Pentax EI-2000 verschilt dan ook nauwelijks van de Hewlett Packard Photosmart 912.
pentax_ei200
Er zijn niet zoveel 2 megapixel consumercamera’s die zo groot en zwaar zijn uitgevoerd als dit toestel. Het ding heeft namelijk niet de gebruikelijke doorzichtzoeker, maar is eigenlijk een pseudo-spiegelreflexcamera. Je ziet in de zoeker wat het objectief ziet, zonder parallaxverschuiving, zelfs bij macro-opnamen. Het is geen echte spiegelreflex omdat in plaats van een opklappende spiegel een vast prisma, een beamsplitter, gemonteerd is. Hierdoor kan echter slechts een deel van het licht de lichtgevoelige CCD bereiken en dit gaat ten koste van de gevoeligheid. Gelukkig is de camera voorzien van een grote en lichtsterke zoomlens. Deze heeft een bereik van groothoek (34 mm eq.) tot licht tele (107 mm eq.). Bovendien is er ook nog de 2x digitale zoom om je onderwerp beeldvullend weer te geven.

Resolutie
Terwijl de topmodellen van andere merken uitpakken met een resolutie van 3 megapixels of meer moet de Pentax het stellen met 1600×1280 pixels of 2 megapixel. Natuurlijk is de resolutie alleen niet zaligmakend en zijn ook de kwaliteit van het objectief en de precisie van de belichting van belang. Het toestel bedien je door middel van twee grote commandoknoppen. De knop op de rug van de camera bepaalt de cameramodus: opname, weergave of PC-verbinding. Het instelwiel boven op de camera laat je toe te kiezen uit verschillende opnamemodi: volledig automatische belichting, sluitertijdenvoorkeuze, diafragmavoorkeuze en manuele instelling van sluitertijd en diafragma. Enkele belichtingsprogramma’s zijn geoptimaliseerd voor een specifiek onderwerp zoals sport, portret, macro of nachtopnamen.

Kleurenmonitor
Op de rug van de camera is een kleine kleurenmonitor gemonteerd. Deze gebruik je natuurlijk om je foto’s na de opname te bekijken en eventueel mislukte beelden te wissen. Het is echter ook mogelijk om het schermpje van dit toestel tot een hoek van 90¬∞ op te klappen. In deze stand is het heel gemakkelijk om vanuit een laag standpunt te fotograferen zonder plat op je buik te gaan liggen Het toestel waarschuwt voor onderbelichting: je ziet een flitssymbooltje knipperen in de zoeker. Je kan de ingebouwde flits uitklappen en een van de flitsstuurprogramma’s instellen. Omdat de lichtsterkte van een ingebouwde flash meestal beperkt is voorziet Pentax ook een flitsschoen, waarin je een losse en krachtiger flitser kan monteren. Je kan je foto’s afdrukken zelfs zonder gebruik te maken van een computer. Je stopt dan de CompactFlash geheugenkaart in een printer die voorzien is van een ingebouwde kaartlezer. Het is bovendien mogelijk om beelden uit te wisselen met iemand die ook over een Pentax EI-2000 beschikt: de camera is voorzien van een infraroodverbinding.

Conclusie
De beelden die de Pentax EI-2000 produceert zijn voldoende scherp en kleurneutraal. Voor niet teveel geld koop je een camera die je heel veel creatieve mogelijkheden biedt. Eigenlijk is het verbazingwekkend dat Pentax zo’n compleet toestel voor zo’n prijs kan bouwen.
Adviesprijs
1115,27 euro
Vorig artikelFurry Monky Sluts
Volgend artikelBeperkt geheugensteuntje