Een stapje verder

0
34

Een pc is geen doofstom apparaat meer. Al jaren is een multimedia-computer die zichzelf respecteert, voorzien van een geluidskaart. Was het in de pioniersjaren niet veel meer dan om wat geluidjes al dan niet krakend te produceren, kun je nu aardig wat geluidsstudio binnenhalen voor minder dan 250 euro. Creative Labs introduceert nu een geluidskaart met ingebouwde Dolby Digital decoder.
creative_labs_live
De SoundBlaster Live! 5.1 gaat weer een stapje verder dan de SoundBlaster Live!. Een van de nieuwigheden is de Dolby Digital AC3 5.1 decoder die de nieuwe kaart aan boord heeft. De Live! 5.1 heeft ook een digitale uitgang. Wat de meegeleverde software betreft, vinden we naast de cd-rom met stuurbestanden en allerlei hulpprogramma’s zoals PixMaker Lava Player enkele extra schijfjes. Om te zien welke effecten je allemaal met de juiste surround luidsprekers kunt bereiken, krijg je het spel Rage Rally. Heb je zelf ambities om muziek te maken, dan kun je terecht bij het programma 3D Future Beat. Uiteraard is deze luxegeluidskaart geleverd met alle nodige kabeltjes.

Geluidskwaliteit
Leuk allemaal, maar wat is deze high-tech geluidskaart waard? De geluidskwaliteit is zoals we van Creative Labs gewoon zijn, van zeer hoge kwaliteit met een pittige dynamiek. Een en ander hangt natuurlijk ook af van de gebruikte luidsprekers. Ik mocht me daarvoor even de eigenaar wanen van de nieuwe Cambridge SoundWorks DeskTop Theatre 2200. Volgens Creative is dit de ideale luidsprekerset als partner van de nieuwe Live! 5.1 geluidskaart. Beide systemen zijn goed op elkaar afgestemd. Zelf kon ik vaststellen dat je zelfs bij het ver opendraaien van de geluidsknop weinig vervorming hoort. Toch zat ik midden in een actiescène uit Armaggedon waarbij de meteorieten en stukken steen me langs de oren zoefden. Ikzelf ben niet zo’n fan van het bekijken van dvd-films vanaf de pc. Per slot van rekening is het juist de bedoeling van dvd om liefst via een breedbeeld-tv de visuele en akoestische ervaring van de bioscoop te evenaren. Dat zie ik op een 17-inch schermpje nog niet snel gebeuren. Wanneer je toch je dvd-films via je pc afspeelt, heb je aan de combinatie van de SoundBlaster Live! 5.1 en de Cambridge SoundWorks DeskTop Theatre 2200 een aardig luidsprekersysteem. Om evenwel hetzelfde effect te hebben als een volwaardige Dolby Prologic Surround geluidssysteem, moet je dus de volumeknop aardig tegen het maximum aan draaien. Dat kan ook niet anders met een vijftal satellietspeakertjes van 5 Watt en een subwoofer van 17 Watt. Om de kosten binnen de perken te houden heeft de Desktop Teatre 2200 geen AC3 decoder aan boord, maar maakt gebruik van de decoder van de SoundBlaster Live! 5.1 geluidskaart.

Conclusie
Zeer goede geluidskwaliteit en een smaakvol afgewerkt product met gedeeltelijk Nederlandse software en handleiding. Wat wil je nog meer?

Live! Player 5.1 vergeleken met Philips Acoustic Edge (Excel-formaat)
Live! Player 5.1 vergeleken met Philips Acoustic Edge (PDF-formaat)

Adviesprijs
123,70 euro
Systeemvereisten
Pentium 166 MHz, 32 MB Ram (64 MB aanbevolen)
Vorig artikelFilmbril
Volgend artikelWat is sneller: ADSL of Telenet?
Bart Stoffels
Bart Stoffels is it-specialist en journalist, gespecialiseerd in cloud, networking, storage, servers en mobiele technologie.