Acht audio-cdrecorders

0
20

De hierna besproken (goedkopere) LG ADR-620 is een van de weinige andere audio-cdrecorders die kan opnemen aan viervoudige snelheid; het is wellicht geen toeval dat deze beide audiocd-recorders intern sterk op elkaar lijken. De CDR20 is uitgerust met twee decks. Een cd van 74 minuten dupliceert hij op minder dan twintig minuten. Handig is dat de CDR20 een externe digitale coax-ingang heeft op zijn voorkant. Zo kun je snel een bijkomend digitaal weergave-apparaat aansluiten voor opnamedoeleinden. De CDR20 kan de bemonsteringsfrequentie van extern aangesloten digitale apparaten converteren naar lagere en hogere waarden in een bereik van 32 tot 96 kHz. Op die manier kun je bijvoorbeeld DAT-opnames kopiëren naar een cd.De bediening van de CDR20 verloopt iets omslachtiger dan bij de verderop geteste Marantz. Je moet in dit geval wél de handleiding raadplegen om bijvoorbeeld te weten te komen hoe je individuele tracks tegen meervoudige snelheid kunt opnemen van de interne cd-speler. Dit is alleen mogelijk via programmatie. Je kunt dus wel een ganse cd automatisch aan viervoudige snelheid dupliceren van de interne cd-speler, maar niet gauw even een individuele track opnemen. Het programmeren kan bovendien alleen via de afstandsbediening. En dan is er nog het feit dat je de geprogrammeerde individuele tracks alleen tegen enkelvoudige snelheid kunt opnemen. De Marantz heeft er geen enkele moeite mee om zonder programmeren individuele tracks op te nemen, ook niet tegen tweevoudige (zijn maximum) snelheid. Het finaliseren duurt minder dan anderhalve minuut. Een cd-rw maakt hij op amper 45 seconden opnieuw opnameklaar. Over initialiseren van een lege cd-r(w) doet hij ongeveer 15 seconden.Omdat deze recorder bedoeld is voor de consumentenmarkt, kun je alleen speciale audio cd-r(w)’s gebruiken en niet de gewone computertypes. Ook kun je de kopieerbeveiliging niet uitschakelen. Kopieën gemaakt met deze recorder kun je alleen nog analoog kopiëren, niet meer digitaal. Alle kopieën die we maakten, klonken voortreffelijk en bevatten geen spoor van storingen.

Conclusie
De Harman/Kardon CDR20 is een van de weinige audiocd-recorders die cd’s kan dupliceren aan viervoudige snelheid. Hij doet dit perfect. De bediening vinden we enigszins omslachtig en het is ook spijtig dat je geen individuele tracks tegen hogere snelheid kan opnemen. De prijs van de CDR20 vinden we aan de hoge kant, zeker als je bedenkt dat de vrijwel identieke LG ADR-620 bijna de helft minder kost. Harman/Kardon heeft wel een betere reputatie als hifimerk dan LG. Aan jou de keuze.
Vorig artikelAcht audio-cdrecorders
Volgend artikelAcht audio-cdrecorders
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.