Fotopapier, fotolabo’s en fotoprinters

0
16

Deze fotoprinter van Canon is qua design een beetje een grijze muis, een onopvallende printer. Onder de kap verbergt hij toch heel wat moois.
foto_canon_bjc_8200_photo
In tegenstelling tot de andere fabrikanten kiest Canon ervoor de printkoppen niet in de inktpatronen te integreren. Enerzijds heb je een losse printkop die je langere tijd kan gebruiken. Anderzijds zit elk van de zes kleurinkten in een losse patroon. Dit houdt in dat je niet én de printkoppen én de resterende inkt moet weggooien als een kleur opraakt. Meer fabrikanten mogen dit voorbeeld volgen. Een puntje van kritiek is dat je een bepaalde kleur wel op de verkeerde plaats kan monteren, wat kan leiden tot foutieve prints.

Droplets
Canon maakt gebruik van de eigen Advanced Microfine Droplet technologie. Stervormige spuitkopjes produceren druppeltjes van slechts 4 picoliter. Hierdoor haalt de printer een resolutie van 1200 x 1200 dpi. Volgens Canon resulteert dit in ongeëvenaarde kleurweergave en realistische weergave van huidtinten. De printerdriver is niet zo overzichtelijk als deze van Hewlett-Packard of Epson, maar doet zijn werk toch naar behoren. Je kan kiezen uit een vijftal basisinstellingen: testafdruk, standaard, desktop publishing, foto van digitale camera, en superfoto voor de best mogelijke kwaliteit. Elke afdrukmodus kan je nog aanpassen aan het gebruikte papier of je kan bepalen dat je een klein beetje kwaliteit opoffert aan de snelheid. Dit is wel eens nodig want deze BJC-8200 is zeker niet de snelste uit de test: over onze testfoto deed hij vier en een halve minuut.

Juiste papier
Gebruik je het nieuwe Photo Paper Pro PR-101 van Canon zelf, dan zijn de resultaten verbluffend. Dit papier heeft de mooiste hoogglans van alle geteste papieren en de inkt zakt mooi diep in. Op het eerste zicht kan je dan ook nauwelijks nog onderscheid maken tussen een klassieke foto en een afdruk van deze Canon. In combinatie met andere papiersoorten zijn de resultaten zeer wisselend. De glanspapieren van Koro en Ilford lustte deze printer zeker niet. Op plaatsen waar veel inkt terechtkomt blijft deze staan en loopt wat uit waardoor details verloren gaan.Je kan de printkop vervangen door een scanmodule, zodat je printer een scanner wordt. Dit is een optie en is niet opgenomen in deze test.

Conclusie
In combinatie met het juiste papier levert deze printer van Canon de mooiste fotoafdrukken af, maar hij is zeker niet bij de snelste uit de test. Kwaliteit heeft zijn prijs.
Vorig artikelFotopapier, fotolabo’s en fotoprinters
Volgend artikelFotopapier, fotolabo’s en fotoprinters