Fotopapier, fotolabo’s en fotoprinters

0
20

Epson mikt met deze printer duidelijk op een markt van professionele fotografen of toegewijde amateurs. De Epson Stylus Photo 2000P is een grote Super-A3 printer afgewerkt in zwart en zilver. Het is een verademing om niet weer een saai beige of grijs apparaat uit de verpakking te lichten.

De Stylus Photo 2000P beschikt zowel over een parallelle printerpoort als over een USB-aansluiting. De installatie van de software verliep vlekkeloos, na een paar minuten kan je al aan de slag. Epson verwent je door een exemplaar van Photoshop 5.0 LE in de doos te stoppen. De printerdriver is heel uitgebreid en stelt je in staat om de afdrukkwaliteit heel nauwkeurig af te stemmen. Zo kan je instellen of de af te drukken foto al dan niet afkomstig is van een digitale camera, je kan een David Hamilton-achtig softfocus effect toepassen, of een kleurenfoto in zwart-wit of sepiatonen afdrukken.

Papier
In de keuze van papier ben je wel beperkt tot vier types: mat papier, zijdeglans, glanspapier en gewoon papier. Deze beperkte keuze heeft alles te maken met de nieuwe inkten die Epson ontwikkeld heeft voor deze printer. Inktjet prints zijn beperkt houdbaar: stel je ze lange tijd bloot aan het licht verkleuren ze. Epson ontwikkelde reeds voor de Stylus 1270 nieuwe inkten die 10 tot 20 jaar kleurvast bleven.Met de Stylus 2000P verlegt de fabrikant nogmaals de grenzen. In combinatie met het nieuwe papier krijgen je prints een levensduur tot maar liefst 200 jaar. Je kan ook een houder voor een papierrol monteren. Dit laat toe enorme prints te maken van 33 op 110 cm. De proefafdruk op het Epson glanspapier is haarscherp en de kleuren zijn natuurgetrouw weergegeven. Je merkt dat de inkt diep in het papier dringt en er een geheel mee vormt.Toch is er geen spoor van ‘bleeding’: de kleuren lopen helemaal niet uit, en ook de fijnste details zijn nog te onderscheiden.

Conclusie
Dat de inkt en het papier van Epson een team vormen merk je als je papier van andere fabrikanten gaat uitproberen. Nooit haal je de beeldkwaliteit van het huismerk. Vaak zijn de afdrukken zo nat dat de aandrukrollen van de printer lange strepen door het beeld trekken, zeker bij de hoogglanspapieren. In combinatie met zijn eigen papier haalt deze printer echter professionele resultaten en dit bovendien desgewenst op groot formaat.
Vorig artikelFotopapier, fotolabo’s en fotoprinters
Volgend artikelFotopapier, fotolabo’s en fotoprinters