Fotopapier, fotolabo’s en fotoprinters

1
74

De meeste papierfabrikanten hebben een heel gamma van speciaal inktjetpapier. Onze printertest beperkte zich tot het afdrukken van foto’s. Daarom hebben we van elk van de producenten twee papiertypes uitgekozen die specifiek bedoeld zijn voor het printen van foto’s. We kozen telkens voor het zwaarste matte en glanzende papier. De papieren van de grote printermerken zoals Hewlett-Packard, Epson en Canon werd enkel op de eigen printers getest.
fotopapier_printertest

Boeder
Boeder is een grote fabrikant van kantoorspullen. Alhoewel nergens wordt aangegeven dat dit papier bedoeld is om fotoprints mee te maken, vonden we het toch interessant om dit even uit te testen. Het papier heeft een fel witte coating en is heel wat dunner dan de andere papiersoorten. De Epson printers houden er niet van: de inkt loopt uit en je krijgt donkere en onscherpe afdrukken. Als je een van de andere printers bezit is het de moeite waard om het even uit te proberen. Voor een schappelijke prijs krijg je scherpe foto’s en een goede kleurweergave.

Dataline
We testten het Dataline Premium Photo Paper Glans. Het is het enige glanspapier dat goed tot zeer goede resultaten gaf met alle printermerken. De afdrukken zijn steeds droog als ze de printer verlaten. De kleurweergave en scherpte zijn correct. Soms zijn de prints wat donker, wat doet vermoeden dat de inkten toch lichtjes ‘bleeden’ (uitlopen). Vooral de Canon 8200 maakte mooie afdrukken op dit papier. Dataline kon ons geen specifiek mat papier bezorgen. Het 2-sided Photo Paper heeft echter een bedrukbare matte en glanzende zijde waarvan we de matte kant uittesten. Ook hier waren er nergens problemen. De kleurweergave is goed en de afdrukken zijn scherp. Alleen zijn de beelden van Epson printers iets donkerder.

Epson
Epson heeft voor de nieuwe Stylus Photo 2000P nieuwe inkten en papiersoorten ontwikkeld. Correct gebruik zou een levensduur van meer dan honderd jaar garanderen.We gebruikten Epson Premium Glossy Photo Paper en Epson Archival Matte Paper. Beide types leverden schitterende resultaten.

Hewlett-Packard
Hewlett-Packard biedt een grote verscheidenheid aan papiersoorten aan: matte en glanzende papieren, papier op rol, postkaartformaat en banners. Wij draaiden het glanzende Premium Plus Photo Paper en het matte Premium Inktjet Heavyweight Paper door de printers. Het eerste heeft een mooie warmwitte satijnachtige glans. Jammer genoeg komt het niet helemaal droog uit de printers. Eenmaal aan de lucht blootgesteld droogt het echter snel. De afdrukken zijn wat donker. Het matte papier is stralend wit en levert mooie scherpe en heldere afdrukken op.

Ilford
Samen met de rest van de boodschappen brachten we uit de GB inktjet papier van Ilford mee: Printasia Glossy Paper en Printasia Photo Satin Paper. Het glanzende papier is warmwit en vertoont een mooie hoogglans; het matte, een lichte satijnachtige glans. Beide varianten reageerden gelijkaardig in onze printertest. Dit papier is niet geschikt voor de printers van Epson en Canon omdat het heel langzaam droogt en de printerrollers afdrukken maken in de inkt. Je kan het wel gebruiken met de printers van Hewlett-Packard. Wel moet je erop letten niet te snel de bedrukte zijde aan te raken.

Kodak
Van Kodak bereikte ons alleen het Kodak Premium Picture Paper Glans. Van echte hoogglans is geen sprake. Je kan eerder spreken van een satijnglans. Het papier voelt iets ruw aan, maar is wel mooi wit en vrij zwaar en stevig. De resultaten met dit papier waren nogal wisselend van aard. De inkten van Epson dringen nauwelijks in het papier. Dit blijft nat en de aandrukrollen trekken groeven door de foto. Hetzelfde geldt voor Canon: de plaatsen waar veel inkt terechtkomt worden natte plasjes en daardoor gaat er veel detail verloren. Ook bij Hewlett-Packard en Lexmark zie je dat de droogtijd langer is dan normaal. De resultaten zijn echter wel goed en vergelijkbaar met het eigen papier.

Koro
Ook van Koro kregen we twee types papier toegestopt. Op het glanzende papier wordt vermeld dat het door Ilford wordt geproduceerd. Alhoewel het wat witter is en iets dunner dan het Ilford papier reageerde het in onze test precies zoals het Printasia Glossy Paper. Het matte papier is dunner en heeft aan de bedrukbare zijde een helwitte coating. Dit papier werd door elke printer probleemloos geaccepteerd.

Schoellershammer
We kregen van Schoellershammer een hele stapel papier dat we echter wegens tijdsgebrek niet allemaal konden uitproberen. We testen Schoellershammer N¬ƒ10 Super Glossy en Schoellershammer N¬ƒ4 Mat. Beide zijn zware papieren van meer dan 150 gram per vierkante meter. Nagenoeg geen enkele printer kon goed overweg met deze papiersoorten. Vooral de afdrukken die met de printers van Epson op het glanzende papier werden gemaakt blijven lange tijd zeer nat. De aandrukrollen maken groeven in het beeld omdat de inkt er blijft aan plakken. De andere merken verteren het papier beter, maar toch moet je er op letten dat je het lang genoeg laat drogen zonder het bedrukte oppervlak aan te raken. De kleurweergave is goed. Alleen bij Lexmark treed er een roodachtige verkleuring op. Ook het matte papier N¬ƒ4 moet je lang genoeg rustig laten drogen. In combinatie met de Epson 2000P treedt er ‘bleeding’ op: de inkt loopt helemaal uit zoals op een vel vloeipapier.

Plain Paper
Voor onze test gebruikten van het 80 gram DataCopy papier uit de Makro. Het is verbazend hoe goed de meeste printers uit de voeten kunnen met dit goedkope materiaal. Alleen de printers van Epson en dan vooral de Epson 2000P lustten dit papier niet: de inkt loopt uit en de afdrukken worden onscherp. Ook de andere printers halen nooit de resultaten die ze bereiken op het echte fotopapier. Toch zijn de foto’s scherp en de kleuren worden correct weergegeven, al worden ze wel heel zacht.

Conclusie
We ondervonden dat je over het algemeen de mooiste prints maakt door papier te nemen van hetzelfde merk als je printer. Voldoet dit niet omdat het te duur is of omdat je wel eens snel een proefje wil maken voor je de definitieve afdruk maakt, dan zal je wat moeten experimenteren. Je ziet toch wel heel grote kwaliteitsverschillen tussen de verschillende fabrikanten. Vaak gaat het dan niet eens over de scherpte van de beelden of over de kleurweergave. Het meest vervelend zijn de afdrukken die nog nat en reeds beschadigd uit de printers rollen. In het beste geval moet je tientallen minuten of zelfs uren wachten voor je de foto’s verder kan behandelen. Je kan je afvragen of deze papieren wel getest werden door de fabrikanten zelf. Of ligt het probleem bij de printerproducenten? Zij leveren zeer geavanceerde inkten, met soms lange levensduur. Deze zijn echter niet altijd compatibel met elke papiersoort. Daarom kan je beter zelf gaan experimenteren om het ideale tweespan printer/papier te ontdekken.
Vorig artikelFotopapier, fotolabo’s en fotoprinters
Volgend artikelFotopapier, fotolabo’s en fotoprinters

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.