Fortissimo voor bijnaniksimo

0
16

Bij Guillemot hebben ze een uitgebreid gamma aan multimediaproducten waaronder de goedkope Maxi Sound Fortissimo geluidskaart. De Fortissimo lijkt met zijn specificaties vooral de prijsbewuste spelfanaat over de streep te willen trekken
maxifortissimo
De Fortissimo steek je in een PCI-slot, is volledig plug & play en maakt gebruik van een Yamaha YMF744B audio-chipset. Opmerkelijk aan de Fortissimo is dat hij voor amper 75 euro toch veel te bieden heeft: ondersteuning voor onder andere EAX (Environmental Audio eXtensions) en A3D (Aureal 3D) 1.0, twee stereouitgangen om 4 luidsprekers aan te sturen en een digitale S/PDIF uitgang (voor Dolby Digital geluid). Jammer genoeg wordt de koper niet echt in de watten gelegd qua extra software: op de cd-roms staan enkel een simpel afspeelprogramma genaamd MediaStation, XGStudio en Acid DJ om te mixen.Om de Fortissimo aan de tand te voelen, spitsten we natuurlijk in de eerste plaats onze oren en deden daarnaast nog een test waarbij de processorbelasting gemeten wordt.

Synthesizer
De Fortissimo doet beroep op de uitstekende Yamaha XG2 synthesizer en de weergave van MIDI-bestanden is zoals verwacht zeer goed te noemen: er valt geen enkel foutje te noteren en alle instrumenten worden zonder kleerscheuren weergegeven. Bij WAV-bestanden daarentegen hoorden we regelmatig kleine storingen bij de allerlaagste tonen. Snel nog even het spel Star Wars Racer uitgeprobeerd en ook daar kon de Fortissimo ons bekoren met een behoorlijk klinkend 3D-geluid.

Processorbelasting
Qua processorbelasting doet de PCI-technologie behoorlijk z’n werk met maximum 10 % belasting bij 44,1 kHz/16 bit. Daarmee zit de Fortissimo op hetzelfde niveau als andere PCI-geluidskaarten.

Conclusie
De Fortissimo moet het niet alleen hebben van een scherpe prijs, ook qua specificaties mag dit kaartje gezien worden. De algemene geluidskwaliteit is van een goed niveau en vooral MIDI wordt goed verteerd. Toch is dit geen kaart voor de muziekfanaat maar wel voor de doorsnee spellenspeler die gewoon een degelijk 3D-geluid wil voor niet al te veel geld.
Systeemvereisten
,Pentium 166 MHz MMX, 16 MB RAM, PCI 2.2 slot
Vorig artikelMuziek uit een vaatdoekje
Volgend artikelMet hart en ziel
Bart Stoffels
Bart Stoffels is it-specialist en journalist, gespecialiseerd in cloud, networking, storage, servers en mobiele technologie.