Muziek uit een vaatdoekje

0
14

Als je het woord speakers hoort, verwacht je grote en onhandige dingen die je ergens naast je pc kwijt moet zien te raken. Heb je echter weinig plaats dan kunnen ultraplatte flat speakers een oplossing bieden. Maar kan je dezelfde kwaliteit verwachten uit een dun stukje stof…? DiskIdee vergeleek twee flat panel speakersystemen met subwoofer van Guillemot en Labtec.
flatpanel_guillemot
De flat panel technologie werd uitgevonden door NXT en maakt gebruik van elektronische impulsen om vibraties te creëren over één enkel oppervlak. Het geluid wordt geproduceerd door elektronisch te ’tikken’ met een welbepaalde sterkte en op een bepaalde plaats op het oppervlak. Door de eigenschappen van elke elektronische tik te regelen, kan het systeem verschillende toonhoogten en geluidssterkten produceren. Meer gedetailleerde uitleg vind je in het kaderstuk dat bij dit artikel hoort.

Guillemot Maxi Flat Speakers 2.1
Bij de Maxi Flat Speakers 2.1 van Guillemot duidt de cijferaanduiding op het feit dat je twee speakers én een aparte subwoofer krijgt. Deze laatste is natuurlijk specifiek bedoeld voor het weergeven van lage tonen. In tegenstelling tot de meeste subwoofers is die van Guillemot vrij compact. De volume- en basknop zijn op de subwoofer geplaatst zodat dit ding een plaatsje moet krijgen vlakbij je pc. Gelukkig is de subwoofer magnetisch afgeschermd, maar het doel van flat speakers, plaats besparen, valt dan wel voor een groot deel weg.Wat meteen opvalt is dat je de bas- en volumeknop een flink stuk moet opendraaien voordat je de muziek deftig kan beluisteren. Met deze set zal je in ieder geval de buren niet van hun nachtrust beroven. De kwaliteit van deze speakers is niet bepaald topklasse. De lage en hoge tonen worden niet perfect geproduceerd waardoor de muziek nogal een doffe klank meekrijgt. Dit is deels te wijten aan de veel te zwakke subwoofer. Een pluspunt is de prijs. Voor minder weinig geld koop je je een setje flat speakers en dat is een kleine doorbraak.

Labtec Edge 418
Bij het uitpakken van de Labtec Edge komt er een iets grotere subwoofer te voorschijn. Die is wel niet magnetisch afgeschermd en dus mag je hem niet vlak in de buurt van je pc zetten. Op de grond onder je bureau is een beter plaatsje. Gelukkig wordt een aparte volumeknop meegeleverd die je dicht in je buurt kan leggen. Verder worden enkele hulpstukken meegeleverd om de flat speakers te monteren aan je monitor of om ze desgewenst aan de muur te hangen.Ook deze set krijgt onze volledige muziekcollectie over zich heen. En het resultaat is heel wat beter dan wat de Guillemot speakers uitspuwen. Hoge en lage tonen worden goed weergegeven en dat komt de kwaliteit alleen maar ten goede. Ook de subwoofer doet zijn werk goed en zelfs met de volumeknop helemaal open blijft het geluid vrij helder. De Labtec Edge 418 is beter van kwaliteit dan de Guillemot Maxi Flat Speakers 2.1, maar wel iets prijziger. Wil je jezelf flat speakers aanschaffen, dan kan je hier zeker geen foute koop mee doen.

Conclusie
Tussen de beste flat speakers en de klassieke luidsprekers valt niet zoveel verschil van kwaliteit op te merken. Behalve dan qua prijs want flat speakers zullen altijd wel iets duurder zijn. En eerlijk gezegd: zoveel ruimtebesparing leveren flat speakers nu ook weer niet op.
Adviesprijs
Guillemot: 98,91 euro
Labtec: 116,26 euro
Vorig artikelGratis grut voor je browser
Volgend artikelFortissimo voor bijnaniksimo