Losstaande dvd-spelers

0
18

Alle dvd-spelers werden aangesloten via een scart-kabel (behalve de Tokaï omdat die deze mogelijkheid niet heeft) op een Panasonic Quintrix 92 cm breedbeeldtelevisie met platte beeldbuis. De tv werd eerst optimaal ingesteld met behulp van een speciaal daarvoor ontwikkelde dvd genaamd Video Essentials. Het geluid van de spelers werd via de digitale uitgang naar een Videologic Digitheatre DTS geluidssysteem gestuurd.
Elke dvd-speler krijgt punten op vier onderdelen. Deze punten worden herleid naar een ‘sterrensysteem’ waarbij vijf sterren de hoogste score is.

1. extra’s
Hiermee bedoelen we alle meegeleverde extra’s in de vorm van kabels en dvd’s. Belangrijk is dat de meest courante kabels worden meegeleverd zodat je niet nog eens naar de winkel moet hollen om extra geld uit te geven. Ook leuk is een (demo)dvd om meteen aan de slag te kunnen maar dat was bij geen enkele dvd-speler het geval.

2. gebruiksvriendelijkheid
Gebruiksvriendelijkheid is een belangrijk punt voor dvd-spelers want het zijn al bij al toch ingewikkelde apparaten. We splitsen dit onderdeel op naar drie aandachtspunten te weten de kwaliteit van de handleiding, de uitgebreidheid en kwaliteit van het osd-menu en de kwaliteit van de afstandsbediening.

3. beeld en geluid
Dit is de meest uitgebreide test waarbij we gebruik maken van meerdere dvd-films waaronder The Matrix en The Mummy. We letten daarbij op fouten in het beeld en in het algemeen op de beeldkwaliteit. De film The Matrix bevat ook een dvd-romgedeelte voor gebruik op de pc en sommige dvd-spelers hebben daar problemen mee. Met behulp van een reeks testpatronen gingen we ten slotte de horizontale en verticale lijnresolutie na.Inzake geluid beperkten we ons tot een korte test met geluid volgens de DTS-standaard. Dit om te weten of de speler wel volledig compatibel is met DTS. We geven dus geen punten op de geluidskwaliteit omdat de geluidsinformatie digitaal – en dus zonder kwaliteitsverlies – wordt doorgegeven aan de versterker/decoder. Bovendien hangt de geluidskwaliteit vooral af van de geluidsinstallatie die jij thuis zal gebruiken.

4. aansluitmogelijkheden
We gaan na hoeveel aansluitingen aanwezig zijn voor de uitvoer van beeld en geluid. Hoe meer, hoe beter want het maakt de dvd-speler er alleen maar flexibeler op. Als er bijvoorbeeld twee scart-aansluitingen aanwezig zijn, kun je je videorecorder op de dvd-speler aansluiten. En dat is heel handig want niet alle tv’s beschikken over twee scart-aansluitingen.

Conclusie
De testresultaten vind je samengevat in dit Excel-rekenblad.
Vorig artikelLosstaande dvd-spelers
Volgend artikelBeveiliging e-business middelgrote ondernemingen