Intel webapparaten draaien Linux

0
39

Linux en niet Windows CE zal het besturingssysteem zijn van de nieuwe “information appliances” (informatietoestellen) die Intel in het midden van dit jaar in de V.S. zal introduceren. Prototypes van het nieuwe type computer zijn te zien op de Consumer Electronics Show in Las Vegas. De informatietoestellen zijn niet groter dan een computermonitor en gebruiken de Intel Celeron processor. Intel is van plan zowel goedkope versies met klassieke beeldbuizen als duurdere versies met platte LCD-schermen op de markt te brengen.

De informatietoestellen dienen om gemakkelijk op het web te kunnen surfen, maar kunnen ook worden geïntegreerd met telefonie- en beveiligingsfuncties voor in huis. Intel zal ze niet zelf op de markt brengen, maar ze bouwen voor derde partijen zoals telefoonmaatschappijen, internaanbieders en e-commerce sites. De ingebouwde webbrowser is gebaseerd op Mozilla, de open source browser die gebaseerd is op Netscape’s Navigator.

Dat Intel Linux verkiest boven Windows CE is vooral een centenkwestie. Op Linux moeten geen royalties worden betaald. Bovendien kan Intel het besturingssysteem en de browser naar hartelust aanpassen, omdat de broncode vrij beschikbaar is. Linux is naar verwachting ook sneller en stabieler dan Windows CE.

Andere pc-bouwers pakken binnenkort uit met vergelijkbare webapparaten. Acer en Compaq hebben al zogenaamde “web companions” aangekondigd. Dell en Gateway ontwikkelen er naar verluidt eveneens. De Apple iMac is in vele opzichten de inspiratiebron voor dit soort gesloten computers. De iMac blijft trouwens bijzonder populair. In het afgelopen kwartaal werden er 1.350.000 iMacs verkocht, zo verkondigde Steve Jobs op MacWorld in San Francisco. “Dat is één iMac elke zes seconden,” aldus nog Jobs.

Vorig artikelGratis internet kost meer dan je denkt
Volgend artikelNederlandse betaalde ISP’s ook al geen privacyhelden
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.