HP inkjet met vaste printkop is alternatief voor laser

0
260
De nieuwe HP Officejet Pro X576dw is een inkjetmultifunctional, maar, om het met de beroemde woorden van Star Trek’s Dr. McCoy te zeggen, “niet zoals we hem kennen”. Het printgedeelte werkt volgens HP’s geoctrooieerde Page Wide Array (PWA) technologie. De printer heeft daardoor geen bewegende printkoppen meer zoals traditionele inkjets. Deze mfp kan zich daardoor zowel qua kostprijs als qua prestaties meten met high-end laserprinters. We testten of deze claim van HP klopt met de werkelijkheid.

De HP Officejet Pro X576dw (€969 straatprijs) is bedoeld voor gebruik door kleine en middelgrote bedrijven en voor werkgroepen van 3 à 15 medewerkers en strijdt dus mee in hetzelfde marktsegment als de LaserJet Pro’s en LaserJet Enterprise-modellen van HP.

Deze 42 ppm (pagina’s per minuut) A4 kleuren-mfp kan gemiddelde maandelijkse printvolumes aan van 1.000 tot 4.200 pagina’s en moet in dat opzicht dus niet onderdoen voor high-end laser-mfp’s. Ook inzake prestaties en kostprijs lijkt dit apparaat meer op een laserprinter dan op een inkjet. Het printgedeelte werkt volgens HP’s Page Wide Array (PWA) technologie, die in 2006 voor het eerst opdook in gespecialiseerde HP-printers voor verkoopkiosken en drukpersen.

HP Officejet Pro X576dw MFP

HP Officejet Pro X576dw MFP (© ; licentie: )

Vorig jaar introduceerde HP deze nieuwe techniek voor het eerst in zijn X-serie van Officjet Pro-printers en -multifunctionals. De HP Officjet Pro X551dw Printer (€649 straatprijs) is overigens qua printgedeelte identiek aan de door ons geteste HP Officejet Pro X576dw multifunctional, dus wat we verderop concluderen over de printprestaties geldt ook voor deze printer.

De nieuwe PWA-technologie duikt ook op in twee iets tragere en goedkopere apparaten met een aanbevolen maandelijks werkvolume van 500 à 2800 pagina’s, de 36 ppm HP Officejet Pro X451dw printer en de HP Officejet X476dw all-in-one (mfp).

 
Trager in België

HP introduceert de X-serie pas nu in ons land. Dat heeft te maken met de Belgische regelgeving voor auteursrechten op copiers en multifunctionals. Zogenaamde reprografievergoedingen voor copiers en multifunctionals worden berekend op basis van de snelheid van het copiergedeelte en dat ligt bij de X-serie hoger dan bij een traditionele inkjet.

Normaal zou dit apparaat in de op één na hoogste takscategorie vallen (die voor apparaten met een iso-snelheid van 60 tot 89 ppm). Daardoor betaalt de Belg relatief hoge reprobelkosten voor de X-serie en dreigt deze nieuwe technologie zichzelf in België uit de markt te prijzen omwille van onze specifieke wetgeving.

HP lost dit op door de snelheid softwarematig te verlagen voor Belgische gebruikers. Als je tijdens de installatie voor “België” kiest, wordt de hoogste snelheidstand van de printer softwarematig uitgeschakeld (de “draft”- of “klad”-stand). Daardoor valt dit apparaat in een lagere takscategorie (40-59 ppm). Bij de printkwaliteit krijg je als Belgische consument slechts twee keuzes: “Professional” en “Presentation”, met als hoogste snelheid 42 ppm (iso). Maar als je de printer bijvoorbeeld op “USA” instelt, komt er een derde keuze, “General Office” (ofwel “draft”), bij. Die verhoogt de printsnelheid tot 70 ppm (iso). Een op “België” ingestelde X-serie printer kan maximaal aan 42 ppm printen. Hierdoor verlaagt automatisch ook de kopieersnelheid, op basis waarvan bij ons de reprografierechten worden berekend.

De X-serie kan door dit softwaretrucje bij ons verkocht worden met een lagere reprografievergoeding. Een goede verstaander begrijpt dat hij die lagere snelheid daarna kan omzeilen door tijdens de installatie niet “België”, maar gelijk welk ander land te kiezen. Absurd, maar het is nu eenmaal niet anders…

Overigens, de softwarematige verlaging van de snelheid geldt voor zowat alle HP multifunctionals die sinds 2011 bij ons op de markt zijn gebracht. Mogelijk gebruiken ook andere fabrikanten vergelijkbare methodes om een lagere reprobeltaks te verkrijgen. Als je dus een mfp gebruikt die trager print en kopieert dan wat je in de specificaties terugvindt dan weet je waaraan dit kan liggen…

 
Page Wide Array technologie

Tot op vandaag zijn er volgens HP al meer dan 20 miljard pagina’s geprint met PWA-printers. De technologie staat voldoende op punt om ze ook in kantoormachines te gebruiken. Voordelen van PWA zijn een hogere snelheid en lagere kosten. Zo is de Officejet Pro X volgens HP tweemaal sneller dan een laserprinter in dezelfde prijsklasse en bedraagt de total cost of ownership (tco of gebruikskost) slechts de helft.

Maar wat is PWA nu eigenlijk? De technologie is gebaseerd op HP’s Scalable Printing technologie. De niet-bewegende printkop is even breed als een A4’tje en bevat 42.420 spuitmondjes (10.560 “nozzles” per kleur) die inktdruppels produceren met een uniform gewicht, snelheid en traject. De resolutie bedraagt 1.200 spuitmondjes pet inch, wat in de praktijk neerkomt op 1200 x 1200 dpi resolutie.

Niet de printknop, maar het papier beweegt in de printer. Het printmechanisme is daardoor heel eenvoudig en quasi onderhoudsvrij. De vier printcassettes (zwart en één voor elke basiskleur) schuiven eenvoudig in de zijkant van de printer. De papierlade bevindt zich onderaan de printer en intern is er een duplex papiergeleiding voor standaard tweezijdig afdrukken.

HP Page Wide Array printkop met inktcassettes

HP Page Wide Array printkop met inktcassettes (© ; licentie: )

Samen met een nieuwe printkop moest HP voor zijn PWA-printers ook nieuwe inkten ontwerpen. Het is immers een technisch huzarenstukje om op standaardpapier hoge printsnelheden te halen zonder vegen en vlekken bij een printer die in één keer regel per regel afdrukt (dus geen “multipass printing”) en waarbij het papier tegen hoge snelheden onder de printkop door beweegt. Vooral het verkrijgen van optisch zwart met hoge densiteit bleek niet zo eenvoudig te zijn. De HP 970 en 971 pigment-inkten werden speciaal hiervoor ontwikkeld. De inktcartridges zijn erg compact en produceren dus weinig afval wanneer ze leeg zijn. Ze zijn 175 mm lang, 18,5 mm breed en 26,6 mm hoog.

HP biedt gewone en “XL”-cartridges aan. De eerste soort kan volgens de iso-normen 3.000 pagina’s printen voor zwart en 2.500 pagina’s voor kleur. De XL-soort print 9.200 iso-pagina’s in zwart en 6.600 pagina’s in kleur. HP citeert een iso paginakostprijs van 1,2 c€ voor zwart en 4,8 c€ voor kleur voor de XL-cartridges, die wij tijdens onze test hebben gebruikt. Onze eigen paginakostberekeningen zijn ook  op die XL-cartridges gebaseerd (straks meer daarover).

Print je minder dan ca. 1.000 pagina’s per maand dan kun je wellicht beter de kleine cartridges kopen, met een paginakostprijs die ongeveer dubbel zo hoog  ligt.

De cartridges printen altijd tot het einde van de pagina. Een chip zorgt ervoor dat er altijd voldoende inkt in de printkop of “Print Head Assembly” aanwezig blijft om uitdroging te vermijden. De elektronica zorgt er ook voor dat een cartridge volledig leeg is vóór de klant gewaarschuwd wordt dat ze moeten worden vervangen.

 
Installatie

Door de vele opties, lijkt de ingebruikname van de Officejet Pro X576dw initieel ingewikkeld, maar in de praktijk valt het reuze mee. Het 10,9cm CGD (Colour Graphic Display)-aanraakscherm geeft duidelijke instructies voor elk onderdeel dat je wil configureren. Bovendien is direct na koppeling aan het netwerk de “Embedded Web Server” van de mfp beschikbaar, tenzij je die expliciet uitschakelt via het bedieningspaneel.

HP Officjet X576dx installatie

HP Officjet X576dx installatie (© ; licentie: )

Niet alleen kun je via het webbeheer de status van de printer opvragen, je kunt ook allerlei instellingen wijzigen via de browser. Meer daarover later.

Het webbeheer bevat uiteraard een link naar de ondersteuningspagina voor deze printer op de HP-website en daar vind je de lokale software voor Windows, OS.X en Linux, die ook nog eens op cd-rom wordt meegeleverd.

Ten slotte verschijnt de printer ook in het apparatendialoogvenster van je besturingssysteem en kun je hem van daaruit installeren op individuele pc’s. Dit laatste lukte echter niet op ons Windows 7 32-bit testsysteem. De printer werd wel herkend, maar de drivers waren niet beschikbaar. Wij installeerden daarom alsnog de Windows-ondersteuningssoftware. Die bevat meer dan de drivers alleen, al kun je die desgewenst apart installeren.

Als je het volledige softwarepakket installeert, worden ook I.RI.S. ocr-, HP Printer Assistant-, HP Update-, HP Scan- en HP Smart Print-software geïnstalleerd. Deze laatste toepassing helpt je verspilling van inkt en papier te vermijden.

Als je de printer via het netwerk benadert (naar keuze via WiFi of Ethernet) zal de software de printer automatisch in het netwerk detecteren en de koppeling tot stand brengen. Lokaal aansluiten via usb kan natuurlijk ook.

 
Webbeheer en functies

Het webbeheer van de ingebouwde webserver van de HP Officejet Pro X576dw bevat zeven tabbladen: Home, Scan, Fax, Web Servics, Network, Tools en Settings. De thuispagina geeft een gedeeltelijk grafisch overzicht van de netwerk- en printerstatus en het niveau van de inkten. Scan laat toe om de web-, e-mail en netwerkfolder-scanopties in te stellen. Dan kun je met dit toestel direct naar die bestemmingen scannen.

HP Officjet X576dx webbeheer

HP Officjet X576dx webbeheer (© ; licentie: )

Naast de normale faxinstellingen kun je via het Fax-tabblad ook het Digital Fax Profile van dit toestel configureren. Eens dat gedaan, kun je een binnenkomende fax automatisch verzenden via e-mail of bewaren in een netwerkfolder.

Via Web Services stel je de HP ePrint-functies in. Dan kun je printen waar je je ook bevindt door een bestand via e-mail naar het e-mailadres van de printer verzenden. Dit werkt voor bestanden in de formaten pdf, jpg, tiff en Microsoft Office.

Het Network-gedeelte is erg uitgebreid. De printer ondersteunt ook IPv6, kan voorzien worden van eigen veiligheidscertificaten en ondersteunt (uitschakelbare) protocollen zoals HP Wireless Direct Print, AirPrint, LPD (Line Printer Daemon), Service Location Protocol (SLP) en Internet Printing Protocol (IPP).

Via de Tools-tab kun je onder andere de printerconfiguratie back-uppen, jobs bekijken en allerlei rapporten over de werking en het gebruik opvragen.

Het toestel heeft een ingebouwde firewall, die je kunt configureren via de Settings-tab. Hier kun je ook allerlei standaardinstellingen voor papierformaat, printkwaliteit en kopieerinstellingen wijzigen. Wat je hier ook kunt uitschakelen, is het verzamelen van anonieme gebruikersinformatie door de printcartridges (die hebben daarvoor allemaal een speciale geheugenchip aan boord) en HP Print Cartridge Protection inschakelen. Als iemand een beschermd cartridge in een andere printer probeert te gebruiken, wordt het geblokkeerd. Dit is een antidiefstalmaatregel.

HP Offficjet X576dx Windows scan-client

HP Offficjet X576dx Windows scan-client (© ; licentie: )

De papierinvoerbak die onder de mfp zit, opent langs de zijkant van het apparaat en er passen maximaal 500 A4-pagina’s in. Optioneel kun je er nog een tweede invoerbak onder monteren voor in totaal 1050 pagina’s. In de manuele invoerlade op de voorkant passen maximaal 50 pagina’s. In de uitvoerbak passen maximaal 300 A4-pagina’s, 35 enveloppen of 50 fotobladen. Je kunt met de HP Officejet Pro X576dw overigens geen transparanten printen.

 
Gebruikskosten en prestaties

Volgens onze berekeningen kost een geprinte pagina (5% bedekking kleur en  met alles rekening gehouden) gemiddeld 11,3 eurocent zonder btw (13,673 eurocent met btw). Gebruik je uitsluitend zwarte inkt, dan daalt de gemiddelde paginakostprijs volgens onze berekeningen tot ca. 1 eurocent (btw inbegrepen).

HP zelf geeft een paginakostprijs op tussen 1,2 en 6 eurocent. Dit zijn in ieder geval lage tot zeer lage gebruikskosten. De claim van HP dat PWA inzake kosten de vergelijking kan doorstaan met laserprinting lijkt te kloppen.

Ook op het vlak van snelheid doorstaat de HP Officejet Pro X576dw de vergelijking met laser-mfp’s uit dezelfde prijsklasse. In onderstaande tabel vind je onze snelheidsresultaten voor printen, scannen en kopiëren.

Testresultaten HP Officjet Pro X576dw
Zakelijke brieven (5%) eenheid/unit resultaat
Aantal A4-bladen in job 45
Tijd tot eerste blad s 3,5
Tijd tot laatste blad s 66
Gemiddelde werksnelheid ppm 38,8
ISO/IEC 24735 (2009) 4x
Aantal A4-bladen in job 20
Tijd tot eerste blad s 11,55
Tijd tot laatste blad s 40
Gemiddelde werksnelheid ppm 23,3
Zakelijk Document 4p pdf – dubbelzijdig, gesorteerd
Aantal A4-bladen in job 20
Tijd tot eerste blad s 24
Tijd tot laatste blad s 108
Gemiddelde werksnelheid ppm 9,1
A4 kleurenfoto
Aantal A4-bladen in job 1
Tijd tot eerste blad s 10
Tijd tot laatste blad s
Gemiddelde werksnelheid ppm 6
Scannen (flatbed, 300 dpi, greyscale, jpeg)
Z/W & Grijswaarden s 7
Kleurenfoto s 10
Gemiddelde werksnelheid ipm 3,5
Kopiëren standaard kwaliteit
SFCOT(s) s 15
Aantal gemaakte kopieën in 240s # 46
Kleur standaard kwaliteit (sEFTP) ipm 11,5
Kopiëren beste kwaliteit
SFCOT(s) s 32
Aantal gemaakte kopieën in 240s # 18
Kleur beste kwaliteit (sEFTP) ipm 4,5

Ook in de kwaliteitstesten scoort de HP Officejet Pro X576dw even goed als eerder geteste kleurenlaser-mfp’s van dezelfde prijsklasse. Het enige detail is dat het zwart toch niet helemaal even zwart is als het typische laserprinterzwart, maar dit merk je alleen maar op in specifieke testpagina’s. Ons eerste testexemplaar van de HP Officejet Pro X576dw vertoonde helaas een probleem (verschoven kleurtinten), maar een tweede exemplaar werkte foutloos.

HP zegt dat de Officejet Pro X576dw maximum 100 en gemiddeld 70 Watt verbruikt. Wij maten respectievelijk 114 en 74W. In standby “ready” stand verbruik dit apparaat 10W. In standby “sleep” stand daalt het verbruik tot 4,8W. Uitgeschakeld verbruikt hiij nog tussen de 1,2W (“auto-off”) en 0,2W (manueel uitgeschakeld). De TEC-gemeten “typische” elektriciteitsconsumptie bedraagt 0,60 KWh.

Conclusie
De HP Officejet Pro X576dw presteert op alle vlakken zoals een laserprinter: snelheid, kwaliteit, gebruikskosten. Omdat dit apparaat weinig bewegende onderdelen gebruikt, zou het in theorie zeer lang moeten meegaan. Het enige kleine nadeel dat we kunnen ontdekken is de niet helemaal perfecte zwartweergave, die echter alleen opvalt in een directe vergelijking met een high-end laserprinter.
Straatprijs
€ 969.
Foto van HP
Website: Visit Website Website: Visit Website Website: Visit Website
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelWater- en stofdichte camera’s voor avonturiers
Volgend artikelBetaalbare smartphone met 4G
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.