Kleine, maar erg fijne luidsprekers

4
1660

Luidsprekers reproduceren muziek. Sommige zijn daar beter in dan andere. Voor een goed geluid verwacht je meestal grotere luidsprekers. De Eltax Monitor III is erg klein, maar maakt hij ook mooie muziek?
Eltax Monitor III
De Deense audiofabrikant Eltax is al meermaals failliet gegaan en dan overgenomen. Meestal doet zoiets de kwaliteit van de producten geen goed. En de continuïteit ook niet, vermits nieuwe overnemers meestal geneigd zijn de oude producten te schrappen en met volledig nieuwe producten te herstarten. Maar waarom zou je iets schrappen als het echt goed is?
De Monitor III is een boekenplankluidspreker die elke overname van Eltax overleefd heeft en nog steeds op de markt is. Het is een tweewegsysteem met de poort onderaan, wat heel apart is voor een monitormodel. Dat vereist een statief met een steunplank waar een gat in zit, zodat de basreflexpoort vrij zijn lucht kan uitstoten. 

Spikes
Standaard is de Monitor III uitgerust met spikes. Die kun je losschroeven als je hem op een statief wil monteren. Als je de Monitor III echter op een kast of de schouw zet, moeten de spikes wel blijven om de basreflexopening vrij te laten. Eltax levert muntjes mee om onder de spikes te plaatsen zodat je de kast of de schouw niet beschadigt of bekrast.
Een luidspreker is slechts 30 cm hoog, 19,5 cm breed en 23 cm diep. Hij weegt 5 kg.

1
2
3
Vorig artikelEenvoudig oude video’s digitaliseren
Volgend artikelDual-band router voor een prikje

4 REACTIES

  1. Ondertussen is er ook een Special Edition uitvoering van de Monitor III uitgekomen, de Eltax Monitor III SE Black HG (High Gloss)
    Deze speciale Monitor III werd uitgebracht ter gelegenheid van het 50 jarig bestaan van Eltax en is alleen verkrijgbaar in zwarte hoogglans uitvoering.
    Zie hier:
    http://www.djelectronics.nl/eltax-monitor-iii-set-se-50th-anniversary-black-hg-90-150-watt-p-8122.html

    Tevens is er een kleinere uitvoering van de Eltax Monitor op de markt gebracht!
    Het is de Eltax Monitor I
    Hier te bekijken en te bestellen:
    http://www.djelectronics.nl/eltax-monitor-i-new-set-60-90-watt-zwart-nieuw-klein-model-p-8123.html

  2. Meer dan 15 jaar heb ik deze fijne luidsprekers rechtstreeks van Eltax geïmporteerd en verkocht. Eltax produceerde in de 90er jaren fantastische luidsprekers met zeer hoogwaardige componenten, o.a. van Vifa. Toen de vraag naar de wat duurdere luidsprekers af nam, ging men helemaal over over op de productie van low budget luidsprekers. Wel werd het merk Tangent gekocht en onder die noemer brengt men sinds een jaar ook weer speakers van high-end kwaliteit op de markt. Die zien er ook uit zoals ze klinken: fantastisch.
    De stelling dat Eltax meermalen failliet is gegaan, kan ik niet onderschrijven. Bij mijn weten is dit éénmaal gebeurd, eind 2007. Toen is het bedrijf overgenomen. De Monitor III is in de loop der jaren nauwelijks veranderd. Alleen de kast is 3 x iets aangepast, maar de hoogwaardige weergave is gebleven.
    Onjuist is dat de Eltax bij gebruik op een statief, extra vrije ruimte moet hebben (gat in de bovenplaat). De ruimte tussen spikes en onderkant kast staat garant voor een uitstekende weergave. De weergave kan nog iets verbeterd worden door de afstand tussen onderkant kast en bodem 1 mm te vergroten (tussenring). De meeste mensen horen het verschil echter niet.
    En (ook door technische kopers gemeten): het maakt weinig uit hoe je de Monitor plaatst: staand of liggend. In het laatste geval moet er natuurlijk wel wat ruimte blijven achter de baspijp.
     

Reacties zijn gesloten.