Draadloze DECT-telefoon met internet-telefonie

2
79

De Topcom Butler 4012 is een draadloze DECT-telefoon die ook gebruikt kan worden om te ‘skypen’, dus gratis te bellen via het internet.
topcom4012

Vorig jaar besteedden we in een uitgebreid dossier aandacht aan goedkoop of gratis bellen over het internet, onder andere via Skype. Raadpleeg dat dossier voor de nodige achtergrondinformatie over hoe internetbellen precies werkt en wat je ervan mag verwachten. Sindsdien hebben we nog apparatuur getest waarmee je kunt ‘skypen’, zoals de Creative Webcam Instant Skype Edition, en er zitten nog enkele dergelijke testen in de pijlijn, want internetbellen is ‘hot’. Ditmaal bekijken we een DECT-telefoon van het Belgische bedrijf Topcom waarmee je ook kunt bellen via het internet. (Over wat DECT is en hoe het werkt lees je meer in ons dossier Bellen zonder ‘den draad’.

Skype
Thuisgebruikers en kleinere bedrijven zijn nog geen enthousiaste gebruikers van internettelefonie, maar met software en diensten zoals die van Skype komt daar snel verandering in. De meeste diensten voor internettelefonie werken met (dure) centrale servers. De internettelefonie-mogelijkheden van instant messaging (IM) programma’s zoals ICQ of MSN Messenger kennen wegens hun ingewikkelde configuratie en lage kwaliteit weinig succes.
Skype schermSkype werkt echter op de manier van het bestandenuitwisselingsprogramma Kazaa: er is geen centrale computer, maar elke deelnemer aan het netwerk deelt een klein stukje van zijn bandbreedte met de andere gebruikers. Traditionele telefoons kappen, om bandbreedte te besparen, de hoge tonen van de menselijke stem af.
Skype stuurt het volledige geluidsspectrum door, waardoor stemmen veel natuurlijker en helderder klinken. De gesprekskwaliteit hangt natuurlijk ook af van de bandbreedte van de aangesloten computers. Als er niet genoeg bandbreedte beschikbaar is, dan worden gesprekken soms onverstaanbaar of verbreekt de verbinding. Door een nieuw Skype-gesprek te starten is het euvel meestal echter verholpen.
Skype werkt op verschillende platformen (ook Mac en Linux) en is beschikbaar in allerlei talen, waaronder het Nederlands. In tegenstelling tot Kazaa installeert Skype gelukkig geen spionsoftware op je pc. Skype verdient geld door het leveren van toegevoegde diensten. De belangrijkste is SkypeOut, waarmee gebruikers via Skype goedkoop kunnen telefoneren naar vaste telefoons overal ter wereld. Het omgekeerde, waarbij iemand met een vast toestel een Skype-gebruiker kan bellen, bestaat in België voorlopig niet, maar er wordt wel aan gewerkt.

DECT en internettelefonie
Bekende merken van draadloze DECT-telefoons hebben tegenwoordig ook modellen met internettelefonie-ondersteuning. Siemens heeft Skype-ondersteuning binnen zijn Gigaset-serie, en ook Topcom heeft binnen zijn Butler-serie van DECT-telefoons nu een aantal types met ondersteuning voor Skype, maar ook voor andere internettelefonie-toepassingen. De hier besproken Topcom Butler 4012 DECT USB VoIP Cordless Telephone is er daar een van. Hij kost net geen 90 euro en werkt uitsluitend onder Windows 2000 of Windows XP (dus niet onder Mac).

1
2
Vorig artikelGestroomlijnde gebruikersinterface vereenvoudigt werken met pdf-bestanden
Volgend artikelCanon viert tien jaar Digital Ixus met drie nieuwe modellen

2 REACTIES

  1. Hallo ,
    Heb zo een toestel gekocht . Voor gewoon bellen geen probleem,maar voor op skype hoor ik de contactpersoon heel goed.
    Maar mijn stem is vervormd en onverstaanbaar ,zo meld de contactpersoon. Hopelijk kan er mij iemand helpen om dat probleem op te lossen.
    Dank bij voorbaat

Reacties zijn gesloten.