Internet voor iedereen dreigt maat voor niets te worden

6
104

Vijf consortia bieden momenteel goedkope computers en notebooks aan in het kader van het "internet voor iedereen" (IVI)-project van de Belgische overheid. Bij aankoop van een IVI-pakket geniet de consument een belastingvoordeel van 21%. De bedoeling is de digitale kloof te dichten. Slechts 40 procent van de Belgische huisgezinnen heeft immers toegang tot het internet. Dat cijfer ligt ver onder het gemiddelde van onze buurlanden.
ivi_logo

De prijzen van de IVI-pakketten liggen vast: 850 euro voor een pakket met vaste computer en 990 euro voor de versie met draagbare computer. De BTW van 21% recupereert de consument via zijn belastingaangifte van aanslagjaar 2007. De uiteindelijke kostprijs van een pakket met vaste computer bedraagt dus 702,5 euro, terwijl je voor het pakket met notebook nog 818 euro betaalt. Die prijzen lijken zeer interessant, want elk IVI-pakket bevat naast de pc of notebook ook nog een basisopleiding internet en pc van vier uur, een breedbandabonnement van 1 jaar met gratis helpdesk, startklare software om te surfen en om teksten en grafieken te maken, alle nodige beveiligingssoftware én een kaartlezer voor de elektronische identiteitskaart (eID).

Pakketten
Vijf consortia van computerfabrikanten, distributeurs en internetaanbieders stelden een IVI-pakket samen: Dell in samenwerking met Telenet, DTD, Fujitsu-Siemens Computers, Packard-Bell en SHS Computer. Qua internetaanbieder kan de klant bij Packard-Bell en DTD kiezen tussen Belgacom of Telenet. Bij Fujitsu-Siemens gaat de keuze tussen Mobistar en Belgacom. Bij SHS Computer wordt alleen Belgacom aangeboden, terwijl Dell in zee ging met Telenet. Alle computers draaien Microsoft Windows XP Home Edition. Bij de meeste pakketten wordt nog andere Microsoft-software meegeleverd, waaronder Works en PowerPoint.

IVI_1.jpg

Apple doet niet mee aan de actie omdat het, aldus woordvoerder Steven Van den Eynde, zou moeten verkopen met verlies: "Als je de berekening maakt dan moeten wij een Mac kunnen aanbieden voor ongeveer 250 euro inclusief btw. Dus neen, wij doen niet mee."

1
2
3
4
Vorig artikelOpgevoed door een draak
Volgend artikelInternet voor iedereen schiet zijn doel(groep) voorbij
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

6 REACTIES

  1. @Zapatero, je zou wel eens gelijk kunnen hebben, maar ik denk dat de doelgroep ook niet echt de allerarmsten is, die hebben heus wel andere problemen dan alleen maar afgesneden te zijn van het internet. Er zijn ook heel wat \’gewone\’ gezinnen die zich moeilijk een pc kunnen veroorloven, plus er zijn de ouderen die nog moeten beginnen en voor wie de aangeboden cursus misschien mooi meegenomen is. Maar goed, het succes blijkt tot nog toe inderdaad erg mager te zijn volgens de BCD, zie ook de test van de Fujitsu-Siemens Scaleo P IVI-desktop-pc die binnenkort in de hardwarerubriek op deze site verschijnt.

  2. Ik schat dus dat deze actie na 2jaar maximum 5% meer mensen op internet zal houden en dat 90% van de armste doelgroepen uitgesloten zullen blijven…

  3. En wat hebben arme mensen eraan dat ze het kunnen aftrekken van hun belastingen? Die betalen toch geen belastingen en kunnen dus niets aftrekken!

  4. De belangrijkste informatie voor doelgroepen (werklozen, ocmw\’ers) staat niet in de folder maar wél in de persmap voor bedrijven, namelijk dat ze afbetalingsfaciliteiten aan marktvoorwaarden moeten voorzien. In Brussel kan je in een tweedehandszaak aan Anneessens al een PIII 800MHZ kopen voor 85 euro. Het dure aan PC\’s zit hem in de internetaansluiting: 39euro x 12m= 468 euro/jaar! Ik vrees dat na een jaar er heel wat bejaarden hun mooie pc\’s op de schouw zullen zetten, vanwege de te dure aanluitingskosten.

  5. Een zeer correct opmerking, Suzanne. Ook wij slaagden er niet in alle specificaties te verkrijgen. Dat geeft al aan dat deze pc\’s en notebooks echte basismodellen zijn. Overigens zullen we binnenkort de Fujitsu-Siemens IVI-notebook testen. Die test verschijnt normaal op donderdag 11 mei op de site in de afdeling hardware, testen.

  6. het is niet simpel om technische gegevens van de aangeboden pc\’s of notebooks te verkrijgen. Waarom wordt dat niet gepubliceerd op de website van de overheid?

Reacties zijn gesloten.