Internet voor iedereen dreigt maat voor niets te worden

6
106

Internet
Ook de gebundelde de internetabonnementen van Belgacom, Telenet en Mobistar zijn niet erg krachtig. Het gaat in alle gevallen om een versie van het smalbandaanbod van de betrokken aanbieder. Smalband betekent dat zowel de surfsnelheid als de hoeveelheid informatie die je kan downloaden beperkt zijn. Er is ook sprake van een verborgen kost, want alle internetaanbieders rekenen bijkomende kosten aan als de surfer over de opgelegde limieten gaat. belgacom_telenet_mobistar.jpg
Bij Mobistar bijvoorbeeld mag de gebruiker maandelijks 400 MB downloaden en kost elke 100 KB extra 0,05 euro ofwel… 50 euro per GB! Telenet biedt ComfortNet aan, waarmee je maandelijks 100 MB mag versturen en 300 MB mag ontvangen. Extra volume kost 0,01 euro per MB ofwel 10 euro per GB. Telenet zegt er op zijn site wel onmiddellijk bij dat je voor "slechts 12 euro per maand" kunt overschakelen naar het krachtigere Telenet ExpressNet. Bij Belgacom krijg je ADSL Light waarmee je 400 MB per maand kunt versturen en ontvangen en 3 euro betaalt voor elke 500 MB extra. Legaal (of illegaal) muziek downloaden of videoclips bekijken op de vrtnieuws.net website is met de standaard gebundelde smalbandabonnementen in elk geval praktisch onmogelijk.
De "internet voor iedereen"-actie van de federale overheid lijkt daarom vooral geschikt voor absolute beginners op computer- en internetgebied. Bij de lagere inkomensklassen en de 55-plussers gaapt de digitale kloof inderdaad het wijdst. Maar juist die groep dreigt compleet uit de boot te vallen. Uit Student_computer.jpgeen recente representatieve steekproef van het onderzoeksbureau Ipsos blijkt dat 68% van de Belgen geen intentie heeft om een IVI-pakket te kopen. Van die grote groep ongeïnteresseerden zijn 88% 55-plussers en 81% mensen uit de lagere inkomensklassen (beide groepen overlappen).
Dezelfde Ipsos-studie toont ook aan dat 41% van de welstellende sociale klassen en 54% in de leeftijdsgroep van 15 tot 34 jaar van plan is een IVI-computer te kopen. De aangeboden IVI-pakketten zijn echter veel minder geschikt voor consumenten die al over enige computerervaring beschikken en misschien dachten goedkoop een pc of notebook met internetverbinding op de kop te kunnen tikken.
Ook voor studenten zijn de bundels minder geschikt. Het internetgedeelte schiet voor hen te kort, nog afgezien van het feit dat heel wat universiteiten en hoge scholen hun studenten sowieso voorzien van een goed werkende internetverbinding. Studenten zullen wellicht vooral geïnteresseerd zijn in een van de aangeboden draagbare computers en juist die scoren nog een stuk zwakker dan de aangeboden vaste computers.

1
2
3
4
Vorig artikelOpgevoed door een draak
Volgend artikelInternet voor iedereen schiet zijn doel(groep) voorbij
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

6 REACTIES

  1. @Zapatero, je zou wel eens gelijk kunnen hebben, maar ik denk dat de doelgroep ook niet echt de allerarmsten is, die hebben heus wel andere problemen dan alleen maar afgesneden te zijn van het internet. Er zijn ook heel wat \’gewone\’ gezinnen die zich moeilijk een pc kunnen veroorloven, plus er zijn de ouderen die nog moeten beginnen en voor wie de aangeboden cursus misschien mooi meegenomen is. Maar goed, het succes blijkt tot nog toe inderdaad erg mager te zijn volgens de BCD, zie ook de test van de Fujitsu-Siemens Scaleo P IVI-desktop-pc die binnenkort in de hardwarerubriek op deze site verschijnt.

  2. Ik schat dus dat deze actie na 2jaar maximum 5% meer mensen op internet zal houden en dat 90% van de armste doelgroepen uitgesloten zullen blijven…

  3. En wat hebben arme mensen eraan dat ze het kunnen aftrekken van hun belastingen? Die betalen toch geen belastingen en kunnen dus niets aftrekken!

  4. De belangrijkste informatie voor doelgroepen (werklozen, ocmw\’ers) staat niet in de folder maar wél in de persmap voor bedrijven, namelijk dat ze afbetalingsfaciliteiten aan marktvoorwaarden moeten voorzien. In Brussel kan je in een tweedehandszaak aan Anneessens al een PIII 800MHZ kopen voor 85 euro. Het dure aan PC\’s zit hem in de internetaansluiting: 39euro x 12m= 468 euro/jaar! Ik vrees dat na een jaar er heel wat bejaarden hun mooie pc\’s op de schouw zullen zetten, vanwege de te dure aanluitingskosten.

  5. Een zeer correct opmerking, Suzanne. Ook wij slaagden er niet in alle specificaties te verkrijgen. Dat geeft al aan dat deze pc\’s en notebooks echte basismodellen zijn. Overigens zullen we binnenkort de Fujitsu-Siemens IVI-notebook testen. Die test verschijnt normaal op donderdag 11 mei op de site in de afdeling hardware, testen.

  6. het is niet simpel om technische gegevens van de aangeboden pc\’s of notebooks te verkrijgen. Waarom wordt dat niet gepubliceerd op de website van de overheid?

Reacties zijn gesloten.