Beeldenfestijn

0
33

ACD Systems is wellicht het best bekend van ACDSee, waarvan de laatste versie 3.1 nu ook in het Nederlands beschikbaar is. Met ACDSee kun je allerlei plaatjes en foto’s snel bekijken zonder dat je er een beeldbewerkingsprogramma moet voor openen. Leuk, maar daarover hebben we het nu niet, wel over FotoCanvas, FotoVac en FotoAngelo, drie nieuwe programma’s die wel netjes in ACDSee genesteld kunnen worden.
wv3_acdsoftware_1

FotoCanvas
FotoCanvas is een programma voor het bijwerken van digitale foto’s. Je kunt er allerlei retoucheringen in aanbrengen zoals het wegwerken van het rode-ogeneffect, vrij kantelen van de afbeelding en bijsnijden. Verschillende filters voor het scherper maken en ontdoen van spikkels en vlekken staan tot je beschikking. Je kunt FotoCanvas ook gebruiken om bedorven afbeeldingen weer te verbeteren of fletse beelden levendig te maken. Hiervoor zijn gereedschappen als Airbrush en Eyedropper aanwezig en een speciale reeks van zestien verschillende modi voor het aanpassen van helderheid en kleurovergangen. Verder ondersteunt FotoCanvas een hele reeks bestandsformaten, kunnen filterinsteekmodules van Adobe Photoshop worden gebruikt, en ondersteunt het programma TWAIN om afbeeldingen direct van een scanner of camera in te lezen. FotoCanvas kun je als apart programma gebruiken, maar het maakt ook deel uit van ACDSee in de PowerPack-versie, het programma van ACD Systems voor het bekijken, bewerken, e-mailen en onderhouden van afbeeldingen.Het aardige van het programma is zeker zijn beperkte omvang. Waar andere gelijkaardige programma’s tientallen megabytes nodig hebben, neemt FotoCanvas nog geen drie megabyte in beslag op de harde schijf. Qua functionaliteit moet het niet onderdoen voor de concurrentie, wel moet je het stellen zonder handige wizards die je bij het handje nemen. Voor sommigen is dit storend. Beginnende gebruikers voor wie dit programma in eerste instantie is bedoeld, zullen het missen. Heel jammer is het dat het programma niet in het Nederlands verkrijgbaar is. Het zijn net beginnende gebruikers, voor wie zelfs Paint Shop Pro nog te ingewikkeld is, die een eenvoudig te bedienen programma als FotoCanvas wellicht zullen appreciëren.FotoCanvas is een heel compact en aardig programmaatje voor het retoucheren en bewerken van foto’s. Jammer alleen dat er zo’n dertien zijn in een dozijn die weliswaar veel meer schijfruimte in beslag nemen, maar voor de rest hetzelfde doen.

FotoVac
FotoVac is een programma voor het automatisch scannen, kopiëren en opslaan van afbeeldingen uit nieuwsgroepen op internet. Je kiest de gewenste nieuwsgroep en de automatische afbeeldingsdownloader van FotoVac doet de rest. Je kunt zelf het zoeken in nieuwsgroepen aanpassen, voorbeeldplaatjes bekijken van de te downloaden bestanden zonder een aparte viewer te openen, controleren op dubbele afbeeldingen, of de digitale afbeeldingen sorteren op kernwoord of op de naam van de maker. FotoVac ondersteunt de grafische formaten BMP, EMF, JIF, JPEG, PLX, PNG, TGA, TIFF, en WMF. Als je FotoVac samen met ACDSee 3.1 installeert, worden meer dan 35 grafische bestandsformaten ondersteund. FotoVac is ook leverbaar als onderdeel van ACDSee 3.1 PowerPack Suite.Werken met FotoVac is eigenlijk heel eenvoudig. Je hoeft enkel je nieuws-server in te voeren en je krijgt dan een lijst met nieuwsgroepen te zien, net zoals in bijvoorbeeld Outlook Express. Je hoeft dan slechts de nieuwsgroepen aan te klikken waarop je je wilt abonneren. FotoVac begint dan met het scannen van alle berichten uit die nieuwsgroepen, selecteert de afbeeldingen eruit en bewaart ze in een aparte map. Voor elke nieuwsgroep maakt het programma een aparte submap. Het is aardig gedaan en overzichtelijk. Wanneer je je op meerdere nieuwsgroepen hebt geabonneerd, schakelt het scanprogramma van de ene groep naar de andere. In principe is FotoVac dus heel geschikt om op de achtergrond zijn werk te doen. Toch zijn er momenten waarop het de prestaties van de pc (een K6-2 aan 350 MHz met 96 MB Ram) wat kan vertragen. Dat is evenwel niet het grote probleem. Wanneer FotoVac een nieuwsgroep scant waarin je afbeeldingen verwacht maar er geen zijn, stopt het programma met een foutmelding zonder verder te gaan naar de volgende nieuwsgroep. Het is zoals de meeste bugs wellicht een kleinigheid, maar dan toch een met vrij grote gevolgen.Met FotoVac zuig je uit nieuwsgroepen met afbeeldingen de plaatjes uit om ze apart op je pc te bewaren. Het is een heel handig programma, dat jammer genoeg een storende fout bevat waardoor je het niet goed in de achtergrond kunt inzetten.

FotoAngelo
Heb je de vakantiefoto’s netjes op je harde schijf geordend? Dan kun je er met FotoAngelo een leuke diapresentatie van maken. FotoAngelo biedt je de mogelijkheid de diapresentatie helemaal naar eigen wens in te richten en te wijzigen. Het programma bevat meer dan twintig verschillende diaovergangen, een per dia apart instelbare projectietijd, verschillende achtergrondkleuren en de mogelijkheid om achtergrondgeluid toe te voegen. Dit laatste kan zowel doorlopend als gekoppeld aan de dia’s. Met FotoAngelo kun je ook eigen screensavers maken gebaseerd op diapresentaties voor thuis of bedrijf, waarmee een reeks plaatjes met achtergrondgeluid automatisch achter elkaar op het scherm worden gezet. Deze screensavers kun je dan heel eenvoudig doorgeven aan familie, vrienden, of zakelijke contacten. Dat kan via e-mail of op cd, waarbij FotoAngelo niet nodig is voor het gebruik van zo’n screensaver. FotoAngelo is ook leverbaar als onderdeel van ACDSee 3.1 PowerPack.Het leuke aan FotoAngelo is wel dat het programma de diashow met de specifieke parameters netjes in een uitvoerbaar EXE-bestand bewaart. Het programma maakt een kopie van alle foto’s en maakt er samen met de FotoAngelo header één groot bestand van. Dat kun je dan gemakkelijk op een ZIP-disk zetten of op cd.FotoAngelo is een klein rechttoe rechtaan programma dat netjes doet wat het belooft, namelijk onafhankelijk werkende diashows maken van een hele reeks foto’s of grafische bestanden.

Conclusie
Afhankelijk wat je behoeften zijn, zul je zeker veel plezier beleven aan deze drie kleine programmaatjes. FotoCanvas evenwel heeft heel wat concurrentie van reeds bestaande en Nederlandstalige beeldbewerkingsprogramma’s voor de beginnende gebruiker en FotoVac heeft een foutje dat toch wel storend kan zijn wanneer je het programma op de achtergrond zijn ding laat doen. Al bij al zijn het drie kleinoodjes die doen wat ze beloven en hun het weinige geld waard zijn. De drie pakketjes zijn hoofdzakelijk via het web te bestellen, al kun je FotoCanvas en FotoAngelo ook bij het ComputerCollectief en het Computerwinkeltje vinden.
Adviesprijs
– FotoCanvas: 56,77 euro
– FotoVac: 34,15 euro
– FotoAngelo: 41,89 euro
Systeemvereisten
De drie programma’s zijn qua hardware niet veeleisend al zijn geen concrete systeemvereisten bekend. Wel heb je Windows 95 of hoger nodig en voldoende geheugen.
Vorig artikelI’m clicking in the rain …
Volgend artikelCompleet en betaalbaar