I’m clicking in the rain …

1
28

De Kodak DC5000 Zoom is de eerste digitale alle-terrein camera die op de Belgische markt verkrijgbaar is. Skiërs, mountainbikers en andere avonturiers behoren tot de doelgroep van deze camera.
kodakdc5000
Op de website van Kodak lezen we dat deze camera wordt aanbevolen voor gebruik op trektochten, bij het kamperen, op bouwwerven en – grote griezel – zelfs voor tandartsen! Maar ook in het gewone gebruik krijgt een fototoestel wel eens klappen. De DC5000 moet ertegen kunnen. Ook regen en wind, zelfs op zee, mogen deze camera niet klein krijgen.

Rubber
Deze Kodak DC5000 Zoom is eigenlijk geen nieuwe camera. De elektronica en de optiek van de Kodak DC280 kregen een robuuste stof- en waterbestendige behuizing. Aan de buitenkant is de camera voorzien van een 3 tot 4 mm dikke rubberlaag. Deze zorgt er niet alleen voor dat alle schokken en stoten worden gedempt, maar ook dat de camera niet uit je handen glipt. De aansluitingen voor voeding, USB, video-out en ook het slot van de geheugenkaart vind je netjes samen in een uitsparing aan de linkerzijde van de camera. Deze kleine kluis kan je afsluiten met een ‘deurtje’ dat voorzien is van een rubberen dichtring en een stevige draaiknop. Ook het batterijvak is op dezelfde wijze tegen de elementen beveiligd. De instelknoppen zijn veel groter dan die van een gewone digitale camera: ook met handschoenen aan kan je er vlot mee werken.

Spatvrij
Al deze voorzieningen maken de camera bestendig tegen stof en spatwater, maar dompeldicht is hij niet. Voor sporters die onderwateropnamen willen maken is dit toestel niet geschikt.Wie al eens met een digitale compactcamera van Kodak heeft gewerkt, vindt ook bij deze DC5000 de bedieningselementen op de vertrouwde plaatsen terug. Bovenop de camera zit een numeriek lcd-scherm. Met één oogopslag kan je de belangrijkste instellingen controleren: beeldkwaliteit, batterijstatus, flitsinstellingen en opnameteller. Op de rug van de camera en beschermd door een dikke rubberen rand zie je de kleurenmonitor. Je gebruikt deze om je kiekjes weer te geven en te beoordelen, maar ook bij de opname: als je de camera in de makrostand zet, floept het beeldschermpje trouwens automatisch aan . In set-upmode kan je op het scherm met behulp van de ondertussen klassieke Kodak interface de camera wat fijner instellen.

Resoluties
Zo kan je kiezen tussen twee resoluties (1760×1168 of 896×592 pixels) en drie compressieniveaus. Je kan de camera instellen voor gebruik bij zonlicht, licht van gloeilampen of fluorescentiebuizen, maar gewoonlijk gebruik je de automatische witbalans. De flash bepaalt zelf wanneer ze in actie moet komen. Het is wel mogelijk ze permanent uit te schakelen. Het objectief is een 2x optische zoom met een 35mm equivalente brandpuntsafstand van 30-60 mm.Vervelend is de vertraging tussen het indrukken van de ontspanknop en het moment dat de sluiter zich ontspant. Je moet er dus voor zorgen dat je je onderwerp lang genoeg volgt tot je hoort dat er een foto wordt genomen.

Conclusie
De beelden van de Kodak DC5000 zijn scherp en contrastrijk. De opnamen zijn nauwkeurig belicht, ook als je de flitser gebruikt. De kleurweergave is goed. Wie op pad wil met een camera die tegen een stootje kan en niet bang is van een spatje water, heeft aan dit toestel goed gezelschap.
Adviesprijs
857,81 euro
Vorig artikelMeer van hetzelfde
Volgend artikelBeeldenfestijn

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.