Meer aansluitmogelijkheden

1
28

Aan alles komt een eind, zelfs aan het aantal aansluitingsmogelijkheden van een pc! Maar ja, dat was te verwachten als je vier joysticks, een zip-drive, een printer, een scanner en een digitale camera allemaal tegelijkertijd aan die arme pc wilt hangen. En dan zwijgen we nog over de lage snelheid van een seriële of parallelle poort. Gelukkig beschikt een beetje modern computersysteem tegenwoordig over usb ofwel universal serial bus en daarmee reiken de mogelijkheden al heel wat verder. Om precies te zijn zo’n 127 keer verder…
tornadousbhub
Standaard zijn alle nieuwe pc’s voorzien van twee usb-poorten en in theorie kan je daar zo maar eventjes 127 apparaten op aansluiten. Dit aantal kan gehaald worden door elk nieuw apparaat weer te voorzien van extra usb-poorten. In de praktijk is dit echter maar zelden het geval want het verhoogt natuurlijk de prijs van dergelijke producten. Je zal dus moeten terugvallen op een andere oplossing: de usb hub.

Hubby
Een hub is een soort verdeelkastje dat binnengekomen data kopieert naar meerdere poorten zodat alle aangesloten apparaten de data kunnen ontvangen. Allied Data Technologies bezorgde ons een usb-hub van het merk Tornado die beschikt over vier poorten en bovendien self-powered is. Dat wil zeggen dat hij over een eigen voeding beschikt zodat ook zwaardere usb-toestellen zoals bijvoorbeeld een printer stroom kunnen halen van de usb-bus. Zonder de extra voeding werkt deze hub echter niet en dat is een nadeel als je er geen behoefte aan hebt. Je ontvangt ook een usb-kabel van zo’n anderhalve meter lang waarmee de hub wordt aangesloten op een pc of eventueel op een andere hub.

Software
Software is niet nodig want deze usb-hub wordt meteen herkend en geconfigureerd bij het starten van Windows 98 SE. Alvast één waarschuwing: duw de stroomstekker stevig in de hub want bij ons durfde die snel los te komen. In de praktijk functioneerde deze Tornado zoals het hoort en ook met volle poortbezetting bleef de boel draaien. Met z’n vieren een joystick gebruiken in UEFA Euro 2000 behoort dus (eindelijk) tot de mogelijkheden!

Conclusie
Met de Tornado UH4 haal je een vlekkeloos werkende usb hub in huis die bovendien ook geschikt is voor zwaardere usb-apparaten. De prijs valt ook enorm mee.
Adviesprijs
47,1 euro
Vorig artikelSnel is niet genoeg
Volgend artikelMini-applicaties in e-mail
Bart Stoffels
Bart Stoffels is it-specialist en journalist, gespecialiseerd in cloud, networking, storage, servers en mobiele technologie.

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.