Platenspeler met Bluetooth: hoe goed klinkt het?

Audio-Technica AT-SB727 review

0
91

Audio-Technica AT-SB727

€ 229,-
8.4

Diskidee Rating

8.4/10

Pros

  • Bluetooth LP-streaming
  • Portable
  • Replaceable battery

Cons

  • Expensive
We testen de Audio-Technica AT-SB727, ook bekend als de Sound Burger, een moderne versie van een iconische draagbare platenspeler uit de jaren tachtig. De moderne versie kan lp’s via Bluetooth streamen. Maar hoe goed klinkt dat?

De Audio-Technica AT-SB727, ook bekend als de Sound Burger, is een moderne versie van een klassieke draagbare platenspeler uit de jaren tachtig.

Het compacte ontwerp behoudt de retro esthetiek, met een lichtgewicht behuizing in zwart, wit of geel plastic (momenteel is de gele variant overigens uitverkocht op de website). Ondanks de vintage look is het een moderne platenspeler met ingebouwde Bluetooth-streamer en verwijderbare accu die de draaitafel een autonomie van ruim twaalf uur geeft. Maar hoe goed kun je er platen mee beluisteren? Wij zochten het uit.

 
Kenmerken

De AT-SB727 weegt ongeveer 900 gram en meet 100 mm × 290 mm × 70 mm (B × D × H). Het draagbare ontwerp wordt nog benadrukt door de nylon draagriem achteraan waarmee je de lp-speler gemakkelijk met je kan meenemen.

Alle verdere technische details van de Sound Burger vind je op de website van Audio-Technica.

Audio Technica AT-SB727 "Sound Burger"

Audio Technica AT-SB727 “Sound Burger” (© Audio Technica ; licentie: Audio Technica )

 
Ingebruikname

De beknopte handleiding toont visueel hoe je het apparaat in gebruik neemt en bedient. Helaas is er geen Nederlandstalige uitleg.

Achteraan, onder de draagriem, vind je een beveiligingsschroef. Die verwijder je. Daarna laad je de accu op met behulp van de meegeleverde, anderhalve meter lange USB-Type A naar USB-Type C-kabel. Een USB-A-lader is niet meegeleverd, daar zorg je zelf voor.

De accu volledig opladen duurt ongeveer twaalf uur. Het ledje op de voorkant van de speler pulseert langzaam rood tijdens het opladen. Zodra het ledje uitgaat, is de accu opgeladen. Je hebt dan tot twaalf uur autonomie.

 
Werking

Je opent de half doorzichtige beschermplaat via een schuifknop aan de zijkant. Eens de klep geopend is, heb je toegang tot het LP-gedeelte. Beweeg de aluminium toonarm naar rechts tot je een klik hoort.

Verwijder de plastic 45 tpm-adapter, die een plaatsje krijgt in een uitsparing binnenin het apparaat en die ook dient om de toonarm veilig vast te zetten wanneer je het apparaat met je meeneemt.

Ook het beschermstukje op de naald van het vast geïnstalleerde VM-type cartridge verwijder je manueel (een vervangnaald is apart verkrijgbaar met typenummer ATN3600L). Voor dit kleine beschermstukje is er geen opbergvakje, dus verlies het niet.

De door een (niet zichtbare) riem aangedreven aluminium draaischijf heeft een niet-verwijderbare rubberen antislipmat met een doorsnede van maar negen centimeter. Bevestig een 33-1/3 tpm LP op de uitstulping in het midden van de draaischijf en zet er dan de plastic adapter bovenop. Gebruik je een 45 tmp single dan plaats je die adapter eerst op de draaischijf en de single daar bovenop.

Nu kan je de cover sluiten. In die cover is er een uitsparing met daarin twee zilverkleurige knoppen: een voor stroom en een voor het kiezen van het toerental. Ledjes onder die knoppen tonen de werking: enerzijds knipperend wit wanneer het apparaat stroom heeft en anderzijds stabiel wit wanneer de 45 tpm singles-functie actief is.

Je kan nu de meegeleverde RCA-audiokabel gebruiken om de platenspeler op de klassieke manier met een versterker te gebruiken, of je gebruikt de Bluetooth 5.2-knop aan de zijkant om de speler te koppelen aan een Bluetooth-speaker of -koptelefoon.

Let op: je kan niet tegelijkertijd analoog via de audiokabel en digitaal via Bluetooth naar een LP luisteren. Zodra je de audiokabel insteekt, wordt de Bluetooth-functie uitgeschakeld.

Verwijder nu het beschermstukje van de naald mocht je dat eerder nog niet gedaan hebben en duw de toonarm voorzichtig op de geïnstalleerd LP. Wanneer je klaar bent of de LP-kant wil wisselen beweeg je de toonarm voorzichtig naar de zijkant tot je een klik hoort. De draaischijf stopt dan met draaien en je kan de LP wisselen of verwijderen.

 
Praktijk

De bevestigingswijze van platen klinkt zoals hierboven beschreven nogal bewerkelijk, maar in de praktijk is de bediening allesbehalve moeilijk. Je moet natuurlijk niet te ruw zijn, maar dat geldt voor de meeste platenspelers.

Op de geluidskwaliteit valt niets aan te merken, zeker niet als je via een Bluetooth-koptelefoon luistert (met standaard SBC-codec; ook de A2DP- en AVRCP-profielen worden ondersteund). Het geluid is zo goed als een LP kan klinken.

De speler heeft geen eigen toonregeling, maar het signaal, zowel analoog als digitaal, is sterk genoeg en je gebruikt even zo gemakkelijk de toonregeling van de aangesloten versterker of koptelefoon.

De accu gaat lang mee, maar het opladen van de batterij duurt ook lang, iets om rekening mee te houden.

Dan is er nog de stevige prijs (€ 229,-). Voor dat (en minder) geld heb je uiteraard ook een klassieke, niet-draagbare platenspeler, met mogelijk een nog betere geluidskwaliteit en/of meer automatismen (zoals bijvoorbeeld de AT-LP60USB of LP60XBT volautomatische platenspelers van Audio-Technica zelf).

Conclusie
Ondanks de relatief hoge prijs, biedt de Audio-Technica AT-SB727 als stijlvolle draagbare retroplatenspeler een uitstekende geluidskwaliteit. Deze platenspeler geeft je de kans om je vinylcollectie op een moderne wijze te herontdekken en te genieten van het streamen van je favoriete platen.
Gemiddelde prijs
€ 229,-
Vorig artikelVoor zware taken is een desktop-pc de beste keuze
Volgend artikelSnelle en energiezuinige SSD’s
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.