Kleine, krachtige opslagserver en streamer

Synology DiskStation DS224+ NAS review

4
1402

Synology DiskStation DS224+

€ 360,-
8.7

Diskidee Rating

8.7/10

Pros

  • Quiet
  • User--friendly
  • Lots of options

Cons

  • Only LED status
We testen de Synology DiskStation DS224+, een compacte, energiezuinige quad-core NAS om gegevens te bewaren, te delen, te streamen en te beschermen.

De Synology DiskStation DS224+ is een kleine, stille tafel-NAS met ruimte voor twee schijven (naar keuze SSD’s of harde schijven), een quad-core Intel Celeron J4125 processor en 2 GB vast gemonteerde RAM. Je kan het geheugen uitbreiden tot 6 GB door zelf een latje van 4 GB SO-DIMM-geheugen te monteren in een nog vrije sleuf.

 
Kenmerken

De DS224+ heeft een quad-core Intel Celeron-processor. Dat blijkt het grootste verschil met voor de rest erg vergelijkbare dualcore DS220+ NAS die we eerder testten.

De krachtige processor resulteert volgens Synology in 62% meer responsen per seconde voor webtoepassingen, 52% snellere indexatie van bestanden en 28% sneller indexatie van afbeeldingen.

De DS224+ heeft twee USB 3.2 Gen 1 (= USB 3.0)-poorten. Met die op de voorkant kopieer je snel gegevens naar het apparaat vanaf een camera of extern opslagapparaat. De daartoe voorzien fysieke “C”-drukknop configureer je in het beheer.

Achteraan zijn er verder nog twee koppelbare Gigabit Ethernet-aansluitingen en de poort voor de externe voeding.

De grote, stille ventilator achteraan vervang je bij een eventueel mankement eenvoudig zelf met een bij Synology verkrijgbaar reserveëxemplaar.

Binnen de dertig dagen na aankoop kan je de standaardgarantie van twee jaar verlengen tot vier jaar via een in dat geval verplicht aan te maken Synology-account.

 
Ingebruikname

Er zit geen LCD-scherm op deze NAS-server, wel vijf status-leds met statusinformatie voor stroom, beide LAN-poorten en de twee schijfsleuven.

De installatie van de DS224+ gebeurt eenvoudig in het lokale netwerk met behulp van een webbrowser en de Synology Web Assistant, met de mobiele Synology DS Finder-apps voor iOS en Android of met de Synology Assistant-software voor Windows, Mac OS X en Linux.

De wizard-gestuurde ingebruikname start met het installeren van het DSM-besturingssysteem en daarna wordt het apparaat opnieuw gestart. Vervolgens creëer je een administratoraccount en geef je de NAS een naam. Hierna activeer je optioneel QuickConnect voor eenvoudige en veilige toegang via het internet. Na ongeveer tien minuten is de NAS gebruiksklaar.

Wizards helpen je bij het inrichten van een opslagvolume en keuze van toepassingen en favoriete instellingen.

Synology DiskStation DS224+ NAS

Synology DiskStation DS224+ NAS (© Synology ; licentie: Synology )

 
Software

Synology DSM 7, het besturingssysteem van deze NAS, werkt met bureaubladen, ondersteunt multitasking en heeft een webinterface die naadloos functioneert met mobiele browsers op alle schermen, van smartphones tot desktops.

Er is keuze uit vele apps in het Synology Package Center om de functionaliteit uit te breiden.

Synology heeft verschillende eigen multimedia-apps die goed functioneren op alle platformen en met een uitgebreide functionaliteit.

De geavanceerde foto-app Moments Photos verdient een speciale vermelding: ze creëert automatisch een zekere orde in een grote, chaotische fotocollectie. Optioneel worden via patroon- en gezichtsherkenning geheel zelfstandig albums gecreëerd per gefotografeerde personen, onderwerpen en locaties. Dit werkt verrassend goed en je verbetert het resultaat nog door manueel de nodige correcties en aanvullingen aan te brengen.

Synoloy Photos

Synology Photos rangschikt foto’s bijvoorbeeld automatisch op locatie. (© Jozef Schildermans; licentie: CC BY-SA)

 
Prestaties

Afhankelijk het soort toepassing varieert de doorvoersnelheid (gemeten met Intel NASPT) tussen de 27 MB/s voor het kopiëren van mappen naar de NAS tot 709 MB/s voor het opnemen van video.

Kopiëren van bestanden naar de NAS gebeurt aan 803 MB/s. Vier HD-video’s tegelijkertijd streamen is voor deze NAS geen probleem; zelfs in die omstandigheden zakt de doorvoersnelheid niet onder de 116 MB/s.

De NAS zelf heeft een fluisterstil geluidsniveau van 22 dB(A) en een gemiddeld stroomverbruik van 15 W (zonder schijven). In slaapstand daalt het verbruik tot 4,41 W.

Dat zijn uitstekende prestaties voor een NAS van deze omvang.

Merk Synology Synology
Product DiskStation DS224+ DiskStation DS220+
Straatprijs (leeg) € 360,- € 334
Afmetingen (h x b x d) 165 x 108 x 233,2 mm 165 x 108 x 233,2 mm
Gewicht (leeg) 1,3 kg 1,3 kg
Versie van het besturingsysteem waarmee we testten Synology DSM7.2 (Embedded Linux) Synology DSM7.2 (Embedded Linux)
Aantal schijfsleuven 2 2
Processor Quad-core Intel Celeron J4125 Dual-core Intel Celeron J4025
Cpu-snelheid 2,0 GHz 2,0 GHz
Geheugen 2 GB 2 GB
Geheugen uitbreidbaar (tot maximaal…) Y, 6GB (1x 2GB + 4GB, 1 sleuf is nog vrij) Y, 6GB (1x 2GB + 4GB, 1 sleuf is nog vrij)
I/O-opties Vooraan: 1x USB 3.2 Gen 1 (met snelkopieerknop); Achteraan: 1x USB 3.2 Gen 1, 2x Gigabit Ethernet Vooraan: 1x USB 3.2 Gen 1 (met snelkopieerknop); Achteraan: 1x USB 3.2 Gen 1, 2x Gigabit Ethernet
PCIe-sleuf N N
Intern bestandssysteem EXT4 of BTRFS (getest met btrfs) EXT4 of BTRFS (getest met btrfs)
Externe bestandssystemen EXT3/4, NTFS, BTRFS, FAT/FAT32, HFS+, en exFAT EXT3/4, NTFS, BTRFS, FAT/FAT32, HFS+, en exFAT
Encryptie Y (AES-NI) Y (AES-NI)
Meegeleverd Externe voeding, stroomkabel, 2 ethernetkabels, snelstartgids Externe voeding, stroomkabel, 2 ethernetkabels, snelstartgids
Gemeten gemiddelde verbruik 4,88 W 5,09 W
Gemiddelde gewogen algemene werksnelheid (alle naspt-resultaten) 143,3 MB/s 133,1 MB/s
Gemiddelde gewogen multimedia snelheid (naspt-testen voor video afspelen en opnemen) 28,7 MB/s 25,6 MB/s
UL Futuremark PCMark 10 bandbreedte (Windows 10 bestandsoperaties) 55,67 MB/s 43,91 MB/s
Conclusie
De Synology DiskStation DS224+ NAS is compact, stil, presteert nog wat beter dan het dualcore model (DS220+) en biedt evenveel mogelijkheden.
Foto van Synology
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelKrachtige creatieve OLED-laptop
Volgend artikelBetrouwbare snelle geheugenkaartjes
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

4 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.