Draadloze oordoppen met aangepaste ruisonderdrukking

OnePlus Buds Pro 2 review

0
160

OnePlus Buds Pro 2

€ 179,-
7.6

Diskidee Performance Rating

8.2/10

Diskidee Price/Performance Rating

7.0/10

Pros

  • Excellent audio quality
  • Good fit
  • Excellent ANC
We testen de OnePlus Buds Pro 2, volledige draadloze oordoppen met aangepaste automatische lawaaionderdrukking die je tegelijk aan twee audiobronnen kan koppelen. Hoe klinken ze?

De OnePlus Buds Pro 2 volgen, logischerwijze, de eerder geteste OnePlus Buds Pro op. Het blijven L-vormige oordoppen, waarbij de microfoonstaafjes uit de oorschelp naar beneden hangen, met een gesloten ontwerp met verwisselbare silicone beschermstukjes die je in je gehoorgang drukt. Als je de correcte beschermstukjes gebruikt, sluiten deze oordoppen perfect aan en vallen niet uit je oren zoals bij sommige “open fit”-doppen wel al eens gebeurt.

De nieuwe doppen zijn getuned in samenwerking met audiospecialist Dynaudio. Elke dop bevat twee miniluidsprekers of “drivers”: een 11mm woofer en een 6mm tweeter.

Hires-audio is ondersteund via de LHDC 4.0 Ultra-HD Bluetooth-codec. Andere ondersteunde codecs zijn AAC, SBC en LC3 (een verbetering van de standaard Bluetooth SBC-codec die beter klinkt bij lagere bitrates en dankzij “low energy” of LE-transmissie tegelijk minder energiehongerig is).

 
Kenmerken

De actieve lawaai- of ruisonderdrukking (ANC) is bij de tweede generatie van de Buds Pro iets krachtiger. In de sterkste van drie instellingen wordt het lawaai tot 48 dB onderdrukt (was 40 dB voorheen).

Met de Bluetoothinstellingen of met behulp van de HeyMelody-app kun je ook dynamische lawaaionderdrukking toepassen: die instelling probeert het lawaai zoveel mogelijk aan te passen aan het waargenomen omgevingsgeluid.

De maximale spreektijd bedraagt vier uur. Afspelen zonder ANC kan maximaal negen uur. Met ANC aan houden de doppen het tot zes uur uit.

Het laaddoosje, dat ook draadloos oplaadbaar is, geeft je maximaal 39 uren (zonder ANC) of 25 uren (met ANC) bijkomende luistertijd. Na tien minuten laden levert de laaddoos (via USB) tien uur bijkomende luistertijd. Laad je de doppen draadloos op dan geeft tien minuten laden je drie uur bijkomende luistertijd.

De doppen zelf zijn bestand tegen vocht en stof volgens de IP55 norm; het laaddoosje is bestand tegen vocht volgens de IPX4 norm.

Je kan de Buds Pro 2 tegelijkertijd met twee Bluetooth-apparaten gebruiken (“multipoint”).

Snufjes zoals Zen Mode Air (relaxatiegeluid die je op de doppen zelf kopieert, zodat je bijvoorbeeld rustig kan werken in een drukke omgeving zonder muziek te beluisteren) en “witte ruis”-ANC waarbij je de lawaaionderdrukking zelfstandig gebruikt (zonder audio) zijn ook bij deze tweede generatie beschikbaar.

Met behulp van “Gouden geluid” regel je de audiokwaliteit op maat na een test van de structuur van je gehoorgang. Ook de ruisonderdrukking is via een test aanpasbaar aan de structuur van je gehoorgang. Verder kan je de ideale pasvorm van de silicone oordoppen uittesten.

Er is ook een optie om een foto te maken (wanneer de camera van je smartphone ingeschakeld is) door twee keer in het steeltje van een van beide oordoppen te knijpen.

OnePlus Buds Pro 2

OnePlus Buds Pro 2 in green and black (© OnePlus ; licentie: OnePlus )

 
Specificaties
Product OnePlus Buds Pro 2
Gewicht 4,9 g x 2 (57,1 g laaddoosje inbegrepen)
Soort Stereo volledig draadloze oordoppen met ANC
Draagvorm Dynamisch, draadloos in het oor (doppen)
Draadloze transmissietechniek Bluetooth 5.3, tien meter bereik
Aantal verbindingen Twee tegelijkertijd (“multipoint”)
Bluetooth-profielen BLE, SPP, HFP, A2DP, AVRCP
Codecs LHDC, AAC, SBC, LC3
Frequentiebereik 10 Hz – 40.000 Hz
Aantal microfoons 3
Maximale luisterautonomie 9 uren zonder en 6 uren met ANC (maximaal)
Maximale spraakautonomie indien draadloos 4 uren
Laadtijd 180 m (tien uur luistertijd via laaddoosje na tien minuten laden; drie uur na tien minuten draadloos laden)
Extra autonomie via laaddoosje 31 uren
Vervangbare doppen, cq. wingtips? Ja, S, M, L
Waterbestendigheid Ja, IPX4 voor laaddoos en IP55 voor doppen
Eigen volumeregeling? Nee
Andere controles Ja
Controle via slimme sensoren Ja, uitnemen pauzeert audio
Open luistermodus Ja
Software Geïntegreerd in Bluetooth-instellingen van Android; HeyMelody app voor iOS en oudere Android-versies
Meegeleverd hard etui (oplaaddoosje), USB-kabel Type-C, extra silicone beschermstukjes
Andere mogelijkheden Zen Mode Air = witte ruis met ANC functie voor in alle stilte werken (of geluiden van O Relax zoals ‘warme zonsopgang, meditatie, summer seashore’ etc – keuze kan opgeslagen worden op oordopje en geactiveerd door drie seconden in de steel te knijpen); OnePlus Audio ID = afstemmen frequentiebereik op oren van gebruiker na gehoortest

 
Praktijk

De OnePlus Buds Pro 2 zitten zeer comfortabel en stabiel, mits je de correcte silicone beschermstukjes gebruikt, iets waarbij de app je trouwens via een testsysteem kan helpen.

De lawaaionderdrukking werkt uitstekend, niet zo goed als bij een over-het-oor koptelefoon met ANC, maar beter dan bij de eerste generatie, die op dat vlak ook al goed functioneerde.

Oneplus Buds Pro 2 instellingen

Oneplus Buds Pro 2 instellingen (© Jozef Schildermans; licentie: CC BY-SA)

De drukknoppen op de zijkanten van de doppen reageren bij deze tweede generatie beter dan bij de eerste. Je regelt er functies mee zoals pauzeren, nummer wijzigen, schakelen tussen ruisonderdrukking, Zen Mode Air activeren en gesprekken aannemen en beëindigen. Een aparte volumeregeling op de doppen zelf is ook bij deze tweede generatie niet aanwezig.

De OnePlus Buds Pro 2 klinken geweldig, mits je de correcte siliconen beschermstukken gebruikt en ook de “Gouden Geluid”-testprocedure doorloopt. De ANC heeft geen merkbare invloed op de geluidskwaliteit.

Conclusie
De OnePlus Buds Pro 2 presteren uitstekend in verhouding tot hun prijs. In vergelijking met de eerste generatie, die ook al goed scoorde in onze review, zijn ze zelfs nog iets beter, met een verbeterd geluid en een iets grotere autonomie.

Gemiddelde prijs
€ 179,-.
Vorig artikelDunne laptop met uitstekend toetsenbord
Volgend artikelKrachtige smartphone met ruimte voor verbetering
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.