Dunne laptop met uitstekend toetsenbord

Lenovo ThinkPad Z13 (13" AMD) review

0
1316

Lenovo ThinkPad Z13 A Gen1 (13" AMD)

€ 2.042,-
6.9

Diskidee Performance Rating

7.4/10

Diskidee Price/Performance Rating

6.3/10

Pros

  • Build quality
  • Keyboard
  • Security

Cons

  • Expensive
We testen de Lenovo ThinkPad Z13 A laptop met AMD Ryzen 7 PRO processor. Wat zijn de voor- en nadelen van deze voor zakelijk gebruik bestemde draagbare computer?

De Lenovo ThinkPad Z13 A bevat verschillende modellen met de volgende gemeenschappelijke kenmerken:

Kenmerk Beschrijving
Schermgrootte 13,3 inch
Schermresolutie 1920 x 1080 pixels IPS LCD (WUXGA) of 2880 x 1800 OLED (WQXCGA+) niet aanraakgevoelig
Processor AMD Ryzen 5 of 7 PRO-processor met geïntegreerde AMD Radeon GPU (660M of 680M)
Geheugen 16 GB of 32 GB RAM-geheugen (gesoldeerd, niet uitbreidbaar)
Opslag 512 GB of 1 TB SSD M.2 2242 TLC Opal-opslag
Connectiviteit 2x USB-C (65 watt lader), USB 3.x of hoger, 3,5 mm audio, Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.1 of hoger; optioneel 4G CAT4 WWAN met SIM-sleuf
Toetsenbord Hoogwaardig ThinkPad-toetsenbord met TrackPoint en ClickPad met glazen beschermlaag
Beveiliging Vingerafdruklezer; FHD of HD IR-webcam met elektronisch schuifslot
Gewicht Ongeveer 1,34 kg
Voordelen Krachtige prestaties, duurzaam, hoogwaardig toetsenbord, beveiligingsfuncties, lichtgewicht
Nadelen Beperkte opslagruimte, relatief hoog geprijsd
Doelgroep Zowel zakelijke als persoonlijke gebruikers die op zoek zijn naar krachtige en duurzame laptops met uitstekende prestaties

Wij testten een recent model uit de reeks met AMD Ryzen 7 PRO 6850U CPU met Radeon 680M GPU, 32 GB LPDDR5-6400 SDRAM (niet-verwisselbaar), 512 GB Micron SSD met nog 385 GB vrije ruimte, 720p webcam met infrarood gezichtsherkenning, 400 nits FHD IPS LCD-scherm (100% van de sRGB-kleurenruimte) en Windows 11 Pro.

 
Design

De stijlvolle bronzen aluminiumbehuizing is afgewerkt met zwart kunstleer (“vegan” leder) van gerecycleerd PET. (Er is ook een variant met grijs recycleerd aluminium, zonder kunstleder.)

Alles voelt zeer stevig aan. De schermklep heeft een klein uitsteeksel. Daarmee open je het scherm eenvoudig met één hand.

In het schermuitsteeksel bevinden zich de dubbel uitgevoerde, ruisonderdrukkende Dolby Voice-microfoons, infraroodsensor en webcam, die je door een druk op de F9-toets elektronisch uitschakelt.

De behuizing voldoet aan twaalf  MIL-STD 810H-normen van het Amerikaanse Ministerie van Defensie, gebaseerd op een tweehonderdtal kwaliteitscontroles.

Het verlichte ThinkPad-toetsenbord met geïntegreerde rode g-knopsmuis (“TrackPoint”) typt heerlijk: dit is het beste laptoptoetsenbord dat we al ooit gebruikten.

Lenovo ThinkPad Z13 A

Lenovo ThinkPad Z13 A (© Lenovo ; licentie: Lenovo )

 
Uitrusting

In de platte behuizing van net geen 1,4 cm is er weinig ruimte voor poorten. Behalve een 3,5 mm audiopoort en een SIM-sleuf voor de bij ons model inbegrepen 4G-modem zijn er twee USB-C poorten rechts en links. Dit kan je natuurlijk uitbreiden via een USB-dock, waarvan Lenovo, maar ook andere fabrikanten, verschillende modellen in het aanbod hebben.

Beide poorten voldoen aan de snellere (achterwaarts compatibele) USB-4 standaard. Dat zegt op zichzelf niet zoveel, want “USB 4” heeft meerdere gedaantes. Bijvoorbeeld de maximale doorvoersnelheid kan 20 of 40 Gbit/s bedragen. De ThinkPad Z13 ondersteunt gelukkig 40 Gbit/s en is verder compatibel met Power Delivery 3.0 en DisplayPort 1.4a.

 
Beveiliging

Deze laptop bevat verschillende beveiligingsopties:

  • AMD Memory Guard op chipniveau
  • Microsoft Pluton chip-to-cloud-technologie
  • Discrete Trusted Platform Module (dTPM)
  • Match on Chip-vingerafdruklezer (MoC) (geïntegreerd in het toetsenbord)

Microsoft Pluton is een speciale beveiligingschip (geïntegreerd in de AMD-SoC) ontworpen om je computer te beschermen tegen aanvallen van hackers en andere kwaadwillende partijen. Vertrouwelijke informatie, zoals wachtwoorden en cryptografische sleutels, worden op de chip zelf in plaats van op de harde schijf van je computer opgeslagen. Zo is het moeilijker voor hackers om toegang te krijgen tot deze informatie.

De Pluton-chip werkt samen met de cloud van Microsoft om de beveiliging van je computer te verbeteren. Door de Pluton-chip rechtstreeks met de cloud te verbinden, worden de beveiligingsfuncties regelmatig bijgewerkt en versterkt om ervoor te zorgen dat je computer beschermd blijft tegen de nieuwste bedreigingen.

De functies van Pluton overlappen met die van de TPM (Trusted Platform Module)-chip die sinds jaren gebruikt wordt om computers te beveiligen. Beide beveiligingssystemen kunnen naast en samen met elkaar worden gebruikt. Het verschil is dat Pluton in de processor is geïntegreerd, terwijl TMP een aparte beveiligingschip is.

 
Prestaties

De ThinkPad Z13 A Gen 1 presteert op het verwachte niveau in de UL PCMark en 3DMark-benchmarks. Dit is een krachtige laptop voor algemeen gebruik en voor niet al te intensieve gaming.

De batterijprestaties zijn behoorlijk, maar niet uitzonderlijk. We noteren 8,6 uur in de Modern Office Battery Benchmark, 7,2 uur in de Video Battery Benchmark en 2,8 uur in de Batterylife Gaming Benchmark.

Lenovo ThinkPad Z13 A (AMD Ryzen 7 PRO 6850U, 32 GB, 512 GB) Acer Swift X – SFX14-41G-R0FB (AMD Ryzen 5 5500U, 16 GB, 512 TB)
Accu-test
UL PCMark 10 Office Battery benchmark (minuten) 517 478
UL PCMark 10 Video Battery benchmark (minuten) 442 549
Benchmarks
UL PCMark 10 Score 5961 6228
UL PCMark 10 Full System Drive Benchmark Score 1628 1742
UL PCMark 10 Full System Drive Benchmark Bandwith MB/s 257,93 283,84
UL 3DMark Professional Night Raid Score (DX12) 26444 30575

 

Conclusie
De Lenovo ThinkPad Z13 A Gen1 (13″ AMD) is een stijlvolle, uitstekend gebouwde laptop voor zakelijke gebruikers die behoefte hebben aan een krachtige en duurzame draagbare computer. Het is ook een aan te bevelen keuze voor individuele gebruikers die veel typen, omdat we nog geen laptop kennen met een beter toetsenbord. Maar er zijn ook enkele nadelen, zoals het beperkte aantal poorten en een batterij die minder lang meegaat dan zakelijke laptops in dezelfde klasse. Bovendien is de prijs hoog.
Foto van Lenovo
Website: Lenovo België
Categorieën: Hardware, Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelGereviseerde iPhone: slecht of goed idee?
Volgend artikelDraadloze oordoppen met aangepaste ruisonderdrukking
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.