Stijlvolle laptop met helder OLED-scherm

Lenovo Yoga Slim 7 Pro (14" AMD) laptop review

0
347

Lenovo Yoga Slim 7 Pro (14" AMD)

Vanaf 995,-
6.4

Diskidee Performance Rating

6.1/10

Diskidee Price/Performance Rating

6.7/10

Pros

  • Fast
  • Excellent screen
  • Good price performance ratio

Cons

  • Keyboard could be better
  • Few ports
We testen de Lenovo Yoga Slim 7 Pro laptop met een mobiele processor uit de AMD Ryzen 7 5000-serie en een 14-inch OLED-scherm met 2,8K-resolutie. Zal wel duur zijn? Integendeel, de prijs valt in verhouding tot de prestaties goed mee.

De Yoga Slim 7 Pro is een Windows 11 Home-laptop die verkrijgbaar is in verschillende uitvoeringen en via diverse kanalen, zowel met Intel CPU’s als AMD APU’s. (De modellen met elfde generatie Intel CPU heten overigens Yoga Silm 7i Pro.)

Verwar de Pro-reeks overigens niet met de ‘gewone’ Yoga Slim, zoals de eerder door ons geteste Lenovo Yoga Slim 7 laptop met AMD Ryzen 4000 Series 7 mobiele processor.

 
Kenmerken

Wij testten een model met 14-inch niet aanraakgevoelig, ontspiegeld OLED-scherm met een beeldverhouding van 16:10, 2,8K-resolutie, 400 nits helderheid, AMD Ryzen 7 5800H APU, Radeon graphics, 16 GB op de hoofdkaart gesoldeerd LPDDR4 3200 MHz RAM en 1 TB SSD. Kostprijs is wanneer we dit schrijven 1.299 euro.

In dezelfde verpakking heeft Lenovo ruim acht modellen, met prijzen die starten bij 996 euro en eindigen bij 1.489 euro. Het duurste model heeft een AMD Ryzen 9 5900 HS APU en extra Nvidia GeForce MX450 GPU.

Alle varianten hebben hetzelfde verlicht toetsenbord, ruim aanraakvlak en identieke, in donkergrijs (‘Slate Grey’) of zilverkleurig (‘Light Silver’) aluminium uitgevoerde behuizing. Sommige goedkopere versies zijn voorzien van een 2,2K IPS-scherm in plaats van een 2,8K OLED-scherm zoals onze testversie.

Het scherm van deze laptop klapt overigens 180 graden open, zodat je het plat op een werkblad kan neerleggen.

Alle modellen ondersteunen veilig inloggen bij Windows 11 met behulp van gezichtsherkenning, hebben microfoons die geoptimaliseerd zijn voor spraakherkenning, zijn voorzien van snelle Wi-Fi 6 verbindingen en werden uitgerust met 61 Wh-accu’s, die snel geladen worden met behulp van een standaard 65 Watt USB-lader waarmee je ook een smartphone kan laden. De laptop ondersteunt USB Power Delivery (PD) en kan dat dus zelf ook.

De stevig aanvoelende, strak vormgegeven, schuin aflopende aluminiumbehuizing die vooraan net geen 1,5 cm en achteraan bijna 1,7 cm dik is. Deze laptopt weegt rond de 1,3 kg. Het precieze gewicht hangt af van het uitrustingsniveau; de door ons geteste variant woog 1,31 kg. Dit is een zeer draagbare laptop, maar niet de allerlichtste noch de allerdunste in het 14-inch laptopsegment.

De stroomknop bevindt zich rechts opzij en is dus niet geïntegreerd in het achtergrondverlichte chicklet-toetsenbord, zoals we meer en meer zien bij andere merken. Maar zodra je de klep opent, start de laptop op, zelfs als hij volledig uitgeschakeld werd. Gebruik je de gezichtsherkenning dan log je op die manier binnen enkele seconden in bij Windows.

Op de 1TB Samsung SSD is na de eerste ingebruikname nog 880 GB vrij bij Windows 10 en 872 GB bij Windows 11.

De WiFi-6 chip is niet afkomstig van Intel, maar wordt geleverd door Realtek. Op het internet wordt er soms geklaagd over de stabiliteit van de Realte RTL8852AE AX-kaart, maar wij ondervonden tijdens de test geen verbindingsproblemen. Wel presteert de Realtek-chip maar half zo sterk als de meer gebruikelijke Intel AX200/201-chip, zowel op het gebied van doorvoersnelheid als op het vlak van draadloos bereik.

Lenovo Yoga Slim 7 Pro (14", AMD)

Lenovo Yoga Slim 7 Pro (14″, AMD) (© Lenovo; licentie: Lenovo)

 
Toetsenbord

Lenovo heeft traditioneel een reputatie hoog te houden wanneer het op de toetsenbordkwaliteit aankomt, maar hoewel je er vlot op kan typen, doorstaat het toetsenbord niet de vergelijking met dat van een Lenovo ThinkPad.

De toetsen zijn voldoende groot en staan ver genoeg uit elkaar, maar buigen lichtjes door als je er snel op typt. Het is een kwestie van smaak of je dit aangenaam vindt, persoonlijk hebben we liever een iets stugger toetsenbord. Nog een minpuntje: veel gebruikte navigatietoetsen zoals Home, End en PgUp/PgDn vergen het gebruik van de Fn-toets.

 
Poorten

Opvallend is dat de Yoga Slim 7 Pro veel minder aansluitingen heeft dan de Slim. Links zijn er twee USB-C aansluitingen met 10 GBit/s snelheid, USB PD en DisplayPort-video, maar zonder expliciete Thunderbolt 4-ondersteuning.

Rechts is er één USB-A 5 GBit/s poort en een 3,5 mm analoge audioaansluiting. Zelfs een Kensington-veiligheidsslot ontbreekt en naar een HDMI-poort of geheugenkaartlezer is het vruchtenloos zoeken.

 
Scherm

Het ontspiegelde OLED-scherm is een van de sterkste punten van deze laptop. Het biedt een hoge resolutie (243 ppi scherpte), dito helderheid (400 nits), is omgeven door smalle ‘Microborder’-schermranden (91% scherm behuizing verhouding) en toont alle kleuren van de sRGB-kleurenruimte.

VESA HDR 500 True Black-videostreaming is ondersteund en standaard ingeschakeld. Dit verbetert het dynamisch bereik van video’s wanneer deze op volledig scherm bekeken worden.

 
Software

De geluidsinstellingen regel je met de Dolby Atmos Speaker System- en Realtek Audio Console-apps.

Grafische instellingen voor video’s, spellen en het beeldscherm vind je in de AMD Radeon-app. Het display van deze laptop is Radeon FreeSync-compatibel en deze instelling is in principe steeds actief, maar kan je met deze app uitschakelen.

Hier regel je ook zaken zoals Radeon beeldverscherping, ‘Vari-Bright’, virtuele superresolutie, schalen met GPU en hoeveel beslag de GPU op de accu mag leggen (standaard is dit gebalanceerd ingesteld).

Support-, garantie-, beveiligings- en updateopties vind je in de Lenovo Vantage app. Lenovo WiFi-beveiliging is niet langer een aparte app, maar een onderdeel binnen Vantage. Dit is een softwareservice die je een onderscheid helpt te maken tussen veilige en mogelijk schadelijke draadloze netwerken.

 
Prestaties

De eerder geteste Yoga Slim 7 met Ryzen 7 4000 APU heeft dezelfde accu als de Yoga Slim 7 Pro, maar wel een IPS LED-scherm. Die laptop houdt het in de accubenchmarks ruim achttien uur uit, nog altijd een van de hoogste autonomiescores in de Diskidee-database.

OLED is uiteraard een energiehongerige schermtechnologie; bovendien heeft de Yoga Slim 7 Pro ook een andere APU. Op halve helderheid zoals steeds bij dit testonderdeel — overigens zeker helder genoeg voor een oled-scherm — haalden we toch nog ruim elf uur batterijlevensduur in de kantoor- en tien uur in de videostreaming-testen. Zetten we het scherm op volledige helderheid dan daalde de autonomie echter met ruim drie uur!

De overige benchmarkscores zijn goed en in verhouding met de hardware-uitrusting, met een eervolle vermelding voor de uitstekende snelheid van de Samsung-ssd.

Conclusie
De Lenovo Yoga Slim 7 Pro (14″ AMD) is een goed presterende Windows-laptop met een uitstekend 14-inch OLED-scherm. Dat belast de accu wel zwaarder dan een IPS LED-scherm, maar een werkdag autonomie haal je met deze draagbare computer wel, op voorwaarde dat je het scherm tijdens accugebruik niet te helder instelt.
Foto van Lenovo
Website: Lenovo België
Categorieën: Hardware, Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelLaptop met 3K-scherm en volwaardig toetsenbord
Volgend artikelLaptop met OLED-scherm en numeriek toetsenbord
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.