Laptop met OLED-scherm en numeriek toetsenbord

Asus Vivobook 15 laptop review

0
316

Asus Vivobook 15 K513EA-L1897T

€ 969,-
5.8

Diskidee Price/Performance Rating

5.8/10

Pros

  • Screen quality
  • SSD-performance
  • Keyboard

Cons

  • USB-C cannot power laptop
We testen de Asus Vivobook 15 K513EA-L1897T, een brede laptop met volwaardig toetsenbord en helder 15,6-inch OLED-beeldscherm.

De op consumenten gerichte Vivobook-laptopserie van Asus bevat klassieke laptops met IPS- en OLED-schermen en 2-in-1 laptops met een openklappend aanraakscherm. In de klassieke serie zijn er Vivobooks met 14-inch-, 15-inch- en 16-inch schermen.

Eerder testten we van die uitgebreide serie al een compacte ‘S’-type laptop met 14-inch IPS-scherm.

Dit keer bespreken we een ‘normale’ laptop met een volledig toetsenbord met ook een apart numeriek klavier.

Deze Vivobook 15 K513 is naar keuze verkrijgbaar met 15,6-inch Full HD IPS- of OLED-schermen met dunne ‘NanoEdge’-randen (85 procent verhouding tussen behuizing en scherm).

Andere opties binnen het uitgebreide productgamma zijn elfde generatie Intel Core i5- of i7-processoren, diverse opslagopties (waaronder modellen met 512 GB of 1 TB SSD én 1 TB HDD), tot 16 GB RAM en optioneel een bijkomende Nvidia GeForce MX350 GPU, naast de altijd aanwezige, geïntegreerde Intel Iris Xe-graphics, en optionele vingerafdruksensor, verwerkt in het aanraakvlak.

De verder vergelijkbare M513-serie is overigens voorzien van AMD Ryzen 7 APU’s en Radeon graphics.

Prijzen starten aan ca. 800 euro en gaan tot 1.250 euro naargelang de uitvoering.

 
Kenmerken

De door ons geteste Vivobook 15 K513EA-L1897T is de uitvoering met OLED-scherm, Intel Intel Core i7-1165G7 CPU, 16 GB RAM (2 x 8 GB DDR4-3200 MHz), 512 GB Intel SSD met nog 431 GB vrije ruimte en Windows 11 Home.

De schermranden zijn vooral aan de zijkanten vrij dun en ook de licht schuin afhellende behuizing zelf oogt slank, met een dikte van 17,99 mm.

Er zitten voldoende uitbreidingspoorten op deze laptop. HDMI (met 4K), microSD-kaartlezer, analoge audio en vier USB-poorten, het is er allemaal. Van de vier USB-poorten zijn er twee USB 2.0-compatibel en twee ondersteunen 3.2 Gen1 (5 Gbit/s)-snelheden. Eén daar van is een kleiner, omkeerbaar Type-C.

De laadpoort is een klassiek rond type, maar de meegeleverde 65 watt-lader is wel een compacte versie die niet groter is dan een typische USB-lader.

De Intel AX201-wifichip is klaar om te communiceren met een snellere Wi-Fi 6 AX-router.

Het verlichte toetsenbord heeft een gele rand rond de wat ons betreft te kleine Enter-toets. Asus noemt dit de “kleurenblok enter-toets”. Dat is een leuke gimmick , maar we zijn meer te spreken over het smalle, volwaardige numerieke toetsenbord aan de rechterkant en de geïntegreerde stroomtoets rechtsboven.

De Vivobook 15 start aan 1,7 kg, maar de door ons geteste versie weegt 1,8 kg.

Asus Vivobook 15 K513 OLED serie

Asus Vivobook 15 K513 OLED serie (© Asus; licentie: Asus)

 
Schermkwaliteit

Het 400 nits heldere OLED-scherm heeft een scherpte van 141 ppi en een beeldverhouding van 16:9. Honderd procent van de DCI-P3 kleurruimte wordt weergegeven. Het scherm is trouwens Pantone-gevalideerd.

De schermkwaliteit is dan ook uitstekend, met heldere, mooie kleuren en een op het oog perfecte zwartweergave, maar de glanzende beschermlaag zorgt wel voor nogal wat weerkaatsting die soms stoort, afhankelijk van de lichtinval.

HDR (hoog dynamisch videobereik, VESA DisplayHDR 600 True Black gecertificeerd) wordt volledig ondersteund, dus niet uitsluitend tijdens het streamen van video’s.

Het scherm heeft ook een snelle reactietijd van slechts 0,2 ms. Dat verbetert de vloeiende weergave van snelle acties.

 
OLED-bescherming

OLED-schermen zijn in tegenstelling tot IPS-schermen gevoelig voor inbranden wanneer te lang statische beelden worden getoond.

De uitgebreide MyAsus-ondersteuningssoftware bevat een ‘OLED Care’-onderdeel, met verschillende configuratieopties om dit inbranden te vermijden. Standaard zijn die niet actief en niet alle opties zijn even handig (bijvoorbeeld de optie om alleen het actieve scherm helder te tonen en alle achtergrond te dimmen verhindert het nemen van vensterschermafdrukken), maar opties zoals pixelvernieuwing en -verschuiving kan je best wel inschakelen.

Pixelvernieuwing start een screensaver die na dertig minuten activiteit de schermpixels vernieuwt. Pixelverschuiving verplaatst de pixels een heel klein beetje tijdens de weergave om consistent weergegeven statische beelden op de desktop te vermijden. In de praktijk viel ons dit niet op en het is wel een voorziening die inbranden tegengaat.

Een andere optie om in te schakelen is de Windows-taakbalk automatisch te verbergen in bureaubladmodus (iets wat ook via Windows zelf kan), en/of de taakbalk semitransparant te maken.

Asus Vivobook 15 OLED MyAasus Oled Care software

Asus Vivobook 15 OLED MyAasus Oled Care software (© DTL BV; licentie: CC BY-SA)

 
Prestaties

De 42 Wh-accu houdt het volgens Asus 12,5 uur uit, maar dat is wellicht het cijfer voor de variant met IPS LCD-scherm.

In de Futuremark PCMark 10 batterijtesten noteerden wij voor de OLED-uitvoering een autonomie van ruim zeven uur tijdens kantoorwerk, bijna acht uur bij het bekijken van video’s en iets minder dan twee uur tijdens het spelen van games.

Dit zijn de testcijfers wanneer het scherm op halve helderheid is ingesteld (zoals steeds bij de door ons uitgevoerde autonomietesten), wat — toegegeven — voor een OLED-scherm meer dan voldoende helder is in normale werkomstandigheden. Zet je de helderheid helemaal open dan gaat er al gauw tot een uur autonomie af!

De overige prestaties zijn in overeenstemming met wat je mag verwachten van de gebruikte CPU en GPU. De SSD-prestaties zijn opvallend sterk.

Asus Vivobook 15 K513 OLED (i7-1165G7, 16 GB, 512 GB) Asus Vivobook S14-S433F (i5-10210U, 8 GB, 256 GB)
Accu-test
Futuremark PCMark 10 Office Battery benchmark (minuten) 436 697
Futuremark PCMark 10 Video Battery benchmark (minuten) 462 641
Benchmarks
Futuremark PCMark 10 Score 5248 3782
Futuremark PCMark 10 Full System Drive Benchmark Score 1343 1006
Futuremark PCMark 10 Full System Drive Benchmark Bandwith MB/s 216,94 163,19
Futuremark 3DMark Professional Night Raid Score (DX12) 14562 5738

 

Conclusie
De Asus Vivobook 15 K513 OLED is een goed presterende desktopvervanger met een volwaardig toetsenbord en uitstekend, wel wat energiehongerig scherm. De accu van het IPS LED-model gaat langer mee, maar het OLED-scherm is van een merkbaar betere kwaliteit.
Foto van Asus
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelStijlvolle laptop met helder OLED-scherm
Volgend artikelBetaalbare convertibele Chromebook
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.