Kleine multigigabit switch met turbomodus

D-Link DMS-106XT 6-Port Multi-Gigabit Unmanaged Switch review

0
203

D-Link DMS-106XT 6-Port Multi-Gigabit Unmanaged Switch

€ 179,-
6.6

Diskidee Rating

6.6/10

Pros

  • Quiet
  • Easy to use
  • Port based quality of service

Cons

  • Unmanaged
  • No power over ethernet
We testen de D-Link DMS-106XT 6, een kleine onbeheerde netwerkswitch met een mooi design en ondersteuning voor snelle 1/2.5/5/10G-ethernetverbindingen.

Met de D-Link DMS-106XT 6-Port Multi-Gigabit Unmanaged Switch versnel op je een eenvoudige manier je thuisnetwerk. Deze netwerkschakelaar is onbeheerd en daardoor heel eenvoudig in te pluggen. Toch ondersteunt het apparaat quality of service of QoS, waarmee je sommige apparaten zoals nas’en of streamers voorrang verleent op het thuisnetwerk. Dat schakel je in en uit met een druk op een knop.

 
Kenmerken

De D-Link DMS-106XT 6-Port Multi-Gigabit Unmanaged Switch heeft zes ethernetpoorten. Vijf ondersteunen alle ethernetsnelheden tot 2.5 Gbit/s en de zesde is tot 10 gigabit per seconde.

De DMS-106XT heeft een mooier design dan gebruikelijk bij dit soort apparaten. De compacte trapeziumvormige behuizing is gemaakt van grijs geborsteld aluminium. Dat resulteert in een efficiënte passieve koeling en een zeer stevig aanvoelende bouwkwaliteit. Er is geen ventilator, dus een fluisterstille werking is gegarandeerd.

Alle poorten bevinden zich samen met de led- en turboknoppen aan de achterzijde. Vooraan vind je status-leds voor de switch zelf en voor elke poort.

Onderaan is er aan de voorkant nog een pulserende veelkleurige led-strip. Die kan je met de led-knop uit- en inschakelen.

De kleine 18 watt voeding is extern en past in elk stopcontact.

De DMS-106XT heeft een totale schakelcapaciteit of ‘backplane’ bandbreedte van 45 Gbit/s, ‘line rate’ (non-blocking doorvoer) van 10 Gbit/s en ‘switching forwarding rate’ van 14,48 Mpps (megapakketten per seconde). De MAC-adresdatabase is 4K groot en jumbo frames tot 9KB worden ondersteund.

2.5 en 5-gigabitsnelheden zijn tot honderd meter haalbaar met bestaande Cat 5e-ethernetkabels. Voor 10GE heb je minstens Cat 6a nodig.

Meer informatie over de DMS-106XT vind je op de website van D-Link.

D-Link DMS-106XT switch (voorkant)

D-Link DMS-106XT switch (voorkant) (© D-Link; licentie: D-Link)

 
Turbomodus

De turboknop schakelt poortgebaseerde ‘strict mode’ IEEE 802.1p QoS prioriterisering in en verbetert de latentie (netwerkvertraging). Schakel je dit in, dan verandert de ledstrip op de voorkant van wit naar pulserende multikleur (tenzij ze uitgeschakeld is met de knop op de achterzijde).

Poort 1 heeft de hoogste prioriteit, gevolgd door poort 6 (de 10 GBit/s poort, die echter ook lagere snelheden ondersteunt). Port 2 heeft de volgende prioriteit en de overige poorten krijgen allemaal dezelfde voorrang.

Heeft je router een 1 of 2.5 Gbit/s WAN-verbinding dan koppel je die idealiter aan poort 1. Heb je bijvoorbeeld een NAS met een 2.5-, 5- of 10 Gbit/s-verbinding dan plug je die in poort zes. De ethernetkabel van een streamingapparaat met 4K- of 8K-video hoort thuis in poort 2.

Volgens D-Link versnelt dit de netwerktoegang met wel veertig procent. Heb je geen netwerkapparaten met prioriteit dan laat je de turboknop voor wat hij is en krijgen alle netwerkpoorten dezelfde prioriteit.

D-Link DMS-106XT switch (achterkant)

D-Link DMS-106XT switch (achterkant) (© D-Link; licentie: D-Link)

 
Praktijk

Behalve de turbomodus en de werking van de ledstrip vooraan is er niets in te stellen aan deze onbeheerde switch.

Over bestaande Cat 5e-netwerkkabels haalden we effectief 2.5GbE-snelheden met bijvoorbeeld een QNAP TS-473A-8G NAS met twee 2.5GbE-poorten. Dan merk je direct de voordelen van een hogere netwerksnelheid. Kopiëren van bestanden gaat over een 2,5-gigabitnetwerk effectief tot wel dubbel zo snel als over een 1-gigabitnetwerk. Ook multimedia streamt vlotter, tot wel eenderde efficiënter.

Conclusie
De D-Link DMS-106XT 6-Port Multi-Gigabit Unmanaged Switch oogt mooi, werkt fluisterstil en versnelt je thuisnetwerk voor een redelijke prijs. Dankzij de poortgebaseerde QoS geef je eenvoudig apparaten die dit nodig hebben voorrang op je netwerk.
Vorig artikelLaptops met aandacht voor duurzaamheid
Volgend artikelSnelle Android-smartphone met goede camera
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.