Kant-en-klare NAS centraliseert gegevens

WD My Cloud Expert Series EX4100 NAS review

0
710

WD My Cloud Expert Series EX4100 NAS

Vanaf € 399,-
6.1

Diskidee Performance Rating

5.0/10

Diskidee Price/Performance Rating

7.2/10

Pros

  • User-friendly
  • Reasonable price
  • Status screen

Cons

  • Slow Raid migration cq rebuild
  • Few apps
De WD My Cloud Expert Series EX4100 is een stille, compacte tafel-NAS met ruimte voor vier harde schijven. Deze netwerkschijf bestaat in verschillende capaciteiten. Hoe goed presteert deze centrale opslagserver?

De WD My Cloud Expert Series EX4100 is de goedkopere dual-core variant van de eerder geteste quad-core WD PR4100 NAS. Sinds die review vernieuwde WD overigens het besturingssysteem van zijn NAS-apparaten van versie 3 naar versie 5.

Deze verplichte upgrade verbetert vooral de beveiliging door een vernieuwing van het onderliggende Linux-besturingssysteem. De zeer eenvoudige, gebruiksvriendelijke gebruikersinterface bleef gelukkig bewaard.

 
Kenmerken

De WD My Cloud Expert Series EX4100 NAS-serie is bedoeld voor thuisgebruikers die hun foto’s, video’s, muziek en bestanden op een eenvoudige manier wensen te centraliseren, compleet met toegang vanaf het internet via de beveiligde WD Cloud.

Deze compacte, stille tafel-NAS is leeg verkrijgbaar voor € 262,- (straatprijs), of vooraf gevuld met WD Red NAS harde schijven met brutocapaciteit tussen de 8 TB en 56 TB. De 8 TB versie is gevuld met twee 4 TB WD RED NAS schijven, in een Raid1-configuratie en duidelijk bedoeld als betaalbaar instapmodel waar je achteraf zelf schijven aan kan toevoegen.

De versies vanaf 16 TB zijn gevuld met vier WD Red NAS-schijven. Van de opgegeven capaciteit is iets minder dan de helft vrij met de standaard geconfigureerde RAID5-beveiliging. De 56 TB variant kost € 1.999. De 8 TB versie heb je voor € 739,-.

De EX4100 gebruikt een dual-core 1,5 GHz Marvel ARMADA 388 CPU met 2 GB DDR3-geheugen. Dit geeft maximale doorvoersnelheden van 114 MB/s voor uploads en 108 MB/s voor downloads, ruim voldoende voor Full HD streaming.

Statusboodschappen verschijnen op het tweeregelige blauwe led-scherm op de voorkant. Zo vind je bijvoorbeeld snel het toegewezen ip-adres terug.

Deze NAS heeft twee aansluitingen voor externe voedingen, maar er wordt standaard slechts één voeding meegeleverd. Twee Gigabit Ethernet-aansluitingen en drie USB 3.0-poorten, waarvan één vooraan met een snelkopieerknop voor externe geheugens, completeren het aantal aansluitingen.

WD geeft twee jaar garantie op een lege EX4100 NAS en drie jaar op een gevuld exemplaar.

Alle informatie over de EX4100 vind je op de website van WD.

WD My Cloud Expert Series EX4100

WD My Cloud Expert Series EX4100 (© WD; licentie: WD)

 
WD My Cloud 5

WD’s nieuwe NAS-besturingsysteem is is gebaseerd op een recentere en veiligere Linux-distributie (Linux Debian 10 (Buster) 4.14 LTS).

Behalve de verbeterde beveiliging zijn de belangrijkste nieuwigheden tegenover versie 3:

  • Verbeterde web- en mobiele apps voor toegang tot de NAS
  • Verbeterde functies voor automatische back-up vanaf mobiel
  • Bijgewerkte zoekfunctie met metagegevens zoals locatie, datum en automatische groepering
  • RAW- en HEIC-fotoweergave en betere ondersteuning voor videoweergave

De gebruikersinterface bleef vrijwel identiek aan My Cloud 3. Het is een eenvoudig, gebruiksvriendelijk besturingssysteem en veel simpeler dan de uitgebreide OS’en van QNAP en Netgear.

Geavanceerde mogelijkheden die je van een moderne NAS verwacht zijn niettemin aanwezig. We denken dan aan beveiligde internettoegang via WD My Cloud; bestandssynchronisatie via WD Sync; computerback-ups via WD SmartWare Pro, Apple Time Machine en Acronis Trueimage; streaming met videotranscodering via de Plex-mediaserver; camerabewaking via Milestone Arcus; lastenverdeling van beide gigabit-ethernetpoorten; AES-256-versleuteling van RAID-volumes; en de mogelijkheid om het raid-volume ‘online’ (dus zonder dat je het apparaat uitschakelt) uit te breiden of te wijzigen.

Het app-aanbod is uitgebreider dan vroeger het geval was voor de NAS’en van WD, maar in vergelijking met QNAP en Synology blijft het aantal verkrijgbare apps toch beperkt.

Wel is deze NAS officieel gecertificeerd voor Adobe Creative Cloud. Twee maanden gratis toegang tot deze dienst is trouwens in de aankoopprijs inbegrepen.

Met de mobiele My Cloud-app breng je snel media over vanuit de EX4100 naar de Creative Cloud om bestanden vanaf elke gewenste locatie te bewerken en op te slaan. Voor creatieve professionals kan dit een aantrekkelijke eigenschap zijn, zeker ook gezien de hoge gebruiksvriendelijkheid van het My Cloud OS.

De app maakt desgewenst automatisch back-ups van foto’s, video’s en andere bestanden op de verbonden smartphone of tablet naar de NAS. In de app maak je albums van de inhoud die je vervolgens deelt  met wie je wil.

 
Prestaties Raid1

We ontvingen een 8 TB model met twee schijven in een Raid1-configuratie. Zo geteste variaart varieert de doorvoersnelheid afhankelijk van het soort toepassing (gemeten met Intel NASPT) tussen de 9,1 MB/s voor het kopiëren van directory’s naar de nas tot 141 MB/s voor het opnemen van video.

Kopiëren van bestanden gebeurt aan 115 MB/s. Vier HD-video’s tegelijkertijd streamen is voor deze NAS geen probleem; zelfs in die omstandigheden zakt de doorvoersnelheid niet onder de 115 MB/s.

In de UL Futuremark PCMARK 10 Data Drive Benchmark noteren we een score van 253 punten, een bandbreedte van 38 MB/s en een toegangstijd van 618 µs.

 
Migreren naar Raid5

We plaatsten een 6 TB WD Red NAS schijf bij om de Raid5 prestaties te kunnen testen. Deze NAS gebruik een Drobo-achtig cassettesysteem: je duwt de extra schijf in een vrije sleuf en sluit dan de metalen klep, waarbij je een beetje kracht dient te zetten tot aan een duidelijk hoorbare klik.

Het duurt een minuut of zo tot de NAS de schijf herkent. Het ledje onder de nieuwe schijf brandt rood. Vervolgens wijzig je de Raid-modus. Eventuele actieve bestandsoverdrachten worden dan wel onderbroken.

De keuze is dan schakelen naar Raid5 of migratie naar Raid5. We kiezen uiteraard het laatste, zodat onze gegevens niet verloren gaan.

Tijdens de migratie zijn volumes tijdelijk niet beschikbaar. De nieuwe schijf, waarvan alle gegevens gewist worden, wordt eerst getest (DST zelftest die enkele minuten duurt, afhankelijk van de grootte).

Nu wordt het Raid5-volume gecreëerd met 7,68 TB ruimte. De voortgang van de migratie wordt ook op het statusscherm van de NAS getoond in percentagevorm. Na een minuut of zo is de beheerinterface opnieuw beschikbaar en kan je ook daar de voortgang volgen.

WD My Cloud Expert Series EX4100 RAID-migratie

WD My Cloud Expert Series EX4100 RAID-migratie (© DTL BV; licentie: CC BY-SA)

Het bestaande volume is eveneens opnieuw beschikbaar, maar tegen verlaagde snelheid zolang de migratie niet voltooid is. Helaas duurt dit een hele tijd: in dit concrete voorbeeld bijna vijfentwintig uren!

De procedure om een nieuwe schijf bij te steken een Raid-volume te wijzigen en/of te migreren is gebruiksvriendelijk. My Cloud OS 5 neemt vrijwel alle beslissingen voor de gebruiker, die alleen enkele dialogen moet wegklikken om een succesvolle migratie te voltooien. De migratie duurt wel zeer lang. Uiteraard voer je dit typisch ook niet zo vaak uit, dus een heel groot probleem is dit niet, ook al omdat je gegevens tijdens de migratie beschikbaar blijven.

 
Prestaties Raid5

De WD My Cloud Expert Series EX4100 NAS presteert een klein beetje langzamer in Raid5-modus, maar het verschil is zeer klein met Raid1. Sommige taken zijn iets trager, ander werken iets sneller. Maar doorsnee is de werkingssnelheid vergelijkbaar.

De doorvoersnelheid afhankelijk van het soort toepassing (gemeten met Intel NASPT) varieert tussen 6,1 MB/s voor het kopiëren van directory’s naar de nas tot 171 MB/s voor het opnemen van video.

Kopiëren van bestanden naar de NAS gebeurt aan 104 MB/s. Vier HD-video’s tegelijkertijd streamen is voor deze NAS geen probleem; zelfs in die omstandigheden zakt de doorvoersnelheid niet onder de 110 MB/s.

In de UL Futuremark PCMARK 10 Data Drive Benchmark noteren we een score van 225 punten, een bandbreedte van 34 MB/s en een toegangstijd van 694 µs.

Conclusie
De WD My Cloud Expert Series EX4100 NAS is een zeer gebruiksvriendelijke, stevige en verhoudingsgewijs betaalbare NAS met aanvaardbare prestaties.
Foto van WD
Website: Visit Website
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelBetaalbare, kleine power over ethernet switch
Volgend artikelBetaalbare usb-dongle met Wi-Fi 6
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.