Betaalbare usb-dongle met Wi-Fi 6

D-Link DWA-X1850 Wi-Fi 6 Adapter review

0
984

D-Link DWA-X1850 AX1800 Wi-Fi 6 USB Adapter

€ 69,-
8.1

Diskidee Performance Rating

9.7/10

Diskidee Price/Performance Rating

6.5/10

Pros

  • Very fast
  • Easy to install
  • No external antennae

Cons

  • Big
  • No MacOS or Linux support
We testen de D-Link DWA-X1850 Wi-Fi 6 usb-dongle. Met deze betaalbare adapter installeer je simpel de nieuwste draadloze netwerkstandaard. Maar werkt het ook goed?

Bijna alle nieuwe laptops en veel recente smartphones ondersteunen Wi-Fi 6 ofwel IEEE 802.11ax, ook wel Wireless-AX genoemd. In combinatie met een Wi-Fi 6 router zijn dan in ideale omstandige draadloze netwerksnelheden haalbaar die deze van een (bekabelde) gigabit ethernet-verbinding benaderen.

Maar wat met oudere laptops en desktops die nog perfect bruikbaar zijn, maar ofwel geen draadloze verbinding ondersteunen, ofwel alleen maar Wi-Fi 5 of ouder?

Wi-Fi 6 adapters bestonden tot nu toe alleen in een dure PCIe-versie. Voorbeelden van bekende merken zijn de Asus PCE-AX58BT, HP Intel Wi-Fi 6 AX200, QNAP QXP-W6-AX200 en TP-Link Archer TX3000E insteekkaarten.

Daarmee voeg je de nieuwste draadloze netwerkstandaard toe aan een desktopcomputer, maar het vergt wel een niet steeds aanwezige vrije uitbreidingssleuf. Veel van die kaarten zijn ook behoorlijk dik, met stevige koelvinnen om de geproduceerde warmte af te voeren.

Voor een laptop is een dergelijke uitbreidingskaart geen oplossing. Een usb-dongle is wat we nodig hebben, maar die waren er tot nu toe niet. D-Link brengt daar als eerste verandering in met de hier geteste DWA-X1850 Wi-Fi 6 USB adapter.

Wanneer we dit schrijven is de D-Link DWA-X1850 de eerste effectief verkrijgbare Wi-Fi 6 dongle. Zelfs ‘Chinese’ usb-dongles van onbekende merken zijn er momenteel niet te vinden, dit in tegenstelling tot bij de insteekkaarten: identiek ogende Wi-Fi 6-kaarten, gebaseerd op dezelfde Intel-AX200/201 chipset die je ook in recente laptops vindt, worden verkocht onder namen zoals EDUP, Xiaolo, IO Crest, UBaymax en andere Prideals.

Asus komt binnenkort ook uit met een AX1800 Wi-Fi 6 dongle (USB-AX56), maar die is groter, zwaarder en duurder dan de D-Link-adapter. Ook die werkt net zoals de D-Link dongle alleen met Windows 10 (en te verwachten valt ook met Windows 11, al hebben we dat niet geprobeerd.)

De verwachting is dat andere bekende fabrikanten snel zullen volgen met vergelijkbare adapters. Al die AX-dongles gebruiken momenteel dezelfde Realtek-chipset (waarover verderop meer is te lezen).

 
Installatie

In vergelijking met een insteekkaart is dit een compact apparaatje, maar de dongle is wel een stuk groter en zwaarder dan Wi-Fi 4-dongles. Die zijn vaak niet veel groter dan een vingernagel.

De bijna 24 gram wegende, blinkend zwarte DWA-1850 daarentegen is negeneneenhalve centimeter lang, drie centimeter breed en 1,3 cm dik.

Je stopt de adapter in een vrije USB-A poort. Voor de beste prestaties gebruik je een USB 3.2 Gen 1 ofwel USB 3.0 aansluiting.

De dongle heeft een klein intern geheugen waarop zich het installatieprogramma bevindt. Dat opent normaal als ‘Drive D:’ wanneer je de dongle insteekt.

De drivers zijn bruikbaar met Windows 10. Dubbelklik op Setup.exe om ze te installeren. Zodra de drivers actief zijn, knippert de driehoekige led op de bovenkant van de dongle blauw en verdwijnt de D:-drive. De led brandt stabiel blauw zodra je verbinding maakt met een draadloos netwerk.

D-Link DW-AX1850

D-Link DW-AX1850 (© D-Link; licentie: D-Link)

 
Gebruik

De DWA-1850 gebruikt geen eigen software. Verbinding maken doe je met de gebruikelijke WiFi-instellingen van Windows.

Heeft de PC al een draadloze verbinding dan blijft die gewoon functioneren. De D-Link adapter verschijnt dan als Wi-Fi 2 (of 3, 4, … afhankelijk van hoeveel WiFi-adapters de computer heeft).

Om de adapter te gebruiken schakel je eerst de eventueel reeds aanwezige Wi-Fi verbinding uit (via ‘Start, Netwerk en internet, Wi-Fi’). Kies vervolgens ‘Beschikbare netwerken weergeven’, selecteert ‘Wi-Fi 2’ en configureer de gewenste verbinding.

Sommige Windows 10-versies tonen een pop-up venstertje wanneer je voor het eerst een Wi-Fi 6 verbinding legt. Klik je daarop, dan verschijnt een webpagina met meer uitleg over de nieuwste draadloze standaard, waarin ook wordt aangeraden om indien mogelijk de veiligere WPA3- in plaats van WPA2-authenticatie te gebruiken. Maar de router moet dit dan uiteraard wel ondersteunen.

 
Kenmerken

De D-Link DWA-X1850 haalt theoretische maximumsnelheden tot 1.200 Mbit/s in de 5 GHz- en tot 574 Mbit/s in de 2,4 GHz AX-frequenties.

De adapter is compatibel met de oudere Wi-Fi-standaarden Wireless-AC/N/A/G. De nieuwste WPA3-beveiligingsstandaard wordt ondersteund.

Een nieuw ontworpen stroomcircuit zorgt voor een laag stroomverbruik, ideaal in combinatie met laptops. De D-Link dongle verbruikt 154 mA in standby en maximaal 464 mA in werking.

Windows herkent de adapter als een D-Link apparaat, maar de dongle is gebaseerd op een recente Realtek-chipset, namelijk de Realtek RTL8852A die in juli 2021 op de markt kwam.

De Realtek-naam zul je overigens voor deze dongle niet in het Windows-apparaatbeheer terugvinden: D-Link heeft die informatie geschrapt, of vervangen door zijn eigen merknaam.

 
Praktijk

We installeerden de DWA-X1850 op verschillende recente en oudere (tot vijf jaar oud) desktops en laptops met Windows 10 (Dell, HP, Acer, Asus). De installatie lukte telkens probleemloos.

Eens de driver geïnstalleerd is, functioneert deze dongle zoals elke andere draadloze verbinding. Je kan dus de gewone Windows-tools gebruiken voor het maken en verbreken van verbindingen.

Via het Windows-apparaatbeheer onder ‘Netwerkadapters’ krijg je toegang tot een handvol configuratie-opties als je de ‘Eigenschappen, Geavanceerd’ van de D-Link dongle opent.

D-Link DWA-X1850 geavanceerde instellingen

D-Link DWA-X1850 geavanceerde instellingen (© DTL; licentie: CC BY-SA)

Voor doorsneegebruik laat je die best allemaal op de standaardinstellingen staan. Indien nodig kan je hier bijvoorbeeld de draadloze modus van automatisch wijzigen in specifieke ondersteuning voor slechts één IEEE-standaard.

 
Prestaties

Met iPerf3 voeren we twee snelheidstesten van elk dertig seconden uit met tien parallelle datastromen in de zend- en ontvangstrichting, waarbij we de resultaten van de allereerste seconde negeren (om zo opstartafwijkingen uit te sluiten). We gebruiken een recente laptop met Intel Core-i7 processor, 16 GB ram en verbinden de wifi-adapters met een mesh-testnetwerk, aangestuurd door AVM Fritz!Box 7590 AX router.

We herhalen deze test op drie identieke locaties in een groot gebouw: op de gelijkvloerse verdieping dichtbij en op grotere afstand van de router en in het midden van de eerste etage. Dit geeft ons een realistisch beeld van hoe deze adapters werkelijk presteren, al gelden de testresultaten uiteraard specifiek voor de testlocatie.

De Asus Usb-AC68 en Netgear Nighthawk AC 1900 waren tot nu toe de snelste wifi-dongles die we hebben getest. Die ondersteunen nog geen AX, maar halen in combinatie met een snelle router toch al zeer hoge snelheden.

De D-Link DWA-X1850 doet het echter in dezelfde testopstelling nog een stuk beter, globaal genomen tot dertien procent sneller dan de Asus- en tot drieëntwintig procent sneller dan de Netgear-dongles.

De D-Link adapter is bovendien kleiner en lichter en heeft geen externe antennes nodig om op de verste testlocatie toch de hoogste doorvoersnelheid te halen.

Merk D-Link Asus Netgear
Product Exo AX AX1800 Wi-Fi 6 USB Adapter Usb-AC68 Wireless-AC1900 Usb Wi-Fi Adapter Nighthawk AC 1900 WiFi Usb Adapter
Artikelnummer DWA-X1850 USB-AC68 A7000-100PES
Afmetingen (mm l x b x h) 95,5 x 30 x 12,7 115 x 30 x 17,5 119,9 x 46 x 22 (magnetische houder: 125 x 108,71 x 31)
Gewicht 23,6 g 44 g (adapter); 150 g (usb houder) 69 g (adapter); 179 g (usb houder)
Platform Realtek RTL8852A chipset Realtek chipset Realtek chipset
Aantal mimo streams ac (zenden x ontvangen) 2 x 2 3 x 4 3 x 4
Aantal “spatial streams” 2 3 3
WiFi details ( 2,4 GHz N + 5 GHz AC max. snelheid 575 + 1200 Mbit/s 600 + 1300 Mbit/s 600 + 1300 Mbit/s
Vermelde AC-spec AC1800 AC1900 AC1900
Aantal interne antennes 2 4 4
Uitklapbare cq. richtbare antenne-module? N Y Y
USB 3.0 (USB 3.2 Gen 1 – 5 Gbit/s) Y Y Y
WPA2 Y Y Y
WPA3 Y N N
Status-led(s)? Y Y Y
Zonder drivers bij recente besturingssystemen? N Y N
Ondersteunt willekeurige hardwareadressen onder Win10? N N N
Opgegeven compatibiliteit Windows 10 Windows 7 en hoger; macOS 10.7 – 10.11; Linux Windows 7 en hoger; macOS 10.8.3 en hoger
Meegeleverde onderdelen snelle installatiegids usb-houder, installatie-cd, snelle installatiegids magnetische houder, installatie-cd, snelle installatiegids
Gemiddelde gemeten doorvoersnelheid van alle testlocaties samen 522,7 Mbit/s 456,5 Mbit/s 402,7 Mbit/s
Hoogste gemeten doorvoersnelheid op locatie dichtst bij router 753,5 Mbit/s 722 Mbit/s 699,5 Mbit/s
Laagste gemeten doorvoersnelheid 405,5 Mbit/s 308 Mbit/s 170 Mbit/s

 

 
Prijs

€ 69,-

Conclusie
De D-Link DWA-X1850 Wi-Fi 6 dongle presteert uitstekend voor een redelijke prijs. Het is geen ultrakleine dongle, maar de antennes zijn wel intern verwerkt. Deze krachtige Wi-Fi-adapter is verhoudingsgewijs zeer draagbaar. Eindelijk is er een simpele, betaalbare methode om de nieuwste draadloze netwerkstandaard toe te voegen aan een oudere computer, zolang die maar Windows 10 of hoger draait.
Vorig artikelKant-en-klare NAS centraliseert gegevens
Volgend artikelKrachtige desktop NAS met AMD Ryzen Embedded
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.