Betaalbare, kleine power over ethernet switch

Netgear GS305Pv2 PoE+ switch review

0
236

Netgear 5-Port Gigabit Ethernet SOHO Unmanaged Switch with 4-Ports PoE+ (63W)

€ 65,-
7.5

Diskidee Price/Performance Rating

7.5/10

Pros

  • Affordable
  • Quiet
  • Power over ethernet

Cons

  • Unmanaged
We testen de Netgear GS305Pv2, een zeer betaalbare gigabit ethernetswitch met vier 63 watt power-over-ethernet (PoE)-poorten.

Netgear’s 300 Series onbeheerde switches met PoE+ zijn een betaalbare manier om thuisnetwerken en netwerken in kleinere kantoren te voorzien van stabiele netwerkverbindingen met stroomtoevoer door een en dezelfde netwerkkabel naar apparaten zoals camera’s, ip-telefoons en draadloze toegangspunten.

De in 2017 gelanceeerde GS305P was tot nu toe de goedkoopste switch in die productreeks. Versie 2 is identiek aan die eerste versie, op het totale PoE-budget na, dat verhoogd werd tot 63 watt (was 53 watt).

 
Kenmerken

De vooraf geconfigureerde QoS (prioritisering) is niet poortgebaseerd, maar baseert zich op DSCP (DiffServ) tags in netwerkpakketten om automatisch voorrang te verlenen aan voice en video over data.

Niet alle netwerkapparaten zenden die tags overigens uit; de gebruiker kan de prioritisering niet zelf beïnvloeden. Wil je dit toch zelf beheren, dan is er de bijna dubbel zo dure GS305EPP-variant van deze switch. Die ondersteunt ook virtuele lan’s waarmee je je thuisnetwerk onderverdeelt in verschillende van elkaar gescheiden segmenten.

Vier van de vijf gigabitethernetpoorten zijn PoE- en PoE+ geschikt. Elke poort kan tot 15,4 watt stroom leveren.

Er is ook een duurder PP-model van dezelfde switch met een totaal PoE-budget van 83 watt en een per-poort budget van 30 watt.

Het beheerde, nog duurdere EPP-model heeft een stroombudget van 120 watt.

De stroom wordt aan PoE- of PoE+-compatibele netwerkapparaten geleverd over een normale cat5 of hoger ethernetkabel en dit tot een kabellengte van honderd meter.

Deze kleine, lichte, van zwart metaal vervaardigde switches verrichten hun netwerkpakketverdeelwerk fluisterstil: de koeling is volledig passief.

De relatief compacte externe voeding heeft een vermogen van 90 watt à 200 watt, naargelang het model.

Netgear GS305Pv2

Netgear GS305Pv2 (© Netgear; licentie: Netgear)

 
Praktijk

De switch regelt zelf de verdeling van de stroom over de aangesloten apparatuur, waarbij de eerste poort voorrang krijg op poort twee en zo voort tot nummer vier.

Is het totale stroombudget overschreden dan wordt eerst de stroom op poort vier uitgeschakeld.

Via de led’s op de voorzijde zie je welk apparaat zonder stroom wordt gezet, of minder dan zeven watt stroom beschikbaar heeft.

Je kan niets verkeerd aansluiten, maar je hebt dus wel invloed op het PoE-verbruik: apparatuur met meer stroomvereiste sluit je bij voorkeur aan op de lager genummerde poorten.

Deze switch voldoet aan de IEEE 802.3az Energy Efficient Ethernet (EEE)-standaard. Ze bespaart energie door niet-actieve poorten af te sluiten en door de lengte van de aangesloten kabel te meten en het stroomverbruik overeenkomstig te regelen.

Conclusie
De Netgear 5-Port Gigabit Ethernet SOHO Unmanaged Switch with 4-Ports PoE+ (63W) is een betaalbare plug-and-play methode om een netwerkschakelaar met power over ethernet toe te voegen aan je thuisnetwerk. Deze piepkleine switch werkt stil en heeft door een gebrek aan bewegende onderdelen een bijna onbeperkte levensduur (volgens Netgear van ruim veertig jaar).
Gemiddelde prijs
€ 65,- (GS305Pv2); € 109,- (GS305PP); € 112,- (GS305EPP)
Foto van Netgear
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelFull HD 5G smartphone voor een schappelijke prijs
Volgend artikelKant-en-klare NAS centraliseert gegevens
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.