Dikke Van Dale 15 Android en iOS app review

Dikke Van Dale als dunne app

0
De 15de editie van de Dikke Van Dale is de laatste die op papier verschijnt. Naast de online editie, waarop je als koper van de papieren versie één jaar een gratis abonnement krijgt, zijn er nu ook Android- en iOS-apps voor smartphone en tablet. Wij testten de iOS app.

De driedelige papieren Dikke Van Dale kost €179. Dat is met inbegrip van één jaar toegang tot de Dikke Van Dale Online. Daarna betaal je €75 per jaar voor toegang tot het online woordenboek. Voor €79,99 koop je echter de app-versie. De iOS app verscheen eind vorig jaar en nu is ook de Android app verkrijgbaar.

Deze apps werken zonder internetverbinding en zijn dus in tegenstelling tot de online versie steeds doorzoekbaar. De apps zijn gemaakt door Paragon Software.

Wij hebben de iOS app getest, die echter inzake werking en uitzicht vrijwel identiek is aan de Android app. Beide apps bevatten de volledige tekst van de vijftiende editie van Het Groot Woordenboek der Nederlandse Taal, zoals de Dikke Van Dale officieel heet. Dat zijn dus ca. 242.000 trefwoorden, ca. 327.000 betekenissen en ca. 140.000 voorbeelden. De 500 tekeningen die de 15de editie als nieuwigheid bevat, zitten ook in de app.

Dikke Van Dale iOS app
Dikke Van Dale iOS app: het lemma “app”

De app heeft ook enkele extra’s die eigen zijn aan een computerprogramma. Zo start de app als je dat wil op met een “woord van de dag”. Daarnaast is er ook een woordentrainer en bevat de app allerlei woordspelletjes (galgje, raad het woord, raad het plaatje).

Maar het belangrijkste voordeel tegenover een gedrukt boek zijn natuurlijk de snelle en zeer uitgebreide zoekmogelijkheden en de interne verbindingen tussen de lemma’s, waarbij je snel van het ene naar het andere gerelateerde lemma “springt”.

Je kunt zelfs alle tekst — ook in de definities en in de voorbeeldzinnen — in één keer doorzoeken. Je kunt ook jokers gebruiken bij je zoekopdrachten. Bovendien worden je zoekopdrachten bewaard als je dat wil.

Je hoeft zelfs niet correct te typen wat je zoekt. De app probeert te voorspellen wat je zoekt en toont woorden die lijken op wat je typt, zelfs al maak je een typefout.

Als je een verbogen vorm van een woord invoert, krijg je de grondvorm van dat woord. Andersom staan verschillende woordvormen van een trefwoord in handige schema’s bij de definitie.

Dikke Van Dale iOS app vervoegingen
Dikke Van Dale iOS app: woordvormen bij lemma “app”

De tekstgrootte van de app kun je naar wens aanpassen met een vingerbeweging of via de instellingen. De app is zowel staand als liggend bruikbaar, waarbij je zelf de kolombreedte kunt aanpassen van de woordenlijst die links wordt getoond en het lemma dat je rechts ziet.

Als extra kun je bij de iOS app direct vanuit Safari of vanuit het klembord een of meerdere woorden snel opzoeken. Dit kan vanaf iOS 8.

Conclusie
De Dikke Van Dale app werkt snel en is erg verzorgd. Als je het woordenboek als werkinstrument gebruikt — en dat is uiteindelijk toch de bedoeling — is de app versie veruit te verkiezen boven de papieren versie. Ze is nog goedkoper ook.
Prijs
€79,99. De iOS-app werkt op iOS 7 of hoger op iPhone, iPod Touch en iPad. De Android-app werkt op Android 2.2 en hoger.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.