Prototype van elektrische stadsauto die draadloos kan opladen

1
19
Op het autosalon van Genève toonde Mitsubishi een elektrische conceptwagen die draadloze, elektromagnetische technologie gebruikt om op te laden en die je ook automatisch een e-mail stuurt als de wagen gestolen wordt.

De Mitsubishi CA-MiEV is voorlopig nog een prototype van een elektrische stadsauto. De 28 kWh lithium-ionbatterijen zouden goed zijn voor een bereik van 300 kilometer, wat een verdrievoudiging is van de eerste generatie, die slechts 100 kilometer haalde op een batterijlading. De afstand zou overeenstemmen met wat een gemiddelde Europese automobilist per week aflegt.

Mitsubishi Concept CA-MiEV

Mitsubishi Concept CA-MiEV (© ; licentie: )

De elektrische auto van de toekomst biedt ook heel wat technologische snufjes. Zo kan de wagen draadloos worden opgeladen. Mitsubishi werkt hiervoor samen met het Amerikaanse bedrijf WiTricity dat een procedé heeft ontwikkeld dat draadloos opladen mogelijk maakt via magnetische resonantie.

Door de CA-MiEV elektrische wagen te koppelen met je smartphone biedt hij nog andere functies zoals automatische e-mail bij diefstal en automatisch internettelefoneren in geval van nood. Ook kan je de auto van op afstand bedienen en bijvoorbeeld de motor starten en de portieren vergrendelen. Dataoverdracht naar het in-carsysteem maakt het dan weer mogelijk routekaarten te laden.

Of Mitsubishi de elektrische CA-MiEV gaat produceren is onduidelijk. Voorlopig is het een demonstratiewagen.

Een video van een voordracht tijdens de TED-conferentie in 2009 geeft meer uitleg over draadloze, elektromagnetische oplaadtechnologie.

Vorig artikelDrie instapmodellen multifunctionele LED-kleurenprinters bij OKI
Volgend artikelStijlvolle hoofdtelefoon zorgt voor stevige bassen
Ludo Schildermans
Ludo Schildermans is schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Jozef Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

1 REACTIE

  1. haha, ik kan van op afstand de ‘elektrische’ motor starten.
    Leuk zeg, gaat de wagen dan rapper opwarmen of zo?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.