Spioneren met een vliegtuigje niet groter dan een kolibri

0
38
Nano Air Vehicle

Nano Air Vehicle (© ; licentie: )

Hij lijkt zo uit een James Bond-film weggevlogen, maar de nano-kolibri is meer dan een gadget. Het is een spionagevliegtuig in miniatuur.

Het Amerikaanse leger werkt al langer met drones of onbemande luchtvaartuigen voor verkenningsmissies of andere taken. Zo bestaan er toestellen die grond- en luchtdoelen kunnen aanvallen en andere die troepen kunnen bevoorraden.
Het Amerikaanse bedrijf AeroVironment ontwikkelt het Nano Air Vehicle (NAV) of een onbemand vliegtuig in miniatuur. De ontwerpers laten zich daarbij inspireren door de natuur. Zo bouwden ze de nano-kolibri, een elektronisch vogeltje dat is uitgerust met video- en audio-apparatuur.
Met zijn robotvleugels kan het net als een kolibri naar voren, naar achteren en zijwaarts vliegen. Ook kan het met de klok mee of tegen de klok in ronddraaien. De besturing gebeurt met een afstandsbediening en de nano-kolibri kan ongeveer acht minuten in de lucht blijven. Topsnelheid is bijna 18 kilometer per uur.
Voorlopig is de nano-kolibri nog maar een prototype. Maar binnen enkele jaren zijn deze spionagetuigjes overal inzetbaar. Dan denk je dat er een vogeltje op de dakgoot zit, terwijl je in werkelijkheid wordt bespioneerd door een minidrone.

Vorig artikelEenvoudig werken in de cloud
Volgend artikelGecentraliseerde opslag voor thuisgebruikers
Ludo Schildermans
Ludo Schildermans is schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Jozef Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.