iPhone 3G S is aantrekkelijk, maar duur hebbeding

5
70

Zelfs niet speciaal aangepaste websites haalt de iPhone 3G S vlot binnen. Met je vingers zoom je snel in op delen van een webpagina die je wil lezen. Door de pagina heen bewegen gaat eveneens heel vlot, zonder enige grafische vertraging. Qua mobiele browserervaring blijft de iPhone nog altijd onklopbaar; we kennen geen enkel alternatief dat even vlot werkt, zeker met websites die niet speciaal zijn aangepast voor het kleinere scherm van een smartphone (zoals de meeste nog altijd niet zijn).
In sommige landen kun je de iPhone ook gebruiken om met je laptop op het internet te surfen. De iPhone werkt dan effectief als 3G-modem. Helaas is dit in België en Nederland vooralsnog niet beschikbaar.

GPS en kompas
Apple iPhone 3G S kompasEen a-gps chip is nog altijd van de partij, maar standaard wordt geen navigatiesoftware meegeleverd. Die moet je apart kopen. Wel is een mobiele versie van Google Maps geïnstalleerd. De bediening ervan is dankzij de touch-interface heel erg eenvoudig en vlot. Ook standaard van de partij is een digitaal kompas dat kaarten desgewenst automatisch in de richting kan draaien waar je naartoe gekeerd staat.

Autonomie
De 3G-verbinding slurpt de accu ook sneller leeg dan Apple beweert. Uit onze testen blijkt dat je al blij mag zijn drie uur te kunnen surfen of mailen; Apple spreekt van vijf à zes uur op een 3G netwerk. De standby-tijd is beperkt tot maximaal een viertal dagen. Zeker voor zakelijke gebruikers is dat toch een nadeel. Nog iets merkwaardigs: als je je iPhone wil resetten (alle gegevens die erop staan wissen) dan duurt dit maar liefst twee uur.

Conclusie
De interface van de iPhone 3G S blijft onklopbaar gebruiksvriendelijk. Het invoeren van teksten blijft echter lastig en ook de autonomie vinden we nog altijd te beperkt. Dan is er natuurlijk ook nog het hoge prijskaartje (575 € voor de 16 GB-versie en 675 € voor de 32 GB-versie)… Niettemin maakt de manier van bedienen heel veel goed. Zoek je een supergebruiksvriendelijke smartphone met alle multimedia- en internetfuncties die je maar kunt wensen en hoef je niet op een centje meer of minder te kijken dan blijft de iPhone ook in zijn nieuwe 3G S incarnatie een aantrekkelijk hebbeding.
Adviesprijs
16 GB versie: 575 €; 32 GB versie: 675 €
1
2
3
4
Vorig artikelDuo instapcamera’s
Volgend artikelEnergiebesparende en milieuvriendelijke lcd-monitor
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

5 REACTIES

  1. Ik was eigenlijk op zoek naar een artikel over de iPhone 4, maar tot mijn schrik zag ik dat daar nog niets over was geschreven. Ook de iPhone 4 zal weer een duur maar bijzonder leuk hebben ding zijn. In Nederland verwachten we hem over ongeveer 3 weken, ik ben benieuwd wanneer hij in Belgie zal verschijnen. Klopt het overigens dat je in Belgie geen abonnement kunt afsluiten waar je gratis een mobiele telefoon zoals een iPhone 4 bij krijgt?

    • Bedankt voor de reactie. We kunnen moeilijk iets schrijven over iets wat we nog niet hebben gezien en om het persbericht hier nog een keer te plaatsen terwijl miljoenen anderen sites dat al gedaan hebben…neen, dat vinden we ook niet nuttig. Niet iedereen draait mee in de marketingmallemolen van onze Apple-vrienden… Als we echt iets nieuw te schrijven hebben over de iPhone 4 zullen we dat zeker doen.

      Koppelverkoop is in België sinds een tijdje wel toegestaan; er worden wel degelijk gsm’s voor bv. 1 euro “weggegeven” bij abonnement, bv. Telenet doet dit.

  2. Jozef

    ik las je review net, en je opmerking over het virtuele toetsenbord trok mijn aandacht. Zeker sinds de laatste iPhoneOS3 update, werkt dat fantastischer dan ooit (je kan het klavier nu ook kantelen, waardoor je zelfs met de dikste vingers weg kan). De iPhone heeft ook al jaren predictive text die enorm goed werkt in alle talen (NL, FR, ENG gebruik ik – en dat werkt perfect). Ik heb voor de lol pas eens een "wedstrijdje" gedaan met mijn collega bberry bold gebruiker, en ik was straten sneller dan de bold… het keyboard werkt gewoon fantastisch. Misschien moet je er wat langer aan wennen?

    Groeten

    Rik

  3. Let op: Apple lever nog altijd geen handenvrije oortjes mee, zoals veel fabrikanten wel doen. Je krijgt nog altijd alleen maar de bekende witte iPod-oortjes die geen microfoon hebben

    Incorrect,
    er wordt wel degelijk een handsfreekit geleverd, een bedrade headset met microfoon.

Reacties zijn gesloten.