Overstap naar Apple Mac eenvoudiger dan vaak gedacht

8
117

de software veel beter dan bij Windows afgestemd zijn op de hardware. Apple verkoopt alle types computers, van krachtige servers tot flinterdunne laptops. De Mac mini is de kleinste en goedkoopste computer in het Apple-gamma. Deze kleine alles-in-een Mac is ideaal als instapper; hij is al verkrijgbaar voor 500 euro. De grotere bureaucomputers van Apple heten iMac en hebben allemaal een geïntegreerd lcd-scherm, naar keuze van 20- of 24-inch. In de Windows-wereld kennen we dit soort geïntegreerde pc’s nauwelijks, al heeft HP recent wel een vergelijkbare Windows-pc uitgebracht. De goedkoopste iMac kost 1.000 euro. Voor het topmodel met 24-inch scherm, 3 GHz processor en 2GB geheugen betaalt u iets meer dan 1.900 euro. MacBook en MacBook Pro zijn de laptops van Apple. De goedkoopste kost 949 euro. Voor de duurste MacBook Pro met 17-inch scherm betaalt u 2.499 euro. Er is ook een ultradunne MacBook Air vanaf 1.699 euro.

Apple Mac mini

Apple-hardware lijkt duurder dan Windows-hardware, maar dat is eerder gezichtsbedrog. Alles is immers inbegrepen in de prijs; je zult nauwelijks nog uitbreidingen bij moeten kopen. Bovendien is de hardware altijd voldoende krachtig om alle functies van OS.X goed te kunnen uitvoeren. Ook Windows draait er overigens zeer snel op. Het is een mythe dat Apple duurder is dan Windows. Dat is niet zo als je ook rekening houdt met de prestaties, dan komt het prijskaartje ongeveer overeen uit. Het is wel juist dat de instapprijs voor een OS.X-computer hoger ligt dan voor een Windows-computer. Maar bij Apple kun je niet zoals bij Windows meemaken dat de door jou gekochte hardware eigenlijk te traag is voor het besturingssysteem.

1
2
3
4
Vorig artikelMeer dan een mooie verpakking
Volgend artikelUltraslanke en energiezuinige LED-tv’s
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

8 REACTIES

  1. Toch raar he, eerst schrijf je :

    Virussen en dergelijke maken onder OS.X geen kans.

    En daarna komt er een subtiele verandering :

    Het is wel degelijk zo dat er geen virussen in het wild bestaan voor MacOS X

    Dat ze niet in het wild bestaan is in mijn ogen niet hetzelfde als dat ze geen kans maken.  Dat ik een dorp woon zonder inbrekers wil nog niet zeggen dat er niet kan ingebroken worden.
    OSX bevat (net als alle OSen) ook gaten.  De enigste reden waarom er geen virussen in het wild bestaan voor OSX is dat er nog geen gemaakt zijn.
    En dat je door alle geheugen te alloceren inderdaad een Windows systeem op zijn knieën kan krijgen qua responsetijd wil ik best toegeven, alleen is ook dat niet hetzelfde als het systeem crashen, noch is het hetzelfde als andere applicaties crashen.  Ik ben eens benieuwd hoe OSX reageert als je alle geheugen alloceert.
    Het staat iedereen vrij om een voorkeur te hebben voor het één of het andere OS, alleen mag dat niet in tendentieuze berichtgeving resulteren.

  2. Nog een tip voor Mac OS.X gebruikers die toch nog soms Windows willen draaien: dit kan natuurlijk ook in een virtuele machine. Dat gaat trouwens verrassend goed, met nauwelijks verlies aan prestaties. Alleen als je 3d games wilt spelen kun je best een dual boot configuratie gebruiken, want daarvoor is virtualisatie niet geschikt.

  3. Jens, in dat Zdnet-bericht is sprake van een trojan die door hackers verstopt is in een gepirateerde versie van iLife 09. Als je zoiets gebruikt, dan is dat natuurlijk vragen om problemen. Het is wel degelijk zo dat er geen virussen in het wild bestaan voor MacOS X (en trouwens ook niet voor Linux), wat er ook soms wordt beweerd.

    Wat betreft het geheugengebruik en de stabiliteit: zelfs onder Vista kan ik de hele boel doen vastlopen met 1 vastgelopen programma. Een van de problemen is nl. dat Windows aan alle programma’s evenveel geheugen toewijst, zodat het heel inefficiënt met de hoeveelheid geheugen omgaat. In Vista is dat een echt probleem. Dat is trouwens de reden waarom Microsoft dit in Windows 7 heeft veranderd (en, toegegeven, verbeterd).

    En voor alle duidelijkheid: zelf ben ik sinds jaar en dag een WIndows gebruiker (al vanaf versie… 1, jawel), Ik kan echt wel de vergelijking maken. Mensen met kennis kunnen wellicht leven met de eigenaardigheden en nukken van Windows, maar gebruikers die niet zo computer beslagen zijn en gewoon hun werk willen doen zijn doorgaans beter af met Mac.

  4. Zoals wel meer gebeurt is correcte berichtgeving weer ver te zoeken als het over Apple vs PC gaat :

    OS.X is ook veel stabieler dan Windows. Zo draait elk programma in zijn eigen gereserveerde geheugenruimte. Een programma dat vastloopt, heeft geen invloed op andere actieve programma’s.

    In alle NT gebaseerde Windows versies (dus ook in XP en Vista) draaien alle applicaties ook in een eigen gereserveerde geheugenruimte en hebben als ze vastlopen dus ook geen invloed op andere applicaties.
     

  5. Er zijn nog andere mogelijkheden om toe te treden in het wereldje van de MAC. Het volwassenonderwijs CVO Heusden-Zolder heeft enkele jaren geleden 2 labo’s ingericht met MAC’s en heeft hier reeds veel langer ervaring in opgebouwd. Je krijgt er cursussen met alle nodige tips en tricks die je nodig hebt om de MAC te leren kennen als besturingssysteem, internet- en multimedia-toestel. Je leert op een praktische manier de talrijke mogelijkheden en de prijs van de cursus is zeer democratisch. (Voor zulk geld koop je amper een vergelijkbaar boek.) Meer info: http://www.cvohz.be/content.php?hmID=10&smID=18&ssmID=8&sssmID=9

  6. Beste Breydel, bedankt voor je reactie. FreeBSD is overigens gewoon een Unix-variant. Ik wou niet te zeer in technisch detail treden, de meeste gebruikers zal het wellicht worst wezen welke Unix onder de motorkap van MacOS X draait.

  7. Beste Jozef,

    Ik ken u al van in je beginperiode en soms is een puntje op de i op zijn plaats bij uw artikels.
    OS X is geen Unix maar een variant om het kind bij zijn naam te noemen "FreeBSD" wat voor de insiders toch een ernstig verschil is. Persoonlijk gebruik ik alles van XP, Vista, Linux tot OS X, Mac gebruik "ik" net niet voor wat jij opnoemt maar wel in de eerste plaats (Mac Book Pro) voor mobiel gebruik (logisch) maar in de eerste plaats voor internet.
    OS X ziet er gemakkelijk uit, is het ook maar eens onder de motorkap is het BSD met alles er op en er aan, niet bepaald gemakkelijk maar het leuke is, je "moet" je er niets van aantrekken indien je niet wilt. Programma’s verwijderen gebeurt inderdaad zoals je aangeeft maar… je zal rap ondervinden met geen (van oorsprong) Macprogramma’s dat er van alles blijft staan, nu er bestaan daar utilities voor. Feit, ik heb nog nooit een windowsgebruiker die overstapt naar Mac weten terugkeren naar windows. Wat de meeste wel doen is office voor Mac kopen wat stom is want als je miserie wilt hebben met uitwisseling met windowscomputers moet je dat doen, Open office versie 3 is veel betrouwbaarder. Het klopt dat je niets moet bijkopen, is er iets kan je het gratis vinden en niet bezig houden met "grijze" versie’s. Verder als ik denk aan een Imac is die goedkoper dan een A-merk windowscomputer van dezelfde kwaliteit, ok het is anders geweest vroeger, zeker in de eerste jaren…
    Beste Groeten

Reacties zijn gesloten.