Het einde van 32-bit

0
90

kan verplaatsen tussen fysieke systemen. Gebruikers merken daar niets van. Bij gebrek aan voldoende performante 64-bit systemen kunnen we dat momenteel niet testen, maar zodra R2 officieel uit is zullen we dat zeker alsnog doen.
Hyper-V heeft voor R2 nog een paar verbeteringen. Zo zijn er nieuwe beheerscenario’s voor System Center Virtual Machine Manager. Ook is er een bijgewerkt beheer voor uitvalovernamesystemen. Niet alleen R2 zelf kan meer processoren aan, ook Hyper-V kan dat. U kunt tot 32 logische processoren op het fysieke systeem gebruiken. Hyper-V kan ook gebruik maken van SLAT (‘Second Level Translation’) als de fysieke cpu dat ondersteunt. SLAT is een nieuwe virtualisatie-specifieke eigenschap van de allernieuwste Intel- en AMD-processoren. Standaard hardwarevirtualisatie kennen we als Intel-VT en AMD-V. Daar maken alle moderne hypervisors gebruik van.
De nieuwe voorzieningen hebben te maken met het processorbeheer van geheugenpaginatabellen. Bij Intel heet dat NPT of ‘Nested Page Tables’, AMD spreekt over EPT of ‘Enhanced Page Tables’. Dit vermindert de toch al zeer geringe overhead van een hypervisor ten opzichte van fysieke processoren. In verband met virtuele schijven (VHD’s) kan de nieuwe Hyper-V ze nu toevoegen en verwijderen bij een in werking zijnde virtuele machine.

Windows Server 2008 R2 bèta taakbeheer met 256 processorkernen (bron: bink.nu)
Windows Server 2008 R2 bèta taakbeheer met 256 processorkernen (bron: bink.nu)

Weg met de GUI
Op het vlak van beheer zijn er heel wat vernieuwingen. We beperken ons tot de twee belangrijkste, namelijk PowerShell 2.0 en toegang op afstand tot Server Manager. Server Manager is de MMC-console waarmee u alles in Windows 2008 beheert. Hoewel MCC-consoles ook over het netwerk kunnen werken, was dat voor Server Manager tot dusver niet mogelijk. De nieuwe Server Manager kan wel op afstand

1
2
3
4
5
Vorig artikelCompactcamera met 24 mm groothoeklens
Volgend artikelSerie kleine netwerkcamera’s van Axis