Analoge video digitaliseren zonder tussenkomst pc

1
80

dat werkt uiteraard niet met Pinnacle Video Transfer. Deze beperking is door Microsoft met opzet ingebouwd, want XP en Vista kunnen wel grote FAT32-schijven gebruiken; alleen ze formatteren lukt niet.
Om een lang verhaal kort te maken: iemand heeft een programma geschreven waarmee je deze stomme beperking kunt omzeilen. Je vindt alle details bij Ridgecrop Consultants.
Heb je toevallig een Linux-pc in huis dan kun je daarmee ook grotere FAT32-schijven formatteren.

In de praktijk
We hebben verschillende uren opnames gemaakt in alle ondersteunde formaten  en op allerlei externe geheugens. We stelden eigenlijk weinig problemen vast. Als je veel opnames na elkaar maakt, kun je wel eens het overzicht verliezen, vooral als er af en toe eens iets misgaat. Maar dat is een kwestie van een goede ‘boekhouding’ bij te houden, of op tijd en stond de opnames over te zetten op een computer en een gemakkelijk te onthouden naam te geven. En een te traag extern geheugen geeft soms problemen met de synchronisatie van geluid en video bij de hogere kwaliteitsniveaus. Wil je op het hoogste kwaliteitsniveau digitaliseren, gebruik dan altijd een recent, snel extern geheugen.

Interliniëring
Voor de archivering van waardevolle analoge opnames biedt Pinnacle Video Transfer in elk geval voldoende kwaliteit als je opneemt op de hoogste stand. Je kunt de opnames dan ook goed bewerken en converteren naar andere formaten, zoals dvd. De opnames zijn dan overigens niet geïnterlinieerd wat bij het afspelen op een computer kartelvorming geeft. Dat kun je verhelpen door afspeelsoftware te gebruiken met de-interliniëring (de-interlacing), zodat die kartels weer verdwijnen.

Synchronisatie
Als je een te traag opnameapparaat gebruikt, dan kan het gebeuren dat de synchronisatie tussen geluid en video wegvalt. Gebruik daarom een recente en zo snel mogelijke USB 2.0 schijf of stick. Sommige videorecorders hebben een optie om het videosignaal bij te regelen, bijvoorbeeld bij een oudere, wat versleten videoband of bij een opname die gemaakt is op een andere videorecorder. Dat bijregelen moet je doen voor je met de opname begint, want anders valt ook de synchronisatie tussen video en geluid weg.
Vuistregel is dat je van alles afblijft eens de opname is gestart; als je tijdens de opname van alles zit bij te regelen op het afspeelapparaat is de kans groot dat de opname op een of andere manier mislukt. Dat zul je dan uiteraard pas achteraf merken en dan kun je helemaal opnieuw beginnen.

Conclusie
Pinnacle Video Transfer doet wat de verpakking zegt: op een gebruiksvriendelijke manier analoge videoopnames digitaliseren met een druk op de knop.  Heb je heel wat oude opnames die je graag zou overbrengen naar een computer dan is dit zeker een aan te bevelen apparaat. De prijs (€ 129) vinden we ook heel redelijk.
Adviesprijs
€ 129
Systeemvereisten
Een analoge videobron met Composiet- of S-Video video- en RCA-audiouitgangen. Een extern USB 2.0 geheugen, Apple iPod of Sony PSP. Externe geheugens moeten geformatteerd zijn in FAT16 of FAT32.
1
2
3
4
5
Vorig artikelDood aan alle bloggers!
Volgend artikelEDPnet en Dommel schaffen Belgische datalimieten gedeeltelijk af
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.