Altijd en overal met het internet verbonden

0
61

Er zijn ook nieuwigheden, met als belangrijkste het qwerty-toetsenbordje dat verscholen zit onder het openschuivende scherm. Ook het interne geheugen is met 2 GB ruimer bemeten. In de sleuf voor miniSD- en microSD-geheugenkaartjes kun je kaartjes tot 8 GB kwijt. Ook nieuw zijn een ingebouwde gps-ontvanger en een webcam. WiFi 802.11b/g en Bluetooth 2.0 zijn nog steeds van de partij.

Besturingsysteem
Internet Tablet OS 2008 werd speciaal ontwikkeld voor de N810 en is gebaseerd op Maemo Linux, dus het werkt snel, veilig en gebruikt weinig geheugen.
Het besturingssysteem is ‘skinnable’, je kunt het dus aan je eigen smaak en wensen aanpassen.

Praktijk
De N810 is licht en klein genoeg om altijd bij je te hebben. Het uitschuifbare toetsenbord van dit nieuwe model vergemakkelijkt het e-mailen, terwijl het aanraakgevoelige scherm dan weer handig is om snel te surfen of te navigeren.
Met de ingebouwde webcam kun je voortaan overal en altijd chatten of videotelefoneren via het meegeleverde Skype. De zoomknop op de bovenrand vergroot snel de soms te kleine lettertjes van bepaalde websites. Dankzij het Linux-besturingssysteem en een enthousiaste gebruikersgroep is er veel gratis software beschikbaar.
Nadelen zijn er ook. Een gsm-module ontbreekt, dus als je echt overal draadloos wilt kunnen surfen (ook op plaatsen zonder WiFi) dan hebt je nog een Bluetooth-gsm met GPRS of UTMS en een (duur) data-abonnement nodig.
Na een uur of vier intensief surfen of tien uur muziek beluisteren, is de verwisselbare batterij leeg.

Conclusie
De Nokia N810 Internet Tablet vormt de ideale aanvulling op de uitrusting van de professionele road warrior die niets of niemand in cyberspace wil missen.
Adviesprijs
€ 406.
1
2
Vorig artikelNieuw XpressMusic-toestel van Nokia
Volgend artikelUltradunne lcd-tv met elegant design
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.