Marketingstunt of hebbeding?

3
52
Dit artikel is deel 1 van 5 in het DiskIdee dossier High Definition
DossiernavigatieTelevisie kijken in High Definition

van de macht uit handen via het Blu-Ray Forum. En zij schiepen hd-dvd, dat incompatibel is met Blu-Ray. Het gaat overigens niet zomaar om een andere encodering: er is werkelijk sprake van een andere opslagtechniek op de schijf zelf. Een hd-dvd kan minder opslaan dan Blu-Ray. Bij hd-dvd gaat het om 15 GB op één laag en 30 GB op dubbellagige schijfjes; bij Blu-Ray krijg je 25 GB enkellagig en 50 GB dubbellagig. Er werden voor  HD-video ook nieuwe HD-audioformaten gedefinieerd en die blijken niets te maken te hebben met de twee formaten die al bestonden: sacd en dvd-audio. De nieuwe formaten heten Dolby Digital Plus en DTS-HD. Daarnaast bestaat er ook ‘uncompressed PCM’ in meerdere kanalen. Volgens de vastgelegde standaarden mogen die HD-signalen alleen digitaal naar buiten gestuurd worden via HDMI met HDCP-inhoudsbescherming en -encryptie.

Wat kiezen?
Verschillende filmmaatschappijen brengen hun films uit in zowel hd-dvd als Blu-Ray. Je zou dus geneigd zijn te denken dat de twee formaten evenwaardig vertegenwoordigd zijn. Als je echter eens gaat Googlen naar spelers voor beide formaten, dan blijken alle grote merken van dvd-spelers wel Blu-Ray-spelers te maken, maar slechts twee (LG en Toshiba) bieden ook hd-dvd-spelers aan en dan vaak nog gecombineerd met Blu-Ray. Alleen op basis van het aantal spelers moeten we dus concluderen dat Blu-Ray het overwinnende formaat is en adviseren we dus Blu-Ray te kopen en hd-dvd links te laten liggen.

Warner Brothers    Paramount

Bij de film- en softwarefirma’s is bijna iedereen achter Blu-Ray geschaard, behalve vier: Microsoft, Universal, Warner en Paramount. Warner heeft inmiddels aangekondigd dat het hd-dvd zou laten vallen,

1
2
3
4
Vorig artikelSony waardeert instapmodel spiegelreflex op met nieuwe A200
Volgend artikelTelevisie kijken in High Definition

3 REACTIES

  1. Ja het klopt de site kunnen we gratis bekijken, en niemand mag honger lijden.
    Ik verwachtte wel een site met nuttige tekst en omringt door een beetje reclame.

    Diskidee is een heel grote brok reclame met in het midden een klein beetje tekst

  2. Dit soort informatie is uiteraard niet gratis; aangezien deze site wel gratis is, wordt ze dus door reclame betaald. Het moet ergens van komen he. En zoveel reclame staat er nu ook weer niet op deze site. Sommige campagnes kunnen bovendien wat langzamer zijn dan andere. Daar hebben we weinig of geen vat op.

  3. Dit is een pracht van een artikel.
    Maar spijtig genoeg heel slecht leesbaar door alle reclame, en de onnodige vele pagina’s waar je door moet bladeren.
    Het is niet zo dat Diskidee op een snelle server staat, het laden gaat traag.

Reacties zijn gesloten.