Notebooks volgend jaar energiezuiniger en robuuster

0
75

alle draagbare computers. Hoe lichter en kleiner de notebook, hoe lichter en kleiner de accu moet zijn. Probleem is dat dit ten koste gaat van de capaciteit van de accu en dus van de autonomie van de notebook.
Fabrikanten proberen daarom voortdurend om hun notebooks energiezuiniger te maken. Niet alleen het gebruik van SSD’s zal in 2008 minder beslag leggen op de accu van de typische notebook. De schermverlichting zal bijvoorbeeld gebeuren door energiezuinigere en duurzamere LED’s.
Ook processoren en chips worden steeds energiezuiniger. De huidige generatie van Intel’s Centrino Pro chipplatform voor draagbare computers kan bijvoorbeeld al stukken van de processor uitschakelen wanneer het besturingssysteem of programma’s die niet gebruiken. Daardoor halen sommige gewone notebooks vandaag al een autonomie van vijf à zes uur.

Intel Montevina
In de tweede helft van 2008 zal Intel onder de codenaam Montevina een nog energiezuinigere versie uitbrengen van zijn Centrino Pro notebookplatform.
Ook AMD werkt aan energiezuinigere notebookchips, maar die

1
2
3
4
5
Vorig artikelPanda levert geautomatiseerde malware audits via het internet
Volgend artikelRobuste mobiele harde schijf met verwisselbare dekplaatjes
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.