Notebooks volgend jaar energiezuiniger en robuuster

0
75

Ultramobiele pc’s of UMPC’s bevinden zich aan de andere kant van het notebookspectrum. Ze zijn zeer klein en licht en vooral gericht op professionele gebruikers die een smartphone te beperkend vinden en een gewone notebook te zwaar. Bij de allerkleinste UMPC’s vervaagt het verschil met pda’s en smartphones. In dit marktsegement worden vandaag nog vaak experimentele apparaten aangeboden die nog niet helemaal op punt staan.

UMPC’s
Zo kondigde Palm in juni van dit jaar de Foleo aan, een UMPC die zou moeten dienen als aanvulling op een smartphone. Begin deze maand voerde Palm de Foleo vlak voor de lancering onverwacht weer af. Uit feedback van testers bleek dat deze notebook in boekformaat nog niet honderd procent voldeed.
Bedrijven zoals HTC (met de X7500) en Asus (met de U1F-1P) lanceerden dit jaar wel al UMPC’s, maar deze apparaten blijven toch heel beperkt in hun mogelijkheden en zijn bovendien zeer duur.
Ook in 2008 zullen UMPC’s wellicht nog vooral een nicheproduct blijven. Het kan nog enkele jaren duren voor batterijen, harde schijven, processoren en schermen worden ontwikkeld die licht en compact genoeg en toch voldoende krachtig zijn om er heel kleine, maar toch krachtige notebooks mee te bouwen.

SSD
De belangrijkste vernieuwing in mobiel computeren die we wel al volgend jaar mogen verwachten is de harde schijf zonder bewegende onderdelen. Zogenaamde solid-state disks (SSD) werken met flash-geheugen, hetzelfde type niet-vluchtig geheugen dat ook wordt gebruikt in geheugenkaartjes en usb-sticks. Dergelijke schijven zijn muisstil, verbruiken tot de helft minder stroom, zijn zes keer duurzamer en lezen en schrijven gegevens tot honderd keer sneller dan traditionele harde schijven.

1
2
3
4
5
Vorig artikelPanda levert geautomatiseerde malware audits via het internet
Volgend artikelRobuste mobiele harde schijf met verwisselbare dekplaatjes
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.