Notebooks volgend jaar energiezuiniger en robuuster

0
75

SSD’s bestaan al sinds 1999, maar ze zijn nog altijd zeer duur en maar met mondjesmaart verkrijgbaar. Een exemplaar met een capaciteit van 32 GB kost al gauw 700 euro of meer, tien keer duurder dan een vergelijkbare harde schijf met bewegende onderdelen.
De verwachting is echter dat SSD’s in 2008 goedkoop genoeg zullen worden om ze standaard in te bouwen in bedrijfsnotebooks.

Uitval
Het gebruik van SSD’s zou de uitval van notebooks een pak verminderen. Harde schijven zijn immers een van de belangrijkste zwakke punten bij draagbare computers: volgens Gartner is een kwart van alle notebook-uitval te wijten aan het falen van de harde schijf. IDC denkt dat de markt voor SSD’s jaarlijks met meer dan zeventig procent zal groeien in de komende vijf jaar.
Zowel Dell als Sony hebben vandaag al een beperkt aantal notebooks in het gamma die standaard worden geleverd met een SSD. Die zijn voorlopig echter alleen verkrijgbaar op de Amerikaanse markt.
Dell verkoopt in België en Nederland voor ca. 685 euro wel al een 32 GB SSD die in elke moderne notebook kan worden ingebouwd in plaats van de gewone harde schijf.

Autonomie
Autonomie of eerder het gebrek daaraan blijft een heikel punt bij

1
2
3
4
5
Vorig artikelPanda levert geautomatiseerde malware audits via het internet
Volgend artikelRobuste mobiele harde schijf met verwisselbare dekplaatjes
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.