Draagbare pc’s in 2011 populairder dan bureau-pc’s

0
43

Hetzelfde onderscheid bestaat bij de tweede in de Benelux-markt, HP, dat Compaq gebruikt voor zijn professionele notebooks en Pavillion voor de consumentenexemplaren.
Nummer drie, Dell, plakt zijn professionele notebooks het etiket Latitude op, terwijl het zijn consumentenotebooks onder de naam Inspiron verkoopt.

Beheer
Consumentennotebooks zijn doorgaans even stevig gebouwd als de professionele versies. De professionele versies zijn ook niet noodzakelijkerwijze sneller of beter uitgerust dan de consumentenversies, wel integendeel. Het onderscheid bestaat vooral omdat bedrijven meestal meerdere exemplaren van dezelfde notebook aanschaffen en dan via een onderhoudscontract bedingen dat de onderdelen ervan drie à vijf jaar leverbaar moeten blijven. Dat vergemakkelijkt het beheer van honderden of soms duizenden identieke notebooks binnen een bedrijf.
Als particulier moet u zich dus niet blind staren op het onderscheid tussen professionele en consumentennotebooks. Meestal vindt u in het laatste marktsegment meer waar voor uw geld, terwijl zeker bij de A-merken de bouwkwaliteit niet moet onderdoen.

Onderdelen
Fabrikanten zijn voor hun consumentennotebooks niet gebonden aan de langere leverbaarheid van onderdelen die ze voor de professionele notebooks moeten beloven en gebruiken daarin dus sneller de nieuwste technologie. Dat betekent niet dat u als consument met een probleem zit mocht er iets stukgaan. Het kan wel gebeurden dat uw consumentennotebook gewoon wordt vervangen door een recenter exemplaar mocht uw kapotte toestel niet kunnen worden hersteld omdat een essentieel onderdeel niet langer leverbaar is. Daarom is het als particuliere klant altijd een goed idee om te kiezen voor een verlengde garantieperiode indien de fabrikant die aanbiedt. Dat jaagt de kostprijs van de notebook omhoog, maar biedt ook zekerheid naar de toekomst toe.

1
2
3
4
Vorig artikelApple levert de beste Windows-notebooks
Volgend artikelNog betere videobewerking
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.