Bescherm je pc en bespaar energie

0
538

Zekering?

De zin "Neemt de aangesloten apparatuur meer stroom dan de toegelaten 4A of 850 Watt, dan schakelt de EnergyKeeper door middel van een zekering automatisch uit" komt letterlijk uit de handleiding. Meestal herken je dergelijke zekeringen aan een rood topje dat je terug moet indrukken, soms is er onderaan een ligplaats waarin een glazen buiszekeringetje steekt. De EnergyKeeper heeft echter geen van beide, en de handleiding zwijgt hierover in alle talen. Dus stelden we de vraag aan de invoerder, en kregen volgend antwoord: "Om de zekering te vervangen moet je de stekker uit het stopcontact halen en het apparaat openmaken. Er zit dan een zekering (in een houdertje) die je kunt vervangen". We hebben dat uitgeprobeerd.

De zekering zit aan de onderkant van de printplaat

De zekering zit aan de onderkant van de printplaat

Om het toestel open te maken heb je een erg kleine kruisschroevendraaier nodig. Dan zie je de onderzijde van een printplaat, maar de zekering zit aan de andere kant. De printplaat krijg je er niet uit, tenzij je er ook nog een soldeerbout bijhaalt, maar zover wilden we niet gaan. Met je vingers kan je onmogelijk aan de zekering, met een gebogen telefoontang lukt het net. De zekering blijkt een 4 Ampère glasbuis-zekering te zijn, van het type Extra Traag (met zand gevuld).

De glasbuiszekering 4 Ampère Extra Traag

De glasbuiszekering 4 Ampère Extra Traag

Niet alleen is de zekering onhandig geplaatst, een nieuwe zekering ga je niet licht vinden in de doe-het-zelf-zaak om de hoek. Bovendien ga je met dergelijke zekeringen zeker geen stroompieken tegenhouden, daarvoor zijn ze véél te traag.
Los van het feit dat de limiet van 4 Ampère erg laag ligt, kun je je de vraag stellen wat überhaupt het nut van een limiet is. We hebben al veel onderdelen en toestellen de geest weten geven. De meeste werken dan gewoon niet meer, enkele maken kortsluiting – maar toestellen die plots 5 Ampère meer gaan verbruiken, dat zie je toch niet zo vaak.

1
2
3
4
5
6
7
Vorig artikelBelgische kranten halen slag thuis in conflict met Google
Volgend artikelDrie nieuwe handsets met Windows Mobile
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.